Fra krig til fotballkamper

Islam (12) fra Jenin har aldri spilt på gress og har aldri hatt på seg fotballsko. Noen av kameratene hans mistet mor eller far da flyktningleiren i Jenin ble jevnet med jorden tidligere i år. Da blir ikke det sportslige i Norway Cup så viktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rett etter at ødeleggelsene i Jenin var over, tok det palestinske fotballforbundet kontakt med Norway Cup. Det hastet med å få unger ut av det kriserammede området. I går landet ti gutter fra Jenin Juniors på Gardermoen etter en uforholdsmessig lang reise.

Guttene som ankom Oslo i går formiddag har opplevd tøffe forhold. Noen av de 10- 13 år gamle guttene mistet både mor og far under Israels bombing av flyktningleiren. De som ikke mistet noen, har levd i konstant frykt siden september i fjor.

De fleste har ikke vært på skolen fordi det har vært portforbud. Etter de verste ødeleggelsene, våget noen seg ut for å spille fotball.

Guttene har verken spilt på gress eller hatt på seg fotballsko. Det viktigste under Oslo-oppholdet er å oppleve trygge omgivelser.

Lang reise

- Vi har hatt en kjempetøff reise, sier Quaed, Islam, Khaled og Khalid rett etter at flyet deres har landet trygt på Gardermoen. De fire guttene og resten av laget har vært på reise siden fredag morgen. Det tar tid å komme ut av et krigsområde:

- Da vi skulle krysse grensen mellom Palestina og Jordan måtte vi gjennom 15 kontrollposter. Vanligvis bruker man 50 minutt på strekningen. Vi brukte 14 timer. De israelske soldatene satt bare og så på oss. De orket ikke å foreta seg noe, sier de fire 12-åringene. De måtte ha bistand fra Utenriksdepartementet og Den norske ambassaden i Tel Aviv for å komme seg ut av Jenin. Nå ser de fram til to uker i Oslo.

Forsoning og vennskap

- Vi gleder oss til nyte friheten. Vi kjenner noen som har deltatt på Norway Cup før, og har hørt at byen er ren og pen. Vi gleder oss til å ha litt fritid, sier de fire guttene.

- Det viktigste for oss, er at guttene skal tenke på noe annet. Vi er forberedt på at noen av guttene kan få psykiske problemer under oppholdet. Det er ofte slik at problemene dukker opp når de får ro rundt seg. Da får de ro til å tenke på det vonde også, sier Fuad Timraz. Han er det det palestinske lagets kontakt i Norge og har jobbet hardt for å få de ti guttene ut av Palestina.

De palestinske guttene skal spille i klasse F under Norway Cup. Noe møte med et israelsk lag ligger det ikke an til i år:

- Jeg prøvde å få tak i et israelsk lag også, men situasjonen var såpass vanskelig at jeg ikke våget å foreslå det. Derfor kommer det ingen israelske lag til Norway Cup i år, sier Timraz.

FOTBALL I FRIHET: 12 år gamle Islam (i rød skjorte) skal tilbringe to uker i Oslo med Norway Cup som høydepunktet. Først og fremst skal han og laget nyte friheten.
HALLO MAAMMA: Islam er heldig. Han har en mor å ringe hjem til. Her forteller han moren at han er kommet vel fram og at Norge er litt kaldt.
TØFF BAKGRUNN: Ti gutter som overlevde massakren i Jenin kommer til Norway Cup for å tenke på noe annet enn krig. Khaled, Islam, Khalid og de andre guttene ble tatt imot av Fuad Timraz på Gardermoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer