Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fra skolemassakre og ballgutt til historisk finale

- Dette betyr så mye for Murray.

HJEMMEHÅPET: Andy Murray møter Roger Federer til OL-finale i ettermiddag. Eurosport-ekspert Christer Francke tror Federer vinner. Foto: AP Photo/Mark Humphrey
HJEMMEHÅPET: Andy Murray møter Roger Federer til OL-finale i ettermiddag. Eurosport-ekspert Christer Francke tror Federer vinner. Foto: AP Photo/Mark Humphrey Vis mer

• Følg OL-finalen i tennis fra klokka 15 i OL-studio.

(Dagbladet): Et av dagens store høydepunkter i OL er tennisfinalen mellom Roger Federer (30) og Andy Murray (25).

Federer kjemper om sin første singeltittel i OL - og det er den eneste store tittelen han mangler for å gjøre samlingen komplett.

- Federer kan slå alle rekorder og mange holder ham som favoritt i dag. Det han har gjort de siste ti åra er helt unikt. Han har vært i verdenstoppen hele tiden og det er ikke mange andre idrettsutøvere som kan vise til den samme stabiliteten, sier Eurosports tennisekspert Christer Francke til Dagbladet.

FAVORITT: Roger Federer jakter en komplett trofesamling i London, og møter Murray i finalen. Foto:  REUTERS/Stefan Wermuth
FAVORITT: Roger Federer jakter en komplett trofesamling i London, og møter Murray i finalen. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

Andy Murray spiller derimot for sin aller første store tittel. Skotten har aldri vunnet en av de fire Grand Slam-turneringene, og har stått i skyggen til Rafael Nadal, Novak Djokovic og Federer de siste åra.

- Jeg kommer ikke til denne kampen og tenker på hevn. Jeg må tenke framover, sier Murray til Sky Sports før kampen.

- Det blir garantert en tøff kamp, sier han.

Mer liv på tribunen
Murray nådde finalen i Wimbledon tidligere i sommer, men tapte mot nettopp Federer. Britene er i ekstase etter seks OL-gull i går, og 14 totalt i mesterskapet.

I dag kan Murray gi britene mer å juble for.

LANG KAMP: Roger Federer bruke nesten fire og en halv time på å vinne mot Del Potro i semifinalen. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
LANG KAMP: Roger Federer bruke nesten fire og en halv time på å vinne mot Del Potro i semifinalen. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

- Murray er i kjempeform, og jeg tror han har mer støtte nå enn i Wimbledon. Nå er det flere som heier og lager liv. I Wimbledon er det helt stille og et mer behersket publikum. Nå blir det fullt trykk på tribunen, og det er fordel hjemmehåpet, sier Francke.

- Hvor mye betyr dette for Murray?

- Han har en spesiell historie, og ble sett på som et stort talent som ung. Han vokste opp og var ballgutt i Wimbledon, og deretter har han gått gradene. Vi så under Wimbledon tidligere i sommer hvor mye dette betyr for ham. Spesielt på hjemmebane vil det være stort, sier Francke.

I skolemassakre
I 1996 havnet unge Murray midt i en skolemassakre i hjembyen Dunblane. 17 elever ble skutt og drept, før drapsmannen til slutt tok sitt eget liv.

Murray har aldri ønsket å snakke om hendelsen i intervjuer, men har uttalt at han var for ung til å forstå hva som skjedde.

DOUBLE-FINALE: Rett etter singel-finalen skal Murray spille double-finale mot Laura Robson. Foto: REUTERS/Mike Blake
DOUBLE-FINALE: Rett etter singel-finalen skal Murray spille double-finale mot Laura Robson. Foto: REUTERS/Mike Blake Vis mer

Tennistalentet ble som 15-åring tilbudt å trene med fotballklubben Rangers i Skottland, men han takket nei.

Han ville satse på tennis.

- Murray har i flere år vært helt i verdenstoppen, men han har aldri vunnet en virkelig stor turnering. Hele Storbritannia håper nok at han endelig skal lykkes, og han har tross alt pluss-statistikk mot Federer. Hvis det skulle skje i dag, vil det være et emosjonelt øyeblikk, sier Francke.

- Hvem tror du vinner?

I ACTION: Roger Federer i semifinalen. Foto:  EPA/ANDY RAIN
I ACTION: Roger Federer i semifinalen. Foto: EPA/ANDY RAIN Vis mer

- Jeg tror Federer vinner, men Murray har en fair sjanse. Spiller Federer på toppnivå er han den beste av de to, men alt kan skje. Denne seieren betyr så mye for begge. Federer kan toppe karrieren og vinne absolutt alt, mens Murray kan vise at også han kan vinne.

Kontroversiell skotte
Serena Willams vant kvinnens finale overlegent mot Maria Sjarapova i går - og amerikaneren sikret seg en såkalt Golden Slam med seier i alle Grand Slam-turneringene og OL-gull.

- Det blir tennis-feber i OL i dag. Murray spiller ikke like defensivt som før, men bygger spillet opp gjennom fighting og løping. Han er mentalt sterk og har kvittet seg med noen av uvanene han hadde. Før kunne han slenge dritt og prate med seg selv etter hver eneste ballveksling. Nå er han mer moden, sier Francke.

- Heier alle på tribunen på Murray i dag?

- Nei, Federer er veldig populær overalt. I tillegg er Murray skotte. Han ertet på seg en del engelskmenn da han uttalte at han håpet det engelske fotballandslaget skulle tape en kamp. De fleste heier nok på Murray, men Federer har en helt spesiell status hos mange, sier Francke.

SLO DJOKOVIC: Andy Murray og Novak Djokovic takker hverandre for kampen etter semifinalen. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
SLO DJOKOVIC: Andy Murray og Novak Djokovic takker hverandre for kampen etter semifinalen. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

Murray skal også spille mixedfinale i dag etter herrefinalen. Han spiller sammen med Laura Robson.

Skotten kom til finalen etter seier mot tidligere verdensener Novak Djokovic i semifinalen.

Federer spilte en maratonkamp mot Juan Martin Del Potro i semien, og sveitseren brukte fire og en halv time på å vinne kampen.

FØLELSER: Andy Murray jakter sin første store tittel. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
FØLELSER: Andy Murray jakter sin første store tittel. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media