FRA SLAKT TIL HYLLEST: Ronny Deila fikk mye kritikk i starten som Celtic-manager. Nå har han tatt klubben til cup- og seriegull. Foto: NTB Scanpix
FRA SLAKT TIL HYLLEST: Ronny Deila fikk mye kritikk i starten som Celtic-manager. Nå har han tatt klubben til cup- og seriegull. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fra «Ronny Rotten» til «The Special Ron». Nå er Deila og Celtic seriemestere

Tok «The Double».

(Dagbladet): Celtic gjorde sin oppgave mot Dundee i går kveld, og Ronny Deilas gutter stoppet ikke før det sto 5-0 på resultattavla hjemme på Celtic Park.

Det har luktet seriegull i Glasgow en stund nå, men i dag var det opp til Aberdeen å avgjøre om Celtic ville bli seriemestere med tre serierunder igjen.

Hjemme i konfirmasjon Aberdeen tapte i ettermiddag 1-0 borte mot Dundee United.

Dermed kan ikke Aberdeen ta igjen Celtic - som nå kan juble for å ha tatt gull for fjerde året på rad.

- Vi har oppnådd noe stort nå, ved å vinne ligaen for fjerde gang på rad. Og forhåpentligvis har vi mer i vente, sier Deila til klubbens hjemmeside.

Etter nyttår har Deilas menn bare tapt én seriekamp.

- Defensivt har vi vært utrolige hele sesongen, vi har knapt sluppet inn mål. Offensivt er vi blitt bedre og bedre. Vi har jobbet så hardt for dette, og nå kan vi begynne å tenke på neste sesong, sier Deila.

- Vil gratulere fansen Nordmannen sender også en liten sjarmørkommentar i retning Celtic-fansen.

- Jeg vil gratulere fansen i dag, de har vært en stor del av dette. Jeg er veldig stolt over å lede en så fantastisk klubb som dette, sier den tidligere Strømsgodset-treneren.

Deila kan juble for å ha vunnet «The Double» med klubben i sin første sesong som manager for den skotske klubben. Da er det kanskje ikke rart han er nominert til «Årets manager» i Skottland.

Den norske treneren er riktignok ikke i Glasgow for å feire gullet, men i konfirmasjonen til sine tvillingdøtre, Live og Thale, hjemme i Norge.

- Jeg har en tale jeg må holde, som man alltid må når det er konfirmasjon. Og jeg er mer nervøs for den enn noe annet, bedyret Deila overfor Scotsman etter kampen i går.

- Hvem er Ronny Deila? Men veien til seriegull har ikke vært den beste for 39-åringen, som fikk hard medfart da han først kom til Glasgow.

Ronny Deila var et ukjent navn for de aller fleste i Skottland for ett år siden. Ryktenene om at nordmannen kunne bli ny manager i Celtic svirret i starten av juni i fjor, ble mottatt med blandede følelser i Storbritannia.

Noe av det aller første som ble nevnt var at Deila måtte prestere fra dag én for å bli en suksess sett med skotske øyne.

Raman Bhardwaj, sportsjournalist for skotske STV, fortalte at han og alle andre var overrasket da Deilas navn dukket opp.

- Da vi analyserte CV-en hans så vi kjapt at han passer godt for Celtic. Han er ung, han liker å bruke ungt talent, han jobber bra med et begrenset budjsett og han spiller offensiv fotball. Det er nok mange av tilhengerne som klør seg i hodet og tenker «hvem er dette», men om manageren leverer har det ingenting å si hva han heter, sa Bhardwaj.

«The Speicial Ron» Skotske Daily Star knallet til og ga nordmannen tidlig kallenavnet «The Speicial Ron» - en skotsk versjon av José Mourinhos kallenavn, «The Special One».

Skottene visste ikke mye om Celtics nye trener - men koste seg stort da de kom over bildene av Ronny Deila som strippet ned til stringtrusa i 2009.

Under sommerens treningskamper slapp Deila unna kritikk - men da Celtic gikk på et surt tap mot Henning Bergs Legia i den tredje kvalikrunden i Champions Legue, var det ingen nåde for nordmannen.

Den tidligere Celtic-profilen Frank McAvennie (54) sparte ikke på kruttet, og kalte Deila for en dukke.

- Å vinne ligaen er heller ikke nok for fansen. Det er ikke meningen å være respektløs mot Deila, men ingen vet hvem han er, sa McAvennie, som spilte i Celtic på 1980- og 90-tallet.

BBC-journalist Liam McLeod hadde også sin mening om Celtic-sjefen:

- Fra å være i himmelen går Deila nå rett i kjelleren. Nå må han bygge opp alt på nytt, sa McLeod.

«Ronny Rotten» I returkampen mot Legia gikk det fra vondt til verre for Deila - og både han og Celtic ble pepet av banen etter å ha tapt på hjemmebane for Henning Berg & Co.

Dagen etter våknet Ronny Deila opp til sitt nye kallenavn «Ronny Rotten» - og skotske medier begynte å tvile på om 39-åringen var rett mann til å styre Celtic. Det ble raskt klart at nordmannen var bookmakernes favoritt til å bli den neste manageren som fikk fyken i skotsk fotball.

Heldigvis for Deila, åpnet Celtic ligasesesongen med seier. I tillegg ble Celtic tildelt seieren over Legia i kvalifiseringen, etter at Henning Berg benyttet seg av en ulovlig spiller.

Etter sin andre seier i serieåpninga, skaffet Deila litt arbeidsro - og innførte ny diett i Celtic - slik han også gjorde i Strømsgodset.

Trippeldrømmen brast Mesterliga-plassen røk for skottene etter tap mot slovenske Maribor, og det medførte ny skyllebøtte fra skotske medier for Deila. Bedre ble det ikke av at Celtic begynte å slite i serien.

Utover sesongen fikk nordmannen skuta på rett kjøl i ligaen, og har så langt denne sesongen 26 seiere, fire uavgjort og fire tap.

I mars hentet Ronny Deila sitt første trofé som Celtic-manager, da klubben vant ligacupfinalen mot Dundee United.

Da klubben lå an til å kunne ta «The Treble» for første gang siden 2001, fikk nordmannen velfortjent skryt fra sin egen assistenttrener, som fortalte at starten i Celtic ikke var enkel for Deila.

- Ronny følte det på samme måte som oss i starten. Vi var alle skuffet. Alle ønsker å få en perfekt start, men det skjedde ikke. Alle jobbet hardt, men ingen jobbet hardere enn Ronny. 24 timer i døgnet, natt og dag.

For snart to uker siden brast nordmannens drømt om å vinne «The Treble» i hans første år som manager for klubben, da Inverness slo ut Celtic i semifinalen av FA-cupen.