Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fra slum til Sotra

SOTRA (Dagbladet): 16 jenter fra et av Afrikas verste slumområder, Mathare utenfor Nairobi, spiller fletta av småjentene på Sotra. De skal vinne Norway Cup - ellers tør de ikke reise hjem.

- Har de begynt å synge også, nå?

En sotraværing ser forundret ut på den grønne grasmatta der elleve jenter fra Mathare møter elleve jenter fra Skjærgard - i vennskapscup. Det er oppvarming til Norway Cup, og jentene fra Mathare varmer ekstra godt opp - med klapp og sang. Rett opp og ned står de og synger for jentene fra Skjærgard.

- Det er klubbsangen vår, får vi forklart.

- Vi får opp stemninga. Vi må vinne cupen, vi skal jo hjem igjen, det er 130 andre jenter på laget som gjerne ville vært med til Norge, forklarer Mary Nyambura (14).

- De norske jentene skal ha det gøy og kose seg - for oss er det business - vi kan ikke tape, smiler treneren Sharif Joma.

- Hver dag må vi sende faks hjem til avisene med resultat - tenk deg hvor skuffet de andre blir om vi taper!

- Kom igjen!

Joma roper og peker på sin venstre ving med venstre skuddfot. To mål på fem minutter. Skjærgard må se seg slått 9- 0. Mens jentene fra vertsklubben Idrettslaget Øygard på Sotra stråler.

- Vi tapte 9- 1 - men vi fikk i hvert fall satt inn et mål!

Venner siden 1986

Jentene fra Mathare er innkvartert hos småjentene i Øygard. Samarbeidet mellom de to klubbene strekker seg tilbake til Norway Cup 1986, da Øygard og Mathare hadde hver sine lag i finalen. Øygard var ikke ringere enn at de heiet på Mathare.

- Det gjorde visst inntrykk, og vi fikk et brev der det sto at de kunne tenke seg å komme til oss. Derfor har de vært her hvert år siden, forteller Anders Mongstad, fotballpappa i Mathare-komiteen. Han har selv vært på besøk i Mathare-slummen.

Bor i skur

- Det er ubeskrivelig der. Det flyter av søppel, de bor tett i tett.

- De har sagt at de bor i skur, forklarer en småjente fra Øygard.

- Men de er alltid i godt humør - og veldig gode. Spretne og tekniske.

Mathare-trener Joma forteller at alle spiller fotball i slummen.

- Annen sport koster penger, men en fotball kan jo alle lage av plastposer.

Snart blir jentene å se i Norway Cup.

- Vi er ikke redde - vi er best!

TAKK FOR KAMPEN: Mathare-jentene slo Skjærgard 9-0. Her er det Sissel Marie Rong som takker for kampen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media