Fra skikonge til kleskonge

BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Jeg fortsetter ikke karrieren for å selge mer klær. Men det er klart det er god markedsføring for kolleksjonen min om jeg vinner renn, sier Bjørn Dæhlie.

Klærne hans selger så godt at han har bestemt seg for å satse enda sterkere på dette feltet når han legger opp.

- Dette har fått dimensjoner jeg ikke våget å drømme om da vi startet for tre år siden. Jeg er ærlig og oppriktig overrasket, sier Bjørn Dæhlie.

I går presenterte han en ny kolleksjon av «Bjørn Dæhlie Technical Wear». Klær som snart skal selges i Canada, USA, Japan, Italia, Tyskland, Sverige og Norge.

Siden han lånte navnet sitt til kolleksjonen for tre år siden, har treet vokst rakt til himmels.

Omsetningen har doblet seg hvert år. I 1998 omsetter kles-kolleksjonen for over 13 millioner.

Levende reklame

Hovedgrunnen til suksessen er selvsagt Bjørn Dæhlie sjøl. Klærne trenger knapt annen markedsføring enn at han går fort på ski.

- Men hva når karrieren er over?

- Det har jeg tenkt en del på sjøl. Jeg er overrasket over hvor fort vi har klart å få et fotfeste i markedet. Det gir meg stor tro på at dette er noe vi kan drive videre når jeg legger opp.

- Dere satser på de store markedene i USA og Canada. Er det en medvirkende årsak til at du forlenger karrieren til OL i Salt Lake City i 2002?

- Nei. Jeg kan ikke la sånne hensyn virke inn på det sportslige. Men selvsagt ser jeg bieffekten av at jeg går fort på ski. For kolleksjonens del er det nok nyttig om jeg skulle gjøre det bra i neste OL. Men det er ikke derfor jeg eventuelt deltar.

Vil kjøpe seg opp

Bjørn regner med at kolleksjonen blir hovedbeskjeftigelsen hans når han legger opp.

- Jeg interesserer meg oppriktig for dette. Også Vilde er veldig engasjert. Dette kan være sjansen vår til å gjøre noe sammen i framtida, sier Bjørn.

I dag eier Bjørn 30 prosent i firmaet Bona Ratio Sport A/S som står for produksjon og salg av klærne.

- På sikt kunne jeg tenke meg å eie en større andel, sier Bjørn.

Det spørs bare om det er aksjer å få tak i. For foreløpig ser ikke hovedmennene bak Bona Ratio noen begrensninger for videre ekspansjon. «Dette kan være sjansen for Vilde og meg til å gjøre noe sammen i framtida.»