Fra måltjuv til mesterkusk

Som guttunge var Rune Wiig (45) måltjuv på fotballbanen. 30 år seinere er han mesterkusk på Forus travbane, dagens V75-arena.

-  Jeg scoret mye mål, men var ikke god nok for Viking. Fotballen ga jeg meg med i 15-16-årsalderen. Siden har det vært hest for alle penga, sier Wiig til Dagbladet.

På 14 733 starter har han 2730 første-, 1776 andre- og 1438 tredjeplasser. I klartekst betyr det at han har vært på trippelen nesten annenhver gang han har kjørt løp. Nærmere 78 millioner kroner er innkjørt til hesteeierne.

Lang dag

-  Arbeidsdagen starter i halv sju-tida om morgenen, og varer til halv fem-femtida på ettermiddagen. To-tre ganger i uka er det løpskjøring. Foruten på Forus, kjører jeg endel på Sørlandet og Bergen Travpark, sier Rune Wiig.

Selv om feltene ofte er tettpakket med hester både foran, bak og på sida, er han aldri redd når han sitter bak hesterompa.

-  Grunnen er kanskje at jeg aldri har pådratt meg alvorlige skader. Dessuten er det snillere hester nå enn for endel år tilbake. Da var de nok litt mer utemte, sier Rune Wiig.

To seierssjanser

Stort sett vinner han et løp eller fem hver gang det er travkjøring på Forus. I dag synes han ikke sjansene er allverden.

 I PENGA: Foreløpig har Forus-champion Rune Wiig kjørt inn nærmere 78 millioner kroner til hesteeiere rundt omkring. I dag har han seierssjanser med Pantaleone og Ronald Star. Foto: SCANPIX
I PENGA: Foreløpig har Forus-champion Rune Wiig kjørt inn nærmere 78 millioner kroner til hesteeiere rundt omkring. I dag har han seierssjanser med Pantaleone og Ronald Star. Foto: SCANPIX Vis mer

-  Jeg kan vinne, men har ikke de største seierssjansene. Derimot bør det bli noen fine premier. De beste sjansene mine er Pantaleone (3 V75-3) og Ronald Star (10 V75-6), sier Rune Wiig.

Så langt i år har han 94 seirer hjemme på Forus - 42 mer enn Åsbjørn Tengsareid på andreplass. Mens seirene triller inn, er forberedelsene til 2007-sesongen i full gang både for to- og firbeinte.

-  Neste år blir Forus en del av Grand Circuit-serien. Det betyr at banen blir mer kjent, og at publikum får se bedre hester. Det er positivt, sier Rune Wiig.

Spilt i Brann

Også kuskekollegaen fra Jarlsberg travbane, Vidar Hop (48), har ei fortid fra fotballbanen.

-  Jeg spilte ytre venstre på Brann fram til guttelaget, og var på kretslaget sammen med blant andre Bjørn Tronstad og Kjell Rune Pedersen. Siden ble det hest også for meg, sier Vidar Hop til Dagbladet. På spørsmål om hvilke hester han har seierssjanser med i dag, er svaret Gransbrun (11 V75-1) og Thai Tanium (5 V75-7).