AaFKs ekstreme forvandling

Fra nedrykksplass til gullnivå etter sjokkavgjørelse. Slik skjedde det ingen forstår

Ekspertene slaktet AaFKs valg om å sparke assistenttrener Karl Oskar Fjørtoft og i stedet ansette en ukjent nederlender. Men Anton Joore har bidratt til en av norsk fotballs mest ekstreme forvandlinger.

NEDERLANDSK FORVANDLING: Aalesunds nederlendere Edwin Gyasi og Anton Joore hadde mye å glede over i sesongavslutningen med sju seirer på de siste åtte kampene. Trond Fredriksen legger ikke skjul på at AaFKs stil er inspirert av Nederland. Nå hylles assistenttrener Joore. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
NEDERLANDSK FORVANDLING: Aalesunds nederlendere Edwin Gyasi og Anton Joore hadde mye å glede over i sesongavslutningen med sju seirer på de siste åtte kampene. Trond Fredriksen legger ikke skjul på at AaFKs stil er inspirert av Nederland. Nå hylles assistenttrener Joore. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Han kom, han så og han tapte. Men John Arne Riise vant tilbake hjertene og fant tilbake til entusiasmen i fotballbyen Ålesund. I hvert fall en liten stund.

Color Line Stadion var endelig fullsatt igjen da Riise gjorde comeback i AaFK-trøya mot Brann i april etter sitt 18 år lange eventyr i utlandet. Entusiasmen var tilbake i Ålesund, men seirene uteble i Riises comeback.

13. juni takket Liverpool-legenden for seg etter drøye to måneder som AaFK-spiller. Det så bekmørkt ut, og det var ingen bedring å spore i de neste kampene heller. Sunnmørsklubben var på vei mot sitt første nedrykk siden 2005, trodde majoriteten av ekspertene.

Da valgte AaFK å sparke assistenttrener Karl Oskar Fjørtoft, som har en høy stjerne i klubben etter sin meget gode spillerkarriere. Avgjørelsen var kontroversiell. Hovedtrener Trond Fredriksen fikk i stedet nederlenderen Anton Joore som ny assistent.

Forvandlingen

Avgjørelsen kom som et sjokk på de fleste og ble slaktet fra omtrent alle hold. En klubb var i ferd med å rakne. I stedet slo AaFK tilbake sterkere enn noensinne:

HERJET: AaFK-trener Trond Fredriksen kan gi Edwin Gyasi mye av æren for at sunnmøringene har bøttet inn mål i høst. oto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HERJET: AaFK-trener Trond Fredriksen kan gi Edwin Gyasi mye av æren for at sunnmøringene har bøttet inn mål i høst. oto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Før Anton Joore ble ansatt, tok AaFK 19 poeng på 20 kamper. Det er under ett poeng per kamp i snitt. Etter nederlenderens inntog i den oransje sunnmørsklubben, kapret de 23 poeng på 10 kamper. Det gir et poengsnitt 2,3 poeng per kamp.

Det er eksakt det samme poengsnittet som den suverene seriemesteren Rosenborg har med 69 poeng på 30 kamper. Med andre ord har AaFKs poengfangst med Joore i trenerteamet vært på gullnivå.

- Det er aldri tilfeldig. De siste 13 kampene har vi tatt like mange poeng som Rosenborg, så vi var i gang med å snu det allerede før Anton kom inn. Men det er klart at han har vært en viktig bidragsyter i snuoperasjonen. Han er veldig sterk fotballfaglig og har enorm erfaring fra både A-lagsfotball og utviklingsfotball i Nederland og mange andre land, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Nederlandsk stil i AaFK

AaFK-treneren fikk en anbefaling om Joore fra en kompis i Ajax allerede i fjor.

- Da vi trengte ny assistenttrener i sommer, tok det ikke lang tid før jeg tok kontakt med Anton. Å innhente kompetanse fra andre land kan utvilsomt være gull verdt. Det sier seg selv at det finnes mange strålende trenerkandidater i andre land.

- Hvordan er denne ekstreme forvandlingen mulig? Hva har dere gjort?

- Vi har et felles syn på fotball og har en nederlandsk stil i AaFK. Vi er et spillende lag som angriper raskt og direkte, som skaper rom og utnytter rom. Anton har dessuten bidratt med en del nye detaljer, som har gitt oss bedre struktur og mer balanse i laget. Det er ikke snakk om omveltende endringer, men små nyanser.

- AaFK har nederlandsk stil, nederlandske spillere og trenere og oransje drakter. Hvor skal dette ende?

- Hehe, vi skal ikke dra det så mye lengre, men det er mye vi kan lære av Nederland, selv om landslaget deres ikke er inne i sin beste periode akkurat nå.

- Ikke for mye støy med Riise

Mens AaFK har hatt nederlandsk suksess, opplevde naboklubben Hødd motsatt utvikling i høst. Det svir enormt for laget som vant cupen i 2012 og som har avlet fram landslagsspillere på rekke og rad de siste rene.

MESTSCORENDE NORDMANN: Aalesunds Mostafa Abdellaoue scoret med sine 13 mål flest ganger av samtlige norske spillere i Tippeligaen. Kun Rosenborgs Christian Gytkjær scoret mer. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MESTSCORENDE NORDMANN: Aalesunds Mostafa Abdellaoue scoret med sine 13 mål flest ganger av samtlige norske spillere i Tippeligaen. Kun Rosenborgs Christian Gytkjær scoret mer. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Fjørtoft ble altså sparket i AaFK og ble i stedet assistenttrener i Hødd, som hadde tatt 24 poeng på de 20 første kampene. Etter dette tok Hødd seks poeng på ti kamper og rykket ned. Seks poeng på ti kamper er også fasiten som John Arne Riise hadde i løpet av kampene han spilte for AaFK i vårsesongen.

- Ble det for mye støy rundt John Arne Riises comeback i vår?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det var nok mange årsaker til at det ble som det ble. John Arne er skadet nå og var hjemme i Ålesund forrige uke. Vi slo av en prat da, og han var imponert over høstsesongen vår.

Med nederlandsk assistentrener og en nederlender som stopperkjempe i Vito Wormgoor og en nederlender som målpoengkonge i Edwin Gyasi, har de oransjekledde klart å snu den vonde trenden. Både Wormgoor og Gyasi kom rett fra Æresdivisjonen, fra henholdsvis ADO Den Haag og Roda JC.

- Unik spisskompetanse

Spesielt Gyasi har vært strålende i høst og levert noen praktscoringer som selv de største verdensstjernene ville ha vært stolt over.

- Gyasi brukte litt lengre tid på å slå til enn vi håpte. Men nå har det løsnet veldig. Det han er god på, er det nok ingen i Tippeligaen som behersker i samme grad. Spisskompetansen hans er unik og enormt god. Samtidig er han ikke en komplett spiller. Det må vi jobbe videre med.

- Får han en tilsvarende fri rolle som Michael Barrantes og Abderrazzaq Hamed-Allah hadde, for å utnytte de offensive egenskapene optimalt?

- Han må gjøre en jobb defensivt også. I begynnelsen spilte han mest for seg selv, men nå spiller han mer for laget. Da blir alt bedre. Da blir laget bedre, og da blir det også lettere å herje selv.

- Vito Wormgoor har vært viktig og er en vi ønsker å forlenge med. Gyasi har vi langtidskontrakt med. Andre klubber er velkommen til å legge inn bud, men vi har et ønske om å beholde ham, selv om han er ung spiller som vi etter hvert kan selge med god fortjeneste. Men vi ønsker å beholde ham neste sesong og bygge videre på dette.

Ler av medaljespørsmål

Fredriksen ler når Dagbladet spør om medalje er målet neste år etter denne gode høstsesongen, men vil heller ikke utelukke det.

- Tippeligaen er så jevn at medalje kan være mulig slik det var i år, men samtidig var ikke årets sesong en normal sesong. Vi var jo bare fire poeng bak en europacupplass til slutt. Det hadde vi ikke i vår villeste fantasi sett for oss i sommer.

AaFK-treneren mener det er flere årsaker til klubbens høstsuksess enn nederlenderens inntog.

- Fredrik Carlsen kom tilbake fra skade og har styrket oss. Aron Thrandarson har også vært meget god og blir belønnet med A-landslagsplass for Island, som viste i EM hvor høyt nivå de holder. Det er vi stolte av.

- Hvis AaFK hadde vært like gode i vår som i høst, hadde kanskje Thrandarson vært i fotball-EM i Frankrike?

- Haha, ja det kan godt hende. Vi skulle gjerne vært enda bedre da, men vi får en ny sjanse neste år til å være god fra første runde av, sier Fredriksen.