Fra Steinlager til gullgruve

Steinlager er den store stjerna i norsk travsport. Hesten er verdt rundt 20 millioner kroner, men ikke til salgs for penger.

MYSEN (Dagbladet): -  Flaggskipet skal ikke selges ut av landet. Selv om jeg skulle få et tilbud på 25 millioner, kommer jeg ikke til å reagere, sier eier Knut Olausson (80) til Dagbladet.

1. mai vant Steinlager (7) Forus Open i Stavanger. I morgen er hesten favoritt i årets happening på Bjerkebanen: Oslo Grand Prix før håpet er å fortsette suksessen i Elitloppet 29. mai.

-  Med over fem og en halv millioner kroner innkjørt, har Steinlager vært ei lita gullgruve. Jeg har handlet mye billig rask på andre områder, men kjøpte på øverste hylle når jeg skulle ha hest, sier Olausson.

-  Ikke i avl

Da han kjøpte hesten for fire år siden, var kjøpesummen godt under millionen.

-  Steinlager er den første hesten jeg kjøpte. Siden har jeg hatt tre andre som ikke er blitt noe. Egentlig er det råflaks å få en slik hest. Selv mener jeg han er én av de fem beste hestene i verden, sier Olausson.

For en stjernetraver som Steinlager er bare det beste godt nok.

-  Når jeg både har hest og kusk av toppklasse (Per Oleg Midtfjeld), må jeg også ha det beste utstyret. Blant annet har Steinlager karbonsulky som er ti kilo lettere og ti ganger dyrere enn en vanlig sulky. Jeg har også kjøpt ei ny truckvogn som brukes i treningsarbeidet, sier Olausson.

Samlet verdi på de ni starthestene i Oslo Grand Prix er flere hundre millioner kroner. Gidde Palema har alene en verdi på minst 60 millioner.

-  Verdien ligger ikke bare i det hestene presterer i løpsbanen, men også hvor bra de er som avlshester. Steinlager skal ikke brukes i avl foreløpig, det får komme siden. Spenningen nå er hvem som kommer foran i Grand Prix-løpet av Steinlager og Gidde Palema. Kommer Gidde foran, er halvparten av krigen tapt. Tar Steinlager teten, vil jeg nok merke adrenalinet, sier Olausson.

-  Som en robot

Det spesielle med Steinlager er aksjonen og det gode løpshodet.

-  I tillegg har han en utstråling som ikke levner noen tvil om hvem som er sjefen. Hesten har også stor mankehøyde (168 cm), og veldig bra hjerte- og lungekapasitet. Midtfjeld mener Steinlager er like bra på 2100 meter som på sprint. Selv er han som en robot i løpsbanen, og den kaldeste og beste kusken jeg kan få, sier Olausson.

Som gammel toppbryter (norgesmester i weltervekt på 1950-tallet) har han fortsatt konkurranseinstinktet intakt.

-  Som bryter var jeg opptatt av å bli best. Den innstillingen har ikke forandret seg, sier 80 år gamle Olausson. Les mer om Per Oleg Midtfjeld i morgen.

VERDENSTOPP: - Fjerdesporet er perfekt for oss. Vi slo Gidde Palema to ganger i fjor, og kan gjøre det samme igjen i morgen, sier Per Oleg Midtfjeld. Både kusken sjøl og flaggskipet Steinlager er i knallform foran Oslo Grand Prix.