Fra slakt til RBK-stjerne

TRONDHEIM (Dagbladet): Han har blitt utfordret av Alessandro del Piero, Raul og Henke Larsson blant mange stjernespisser. I kveld kommer Christian Vieri til Lerkendal.

Og Arni Gautur Arason er ikke i tvil: - Vieri er en av verdens tre beste spisser, sier han til Dagbladet.

Sjøl er RBK-keeperen en av Europas beste målvakter - i mesterligaen. Det er nemlig på det høyeste nivået islendingene har gjort sine desiderte kanonkamper for Rosenborg. Og siden han tok over for Jørn Jamtfall i 1999 - etter å ha vært en av to Rosenborg-målvakter som ble slaktet for sin plasseringsevne og feltarbeid i tidligere RBK-keeper Ivar Sælnes sin D-kurs oppgave - har han vært trøndernes klippe i Europa.

Seinest mot Brøndby i København var det Arni Gautur Arason som holdt Rosenborg inne i kampen.

Og reddet veien til det lukrative gruppespillet i mesterligaen.

- Når det gjelder kritikken fra Selnæs følte jeg at alle keepere i Norge var dårlige på de arbeidsoppgavene han omtalte, sier Arni Gautur Arason. - Personlig vet jeg at jeg har forbedret meg mye. Men det er fortsatt mye å gå på - jeg har mye igjen å lære.

Snart advokat

Arni Gautur Arason leser juss når han ikke spiller fotball for Rosenborg. Og til jul vil han være ferdig med studiet. Og klar for å ta sitt diplom hjemme på Island. Den dagen fotballkarrieren er over.

- I utgangspunktet vil jeg reise hjem når jeg slutter med fotballen, sier han. - Men det kan godt hende jeg blir boende her også - eller et annet sted. For man kan ikke planlegge for mye i fotball, ting kan skje så fort.

Arni Gautur Arason kan godt tenke seg å fortsette å redde stjernespissenes forsøk mellom Rosenborgs stenger. Han er ikke typen som på død og liv ønsker seg dit de største spiller i hverdagen. Men han holder døra åpen om det skulle komme et tilbud.

Vel og merke et riktig tilbud.

Vokser med oppgavene

- I våres la Werder Bremen inn et tilbud. Det var for dårlig - det ble ikke noe av. Etter det har det vært noen spekulasjoner uten at noe konkret har skjedd. Slik jeg forstår det er markedet veldig vanskelig.

Juventus i Torino, Porto i Porto og Bayern Munchen på Lerkendal er de mesterligakampene Arni Gautur Arason husker best. Pluss den kvalifiseringskampen i Køben da - den som fikset årets deltakelse. Og det er ikke tilfeldig at han viser seg fra sin ypperste side når motstanden er som best.

- Jeg synes mer i slike kamper fordi jeg får mer å gjøre, sier han. - Motstanderne er mye bedre enn de vi møter i Tippeligaen og presset deres ender alltid hos meg. Og det hjelper med god motstand - jeg liker å spille mot de beste.

- Det er noe helt spesielt å spille mesterligakamper.

Arni Gautur Arason holdt nullen i sin første kamp på dette nivået da Rosenborg slo Galatasaray 3-0 hjemme høsten for fire år siden. Alt han hadde i RBK-hanskene før den kampen var 90 minutter mot Kongsvinger i Tippeligaen. Og han havnet på benken igjen inntil han presset seg forbi Jørn Jamtfall foran 99-sesongen.

De tre siste åra har det ikke vært tvil.

Ækt trønder

- Jeg har det godt i Rosenborg, sier han. - Og i Trondheim også. Så det er ikke slik at jeg må spille et annet sted - det kan godt tenkes at jeg ender opp her.

Men:

- Kommer det et godt tilbud, vil jeg selvfølgelig vurdere det.

Arni Gautur Arason synes veldig i mesterligaen.

Og fordi han stort sett alltid presterer optimalt mot de beste - det vil si når RBK er under press og han har ekstra mye å gjøre - dukker følgende spørsmål opp helt naturlig:

- Ligger ikke utviklingsmulighetene et sted hvor hverdagen ikke er like rolig som bak Rosenborgs forsvar?

- Det er vanskelig å si. Jeg har jo hatt en bra stigning til nå. Og trivsel er også veldig viktig. Du må ha det godt for å spille godt, sier Arni Gautur Arason.

- Rosenborgs sjanser i høstens gruppespill?

- Vi tror vi kan gjøre det bra. Vi er bare ikke enige med dem som sier vi er favoritter. Men det har skjedd før, og det kan skje igjen. Når alt klaffer, er vi gode, sier Arni Gautur Arason.

kampen mellom RBK og INTER går på TV3 i kveld, kl. 20.30

LEVENDE MUR: Arni Gautur Arason har vært trøndernes klippe i Europa. Og lagkameratene vet å sette pris på sin islandske keeper.
DRØMMEMOTSTANDERE: RBKs keeper Arni Gautur Arason (t.h.) trives best når motstanderne heter Henke Larsson, Alessandro del Piero, Raul. I kveld blir han utfordret av Inters Christian Vieri.