BRETT: Fredrik Austbø er snowboardkjører, men prøver å få litt tid til skateboardet også. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRETT: Fredrik Austbø er snowboardkjører, men prøver å få litt tid til skateboardet også. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Fra skater til snowboarder

Fredrik Austbø (23) startet på skateboardet. I dag skal han vise kunster i halfpipen.

Fredrik Austbø var 9 år gammel da han sto på et skateboard for første gang. I dag, 14 år senere, skal han delta i snowboard-VM på hjemmebane. Herrenes kvalifisering i halfpipe skjer i Wyllerløypa i ettermiddag. 

- Min ambisjon er å komme til finalen. Det er mange steg jeg må gjennom før det, men kommer jeg dit er det bare å gi gass, sier Fredrik Austbø til Dagbladet. 

Måtte velge
Stavanger-gutten ble tidlig en god skater og da han var ti år var han med i en film som het "Sk8te Stavanger". Men da han ble introdusert for snowboard, fattet han umiddelbart interesse for det og holdt på med begge sporter fram til han var 17 år. Da måtte han gjøre et valg - og det falt på vintersporten. 

- Jeg følte det med en gang jeg satte beina mine på et snowboard at dette var noe jeg skulle gjøre. Det er noe som betyr veldig mye for meg, forteller 23-åringen. 

Høyde, triks og spin
- Hva kjennetegner deg som snowboardkjører?

- Det blir mye høyde, stilfulle triks og mye spin. En god kombinasjon av det, sier 23-åringen og smiler. 

Mye av teknikken har han tatt med seg fra skateboardet, som han fremdeles forsøker å bruke noe av tiden sin på. 

- Jeg prøver å gjøre begge deler. Men vintersesongen blir bare lengre og lengre. 

Det han liker best med snowboarding er den kreativ utfoldelsen. 

- Det er helt ubegrensa hva du kan gjøre det på et brett. Det er det som holder kjørere gående. Det å lære nye triks og være kreativ. 

Dagbladet følger kvalifiseringen i herrenes halfpipe og heat to av slopestyle, og kvalifiseringen av kvinnenes slopestyle og kommer tilbake med mer.