STORTALENT: Tor Ole Skullerud trodde Jesper Mathisen skulle få en helt annen spillerkarriere da han trente sørlendingen under U19-EM i 2005. I dag er han kjent som fotballekspert i TV 2 etter flere år der, selv om fotsatt bare er 31 år. Foto: NTB Scanpix
STORTALENT: Tor Ole Skullerud trodde Jesper Mathisen skulle få en helt annen spillerkarriere da han trente sørlendingen under U19-EM i 2005. I dag er han kjent som fotballekspert i TV 2 etter flere år der, selv om fotsatt bare er 31 år. Foto: NTB ScanpixVis mer

Talentserien: Historien om Jesper Mathisen

Fra supertalent til mareritt: - Jeg forlot stadion etter 20 minutter. Jeg ble bare lei meg

Jesper Mathisen var en av få underårige spillerne som herjet for Norge i U19-EM i 2005. Monaco og flere storklubber ville ha ham. Alt lå til rette for en stor karriere, før livet ble snudd på hodet.

- Det var en periode hvor jeg ikke orket å se på Start-kamper. Det hendte at jeg forlot stadion etter 20 minutter av kampen. Noen ganger ble jeg bare til pausen. Det var tungt å se kompisene spille, mens jeg var skadet, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

- Jeg orket var ikke å se på. Jeg ble bare lei meg av å være der. Jeg skjønner godt de som sliter etter at spillerkarrieren er over.

- Pappa lærte meg alt, men skadeforebyggende trening var ikke noe vi fokuserte på i ungdomsårene. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg hatt en helt annen karriere.

Jesper Mathisen har mye på hjertet. Den reflekterte 31-åringen spilte sin siste kamp på toppnivå 25. mai 2014 hjemme mot Odd.

Sørlendingen ble en god eliteseriespiller og er i dag en av Norges mest profilerte og anerkjente fotballeksperter.

Men karrieren ble likevel aldri som planlagt.

Jesper Mathisen var supertalentet som en rekke utenlandske storklubber jaktet, men som gradvis ble ødelagt fra og med 18-årsalderen.

STERKE BÅND: Jesper Mathisen lærte ekstremt mye av pappa Svein Mathisen. Dessverre gjorde førstnevntes knær at utviklingen stoppet opp i tenårene. Foto: NTB Scanpix
STERKE BÅND: Jesper Mathisen lærte ekstremt mye av pappa Svein Mathisen. Dessverre gjorde førstnevntes knær at utviklingen stoppet opp i tenårene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da startet marerittet etter en eventyrlig ungdomskarriere. Mathisens statistikk på landslagene sier sitt:

Fire mål på åtte G16-landskamper, tre mål på seks G17-landskamper, seks mål på ti G18-landskamper og to mål på tolv G19-landskamper gjorde sørlendingen glohet, spesielt i tenårene.

- Største talent siden Riise

I 2004 uttalte Start-trener Tom Nordlie at Mathisen var det største fotballtalentet han hadde sett siden John Arne Riise.

- Tom tok meg til side og sa hvilken artikkel som ville komme og hva han hadde sagt om mitt talent. Tom sa - i likhet med Bård Wiggen - at jeg ikke måtte miste bakkekontakten og fortsatt huske hva som kreves for å prestere på et høyt nivå, forteller Mathisen.

- Tom var som en Gud på Sørlandet på den tiden. Det han sa, lyttet alle til. Det han sa, trodde alle på. Forventningene til meg steg, men jeg var vant til det, siden jeg var sønnen av min far.

Monaco var en av flere europeiske storklubber som hadde Mathisen i kikkerten. Det var han, Per Ciljan Skjelbred og Karim Auodia som kanskje var de tre største talentene da Norge imponerte stort i U19-EM i 2005 under Tor Ole Skulleruds ledelse.

Skjelbred er proff i Hertha Berlin og Bundesliga i dag, mens Mathisen er fotballinvalid og fotballekspert, der Auodia aldri klarte å etablere seg på et høyere nivå enn norsk 2. divisjon, selv om han ble trukket fram som et av Europas største talenter.

Forrige uke snakket Auodia ut om hva som gikk galt overfor Dagbladet og rettet kritikk mot både norske eliteserieklubber og Norges Fotballforbund. Det gjorde han i lys av Dagbladets undersøkelse om hvordan det har gått med de norske gullårgangene som har imponert i mesterskap.

Skuffet Skullerud

Tor Ole Skullerud var landslagstrener både for gjengen som herjet i U21-EM i 2013 og U19-EM i 2005. Han hadde store forhåpninger til Mathisen.

- Hvilke av spillerne du trente i de mesterskapene hadde du størst forhåpninger til?

- Jesper Mathisen var en av de aller mest lovende. Jeg hadde håpet at han kunne få enda mer ut av karrieren. Nå sitter han bare i studio og synser, sier Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

- Jesper var en veldig god spiss som bøttet inn mål for U-landslag. Så omskolerte han seg til stopper. Han ble vel litt lat da? sier den nåværende Strømsgodset-treneren med en spøkefull tone.

Det var imidlertid alt annet enn latskap som ødela for Mathisen.

- Tor Ole har helt rett. Jeg trodde også at jeg ville få mer ut av karrieren. Det trodde de fleste. Alt lå til rette, sier han.

HERJET: Jesper Mathisen bøttet inn mål for Norges U-landslag. Foto: Thomas Andersen / SCANPIX
HERJET: Jesper Mathisen bøttet inn mål for Norges U-landslag. Foto: Thomas Andersen / SCANPIX Vis mer

- I kvalifiseringen til U19-EM scoret jeg mye både for 86- og 87-laget. Det ble lagt merke til. Det var da interessen fra utenlandske klubber var størst.

- Forutsetningene for å nå langt sto ikke tilbake for noen på de norske U-landslagene den gang, kanskje bortsett fra Per Ciljan Skjelbred, som var helt unik.

Skademarerittet

Etter suksessen på landslagsnivå tidlig i tenårene, siklet store internasjonale klubber etter sønnen til legendariske Svein Mathisen.

- Pappa tok seg av alt det som skjedde rundt meg, men det var aldri aktuelt å dra ut på den tiden. Jeg var hjemmekjær og ville fullføre skolen. Drømmen min var å spille for Start i Eliteserien i første omgang, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

Det klarte han også, men det neste steget - en karriere på A-landslaget og i en av de store ligaene - uteble.

Da Mathisen var 18-19 år, startet nemlig skademarerittet. Fem år hadde gått siden han ble kvitt slatters-plagene. Så eskalerte knetrøbbelet for det daværende stortalentet.

- Det gikk fint fram til jeg var rundt 18 år. Så kom det fem kneoperasjoner på to år. Jeg trente ikke godt nok skadeforebyggende. Jeg var overivrig og spilte for mye fotball, medgir 31-åringen.

- Det var så galt at jeg 18 år gammel fikk høre fra legen at jeg ikke kunne fortsette å spille fotball. Men andre sa at jeg kunne klare det med god skadeforebyggende trening ved siden av fotballen.

- Dessverre ble jeg ble hemmet av kneproblemene allerede den gang. Det gikk på bekostning av skudd og løpsteknikken min. Knærne ble aldri helt bra igjen. Det var brusk som manglet i kneet.

Forlot stadion

SITRONEN: Jesper Mathisen skviste all saft ut av sitronen for å få mest mulig ut av karrieren, selv om han spilte redusert og med smerter i mange sesonger. Her fra et av mange gode øyeblikk i Start-drakta. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SITRONEN: Jesper Mathisen skviste all saft ut av sitronen for å få mest mulig ut av karrieren, selv om han spilte redusert og med smerter i mange sesonger. Her fra et av mange gode øyeblikk i Start-drakta. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Det var tungt å innse for det daværende stortalentet.

- Det var veldig frustrerende. Skader er det verste som fotballspiller. Det er tøft mentalt, men samtidig fantastisk når man blir bra igjen og returnerer på gresset, sier Mathisen.

- Jeg mistet to år med fotball og så plutselig at mange unggutter gikk forbi meg og etablerte seg på høyt nivå. Det var frustrerende å se den etter den andre debutere i Eliteserien.

Frustrerende var det også å gi opp spisskarrieren.

- Jeg var en spiss som skulle score mål. Det var det vi trente på utpå løkka, pappa og jeg. Å si at man skulle bli midtstopper, var som å banne i kirka. Det gjorde nok litt vondt for pappa da jeg omskolerte meg fra å være spiss til å bli stopper, erkjenner han overfor Dagbladet.

Jesper Mathisen orket ikke engang å se på fotball i den tyngste perioden.

- Det hendte at jeg forlot stadion etter 20 minutter av kampen. Jeg orket var ikke å se på. Jeg ble bare lei meg av å være der.

Tar selvkritikk

Den nåværende fotballeksperten skulle ønske at han hadde mer kunnskap om skadeforebyggende trening i tenårene.

- Pappa lærte meg alt. Han holdt meg på bakken og var treneren min. Vi terpa mye teknikk, driblinger og avslutninger, men hadde ikke så mye fokus på styrketrening og skadeforebyggende trening. Det var ikke så vanlig da pappa var aktiv. Det var en annen tid, med en annen måte å trene, et annet underlag og en annen belastning. I tillegg var jeg 30 kilo tyngre enn pappa, sier Jesper Mathisen.

NYTT LIV: Jesper Mathisen skulle gjerne fortsatt ha spilt fotball, men stortrives som fotballekspert i TV 2. Her sammen med kollegene Brede Hangeland, Julie Strømsvåg, Jan-Henrik Børslid, Simen Stamsø Møller, Solveig Gulbrandsen, Erik Thorstvedt og Mina Finstad Berg i TV 2. Foto: NTB Scanpix
NYTT LIV: Jesper Mathisen skulle gjerne fortsatt ha spilt fotball, men stortrives som fotballekspert i TV 2. Her sammen med kollegene Brede Hangeland, Julie Strømsvåg, Jan-Henrik Børslid, Simen Stamsø Møller, Solveig Gulbrandsen, Erik Thorstvedt og Mina Finstad Berg i TV 2. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hadde jeg visst alt jeg vet i dag, ville jeg startet med skadeforebyggende trening lang tidligere. Da hadde jeg unngått så store kneproblemer og fått en bedre karriere som spiller. I dag er det en helt annen tilnærming til dette. Det er viktig å begynne tidlig med å styrke kjernemuskulaturen, både for å unngå skader, men også fordi det gjør deg til en bedre spiller som tåler mer trening.

Mathisen er ikke bitter.

- Nei, jeg har ikke noe bitterhet. Jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Jeg trodde jeg skulle bli mye bedre. Jeg burde blitt det. Men skadene ødela.

Det andre sporet

Heldigvis staket Mathisen tidlig ut en alternativ karriereretning. Den beleste sørlendingen studerte hele tiden ved siden av fotballen og var aktiv på flere fronter ved siden av idretten, for å få flere bein å stå på etter karrieren.

- Jeg var tidlig bevisst på at jeg hadde dårlige knær og at spillerkarrieren ikke ville bli veldig lang. Derfor var det viktig at jeg hadde flere tanker i hodet samtidig og et spor nr. 2.

- Drømmen var å bli fotballspiller, men å være fotballekspert er en drøm nr. 2. Jeg tenker ofte over hvor heldig jeg er som får ha en så spennende og morsom jobb.

Gladgutten fra Sørlanget rakk også å gjennomføre mange gode sesonger for Start i Eliteserien før han endret karriereretning.

- Ja, det ble bra etter hvert. Jeg fikk flere gode sesonger for Start i Eliteserien og gjorde det beste ut av det. Jeg har mange gode opplevelser og er veldig takknemlig for det. Da det etter hvert var slutt, var jeg så heldig at jeg gled rett over i en jobb som fotball ekspert i TV 2. Akkurat det kunne ikke vært bedre. Det var perfekt, sier sørlendingen.

- Samtidig skjønner jeg godt at de som ikke har noe å gå til etter spillerkarrieren, får problemer. Lyset slukkes raskt. Man blir fort glemt. Hvis man ikke har noe annet å gå til, kan det være veldig tøft. Det er viktig å tenke to tanker samtidig når man satser som fotballspiller. Det kommer et liv etter spillerkarrieren.

Det siste forsøket

I dag stortrives Mathisen som fotballekspert i TV 2 med hovedoppgaver innen norsk fotball. Snart venter imidlertid fotball-VM i Russland, hvor Mathisen får en nøkkelrolle.

Hans siste kamp på toppnivå vil for alltid være hjemmekampen mot Odd 25. mai 2014. En redusert Jesper Mathisen bet tennene sammen og utgjorde stopperparet sammen med Glenn Andersen, selv om Start hadde både Bismar Acosta og Babacar Sarr, som er to av Eliteseriens beste stoppere i dag.

- Det var et sterkt Brann-lag. Acosta og Sarr spilte mest på midtbane da. Jeg gjorde et siste desperat forsøk. Jeg spilte med smerter og klarte ikke å strekke ut kneet og beinet helt ut. Jeg skjønte at dette var håpløst og tenkte: «Dette går ikke mer. Fotballen gir meg ingenting lenger.»

- Da ringte jeg Eystein Thue i TV 2, som hadde åpnet for at jeg kunne få en jobb som fotballekspert der, den dagen jeg ikke kunne spille lenger. Jeg hadde gjestet studio i «FotballXtra» et par ganger og syntes det var spennende. Derfor ringte jeg og sa at jeg var klar. Overgangen til den nye karrieren kunne ikke ha vært bedre.