GULLGUTT: Carl Waaler Kaas løp inn til gull under mellomdistanse finale i orienterings-VM på Granåsen i Trondheim lørdag.
Foto: Ned Alley / Scanpix
GULLGUTT: Carl Waaler Kaas løp inn til gull under mellomdistanse finale i orienterings-VM på Granåsen i Trondheim lørdag. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Fra krykker til VM-gull på tre uker

I kveld får Carl Waaler Kaas medaljen fra mamma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| TRONDHEIM (Dagbladet): For som Norges representant i Det Internasjonale Orienteringsforbundet, hadde Astrid Waaler Kaas fått en spesiell oppgave denne dagen.

Hun skulle dele ut medaljene for verdensmesterskapet i mellomdistanse under seremonien på Trondheim Torg.
Da fikk hun i alle fall mulighet til å klemme sønnen.

Langrennspappa på sidelinja
Da Carl Waaler Kaas kjempet seg til VM-gull som siststartende satt mamma Astrid på tribunene sammen med pappa - Dag Kaas.
Den tidligere landslagssjefen i langrenn som nå har en sentral posisjon i Olympiatoppen, visste at sønnen var i god nok form til å kjempe om medaljene.

-  Han har blitt en helhetlig orienteringsløper, men har fortsatt en del å gå på, sa Dag Kaas til Dagbladet like før sønnen la ut på den krevende mellomdistansen.

Etterpå var han nærmest målløs.

Kunne blitt langrennsløper
Med en pappa som sjef i langrennssporet var det naturlig at Carl også prøvde seg som langrennsløper. Også der gikk det fort unna.

- Han var god både i fotball, langrenn og orientering. Med hans vilje til å trene tror jeg han kunne blitt en god fotballspiller - på samme måte som han kunne hevdet seg i langrennsløypa om han hadde prioritert annerledes.

Carl valgte selv
Det var var Carl selv som valgte bort - først fotballen, så etterhvert langrennskiene. Han ønsket å bruke tid på studiene parallelt med utdannelsen. Da passet orientering best - først og fremst fordi han kunne trene nærmere studiested og sparte tid på det.

I går angret ikke den ferdigutdannede sivilingeniøren på det.

- Kanskje har jeg drømt om dette, men jeg trodde vel ikke helt på det, smilte han etter æresrunden ved Grånåsen.

Gulldrømmen ble virkelighet
For orienteringsløperne har VM i Trondheim vært et mål i flere år. Da Carl som representant for landslagsløperne åpnet VM-kickoff i fjor fortalte han om sin egen drøm foran festen i Granåsen.

"Det skal være fullt av folk og norske flagg langs oppløpet - like mye som under langrennsmesterskapene. Og jeg skal komme inn som sist startende - og løper inn til gull".

Carl Waaler Kaas har blitt 28 år og har brukt lang tid på å løpe seg helt opp i verdenstoppen. Opp gjennom årene har han slitt med skader og seinest for tre uker siden gikk han på krykker etter en kraftig overtråkk.

Da var det greit å ha et kaldt hode og bred erfaring.

Da han var 17 år måtte han droppe trening ett helt år på grunn av en hjertinfeksjon.

Ville for mye
- Da han kom tilbake ville han nok litt for mye. Totalbelastningen med trening og skole ble for stor. Denne perioden lærte han utrolig mye av. Før var han bare flinkest til å trene. Nå er han flinkest til å tilpasse treningen til totalbelastningen, sier Dag Kaas om sønnen.

- Hvor god kunne han blitt som langrennsløper?

- Med utgangspunkt i hvor god han var som junior, kunne han nok nådd langt om han hadde prioritert annerledes. Langrenn og orientering er jo mange måte mye likt. Langrenn krever at du er mer borte og på reise for å finne optimale treningsforhold. Men på samme måte som langrennsløperne må få skiteknikken til å stemme, er o-teknikken avgjørende for å hevde seg i skogen.

- Er det mulig å sammenlikne prestasjonene o-løperne gjør med hva Northug og co gjør i langrennssporet?

- Fysisk har nok o-løperne den samme kapasiteten i forhold til hva de skal gjøre i terrenget.

- Det er ingen tvil om at dette er idrett på høyt nivå, sier Dag Kaas som også deltar i skogen med kart og kompass.

Tent av tilbakemeldingene
Carl Waaler Kaas kjempet tett med svenske Petter Øberg hele veien og ledet med knappe tre sekunder da de passerte stadion med bare noen poster igjen.

- Det ga meg bare mer krefter. Stemningen var fantastisk. Jeg tror det var det som ga meg seieren, smilte 28-åringen etterpå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer