Fra krig til fotballkamper

Islam (12) fra Jenin har aldri spilt på gress og har aldri hatt på seg fotballsko. Noen av kameratene hans mistet mor eller far da flyktningleiren i Jenin ble jevnet med jorden tidligere i år. Da blir ikke det sportslige i Norway Cup så viktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rett etter at ødeleggelsene i Jenin var over, tok det palestinske fotballforbundet kontakt med Norway Cup. Det hastet med å få unger ut av det kriserammede området. I går landet ti gutter fra Jenin Juniors på Gardermoen etter en uforholdsmessig lang reise.

Guttene som ankom Oslo i går formiddag har opplevd tøffe forhold. Noen av de 10- 13 år gamle guttene mistet både mor og far under Israels bombing av flyktningleiren. De som ikke mistet noen, har levd i konstant frykt siden september i fjor.

De fleste har ikke vært på skolen fordi det har vært portforbud. Etter de verste ødeleggelsene, våget noen seg ut for å spille fotball.

Guttene har verken spilt på gress eller hatt på seg fotballsko. Det viktigste under Oslo-oppholdet er å oppleve trygge omgivelser.

Lang reise

- Vi har hatt en kjempetøff reise, sier Quaed, Islam, Khaled og Khalid rett etter at flyet deres har landet trygt på Gardermoen. De fire guttene og resten av laget har vært på reise siden fredag morgen. Det tar tid å komme ut av et krigsområde:

- Da vi skulle krysse grensen mellom Palestina og Jordan måtte vi gjennom 15 kontrollposter. Vanligvis bruker man 50 minutt på strekningen. Vi brukte 14 timer. De israelske soldatene satt bare og så på oss. De orket ikke å foreta seg noe, sier de fire 12-åringene. De måtte ha bistand fra Utenriksdepartementet og Den norske ambassaden i Tel Aviv for å komme seg ut av Jenin. Nå ser de fram til to uker i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer