Fra sykehus til galehus

Dopingmistenkte Kostas Kenteris og Katerina Thanou smilte og vinket farvel før de ble kjørt fra sykehuset i går. De ble raskt bleke igjen da de så hva som ventet på dem utenfor porten.

ATEN (Dagbladet): Torsdag i forrige uke klokka 12.15 kom Kenteris og Thanou til KAT-sykehuset i bydelen Kifissia etter den mystiske motorsykkelulykken i bydelen Glyfada 25 kilometer unna. Siden den utrolige historien ble kjent, har området rundt sykehusporten vært konstant overvåket av pressen. Dagbladet var som eneste nordiske medium til stede da de to i går ble utskrevet. Men vi var langt fra aleine. Rundt 100 pressefolk og 15 TV-kamera hadde fullt fokus mot den stengte døra 100 meter unna.

-  De kan ikke dra ut bakveien. Alle i Hellas krever at de viser ansikt, sier litt og svarer på noen spørsmål. Gjør de ikke det, vil de bli oppfattet som kriminelle, sier fotograf Georgios Ventouris i Aten-bildebyrået Action Images til Dagbladet.

Han hadde ventet i nesten to døgn.

Mer venting

Klokka 10.00 kom Thanous ektemann Thanasis Karachristos, for øvrig tidligere U-landslagsspiller i fotball, kjørende. Han stoppet og sa at både Kenteris og Thanou kom til å snakke når de ganske snart var klare til å dra.

Så skjedde det ingenting. Og ingenting. Sola steikte. Leger og sykepleiere sto på balkongene og ventet på et glimt av de to friskmeldte. TV-reportere - både kvinnelige og mannlige - tørket svette og rettet på sminken. Og alle spekulerte.

Journalist Mario Garber i avisa Daily Croatia i Split i Kroatia var på stedet for - akkurat som Dagbladet - å lage historien om historien. Han ville ikke felle noen dom:

-  Denne saken stinker av store løgner fra begge sider. Utøverne ville ikke la seg dopingteste og IOC-systemet oppfører seg hyklersk så lenge stort sett alle doper seg. Det er synd for OL.

Fotograf Ventouris var mest opptatt av mandagens sensasjonelle greske OL-gull i synkronstup:

-  Det var stort. Og vi grekere må huske at denne saken bare gjelder to utøvere. Det er fortsatt 398 andre utøvere i OL-troppen vår. Vi må prøve å glemme Kenteris og Thanou.

Forsvarte seg

Fire timer seinere fikk pressen endelig det de ventet på. I løpet av timen fra 14.00 til 15.00 ble nok både Kenteris og Thanou blekere enn de har vært under sykehusoppholdet. Kenteris kom ut først. Spretten i steget og kledd i T-skjorte med «HELLAS» på brystet håndhilste han smilende på folk før han satte seg i en sølvgrå Opel med ukjent sjåfør. De stoppet etter noen meter for å ta farvel med en av legene.

Så ble det bråstopp da porten gikk opp.

For der sloss TV-fotografene som bikkjer om posisjonene. De kastet seg over panseret. De draktkledde og pyntede TV-damene droppet all stil og brølte ut spørsmålene. Kenteris' smil stivnet helt da det åpne vinduet ble fylt opp av mikrofoner som alle krevde svar. Han sa:

-  Jeg ønsker å delta i OL. Jeg har fått mange mailer fra venner og vanlige grekere som støtter meg, men det er også mange tidligere venner som nå holder seg på avstand.

-  De som tidligere ivret etter å bli fotografert sammen med meg når jeg vant, går nå til TV-kanalene og korsfester meg. Men etter korsfestelsen kommer oppstandelsen.

-  Jeg kommer til å stille opp for IOC-komiteen, og kommer der til å gi detaljert informasjon som ikke har kommet ut om alt som har skjedd.

-  Vi har ikke dopet oss. Jeg føler at vi nå lever i stor urettferdighet.

-  Vi vil avholde en pressekonferanse, men først etter at vi har møtt hos IOC-komiteen. Der vil vi belyse alle sider av denne saken.

-  Til det greske folk vil jeg si: «Dra til stadion og støtt utøverne våre. Vi har allerede fått medalje. Jeg så selv mandagens gull i stup på TV.

Han rullet så opp vinduet og kjørte av gårde med politieskorte for å forberede seg til dagens skjebnemøte med IOC.

I forsvarsposisjon

20 minutter seinere kom Thanou ut sykehusdøra sammen med ektemannen - for anledningen kledd i T-skjorte med oransje dødninghode. Hun snudde seg mot sykehuspersonellet og vinket farvel før hun satte seg i sin sølvgrå Mercedes med ektemannen som sjåfør.

Og var det ville tilstander da Kenteris kom kjørende, var det ellevilt nå. Vaktene nektet faktisk å åpne porten fordi pressefolkene stengte utgangen. Men ingen flyttet seg, og da porten til slutt gikk opp, strømmet TV-kameraene inn mot bilen som rygget noen meter i forskrekkelsen.

Thanou virket langt mer ukomfortabel enn Kenteris, snudde seg bort og svarte bare motvillig på spørsmål:

-  Først og fremst vil jeg takke legene og sykepleierne som har behandlet og pleiet oss.

-  Jeg føler meg svært bitter etter alt jeg har hørt de siste dagene. Nå vil jeg vente på avgjørelsen i IOC. Etterpå vil jeg snakke, men jeg kommer til å fortsette å løpe - både for meg selv og for alle som føler seg som grekere.

Mer sa hun ikke - og forsvant med TV-reportere på scooter hakk i hæl.

Deprimerte og trøtte

Perikles Kousounias var blant reporterne som kjempet om posisjonene. Han jobber for den riksdekkende kanalen Alter TV:

-  De så ikke bra ut. De virket trøtte. Begge er under et umenneskelig press på grunn av denne saken, sier han.

Kousounias var blant de minst aggressive.

-  De var de største heltene i dette landet inntil dette skjedde. Da kan vi ikke korsfeste dem før de har fått lov til å forsvare seg. Ute i folket er det femti-femti, men blant oss greske journalister er det nok flest som nå tror at de har dopet seg, sier han.

Han har spesielt sympati for Kenteris.

-  Jeg ønsker å stole på ham, sier TV-reporteren - og innrømmer at han er oppvokst på Lesvos - samme øy som Kenteris.

OL-SIRKUS: Om lag 100 pressefolk og 15 TV-kamera var møtt opp da den skandaleombruste greske sprinteren Kostas Kenteris i går kom ut fra sykehuset i Aten.
UTE: Katerina Thanou forlot i går KAT-sykehuset etter fem dager. Sprinteren tok sølv på 100-meter i Sydney. I dag kan hun bli kastet ut av OL etter å ha unnlatt å møte til dopingtest.
UTE: Kostas Kenteris vant 200-meter i OL i Sydney i 2000. Nå løper han fra presse og dopingjegere. I dag kan han være ute av OL. - Etter korsfestelsen kommer oppstandelsen, sier Kenteris.