«Fra nå av er jeg avholdsmann»

BRISBANE (Dagbladet): Som siste passasjer på QF 044 fra Sydney kom Pål Arne Fagernes ut av tollkontrollen på Brisbanes internasjonale flyplass i går kveld. Han hadde vært på reise i fire døgn. Fagernes bar på spyd-futteral, ryggsekk, snus og en haug med dårlig samvittighet.

Med seg hadde han også Olympiatoppens presseatacheer Tim Kronborg og Lars Otto Bjørnland. Han likte seg ikke, men gjennomførte møtet med pressen med stil. Svarte greit og gjennomtenkt på alle spørsmål - uansett hvor ubehagelige de var.

Her er noe av det han sa:

 • Om hendelsesforløpet:
  - Jeg har driti meg skikkelig ut. Det var en fest med gutta. Selve epsioden vil jeg ikke gå så mye inn på. Det er en sak mellom meg og politiet. Jeg føler jeg har en fin dialog med politiet.
 • Om tida etter han ble arrestert:
  - Det har vært mange tanker. Jeg føler jeg har skuffa mange mennesker som har hjulpet meg. Og jeg har skuffa meg sjøl. Jeg har trengt tid til å bearbeide dette, og er ikke ferdig med det. Jeg føler meg fortsatt som en klovn.
 • Om sitt forhold til alkohol:
  - Jeg har bestemt meg for å ta konsekvensen av at jeg drikker for mye i enkelte anledninger. Jeg må kutte det ut, ta avstand fra alkohol. Jeg ser jo hva alkohol har ødelagt for meg. Jeg har bestemt meg for å bli avholdsmann. Og for meg er det ikke en spesielt vanskelig avgjørelse å ta.
 • Om reaksjonene:
  - Jeg forstår jo at det blir fokusert på meg og det jeg har gjort, som en landslagsutøver som kjemper i verdenstoppen i sin idrett. Men jeg er bare et menneske jeg og, som kan gjøre feil - og har gjort det. Men jeg har også merket stor støtte fra mine nærmeste, fra Olympiatoppen og fra Friidrettsforbundet.
 • Om OL:
  - Jeg var skeptisk til om jeg ville få lov til å delta etter det som skjedde. Og jeg er veldig takknemlig for at jeg får sjansen. Jeg har aldri vært inne på tanken om å trekke meg. Dette er et mål jeg har jobbet for så lenge.
 • Om sjansene i OL:
  - Tankene har vært andre steder de siste dagene. Jeg har trent lite, bare noen styrketreningsøkter. Jeg vet ikke helt. Men jeg har fortsatt veldig lyst til å gjøre det bra.
 • Om sin rolle som forbilde:
  - Jeg har skuffet mange, det vet jeg. Som friidrettsutøver i verdenstoppen ønsker jeg jo å være et forbilde for unge utøvere. Det er en rolle jeg vil ha. Klart det.
 • Om møtet med de øvrige norske OL-deltakerne:
  - Det frykter jeg ikke. Jeg håper og tror de fleste fortsatt har et positivt inntrykk av meg.
<B>ANGRENDE SYNDER:</B> Tydelig merket av de siste dagenes hendelser ankom spydesset Pål Arne Fagernes Sydney i går kveld.