Fra sykkelverksted til by

En fin start på en sjelden sjanse.

LA det ikke være tvil; Sandnes Ulf har ramlet inn i norsk toppfotball. Men når det først har skjedd, kan det gå riktig bra. I beste fall blir denne sesongen i Tippeligaen det året da denne forstaden til Stavanger og vrangsiden til det stolte bondelandet på Jæren, endelig blir en by.

Joda; de fleste har etter hvert fått med seg at statistikken viser at Sandnes allerede er Norges åttende eller niende største by målt i innbyggertall. Men målt i i bystolthet er stedet knapt på kartet for andre enn de vel 60 000 som bor der.

For når selv gjeldende og høyst offisielle Statistisk Årbok for 2011 velger å operere med enheten Stavanger/Sandnes som byen for dette området, er det klart at innbyggerne trenger minst et fotballag for å finne sitt rette jeg.

FOTBALLAGET har de altså plutselig fått. Bare trekvart år etter at tribunene i Sandnes fikk ligge i fred selv når Ulf spilte hjemmekamper i 1.divisjon, var det nå venteliste på billetter til all herligheten. Stort raskere kommer ikke et topplag. Men heller ikke mer beleilig:

•• Dette er muligheten til å vise fram et sted som når det gjelder sport ikke har vært kjent for noe annet enn sin gode sykkelfabrikk.

Egentlig er Sandnes eksempelet på den type tenkning som de siste årene har preget utviklingen i norsk klubbfotball. Der det er penger, skal det visstnok også kunne bli lag. Dette stedet har aldri dominert juniorfotballen hverken i Rogaland eller nasjonalt, men har altså vokst seg så stort og velstående at det nå finnes et økonomisk grunnlag til å spille elitefotball. Riktignok ikke på første klasse rent økonomisk, men uansett bra nok til å samle spillere som var i stand til å rykke opp fra 1.divisjon.

DE stort sett samme spillerne klarer også å prestere bra i Tippeligaen. Lenge var Sandnes/Ulf det førende laget i dette naboopggjøret løftet fram av en tydelig direkte spillestil og med kvalitet og vilje til å følge opplegget.

Viking var heldige som klarte å redusere før hjemmelaget fikk gjort mer skade på storebors selvtillit. Uten Henri Aniers fine 1 - 1 mål kunne dette blitt en riktig vond serieåpning.

I STEDET ble det et tegn på at Stavangers stolthet tross alt har tatt et lite steg mot større stabilitet. For da Sandnes/Ulf hadde løpt fra seg, spilte gjestene seg greit fram på banen. Og enda viktigere:

•• Da hjemmelaget satte inn 2 - 1 litt mot spillets gang, kom Viking likevel tilbake.

Det er ganske bra i et så uforutsigbart nabooppgjør og heller ikke helt tilfeldig. I motgangen var det tross alt ingen tegn til panikk hos de mørkeblå. Laget taklet å ligge under og hadde spillere til å snu kamputviklingen. Da har Åge Hareide i hvert fall et par positive punkter å ta utgangspunkt i.

PÅ SIKT kan den store fordelen selvsagt bli en sunn konkurranse mellom fotballklubbene i Stavanger og Sandnes. Samlet er dette er Norges tredje største byområde, og det er i seg selv en grunn til å få opp en konkurrent til Viking.

Foreløpig er Sandnes/Ulf ikke i nærheten av et slikt nivå hverken på eller utenfor banen, men skapes byidentiteten kan endringen komme kjapt.

Det var jo slik det så ut da hjemmelaget lekende lett løp rundt med Viking i åpningsminuttene.

ET KLASSEMÅL: Noen flere slike scoringer som Vegard Aanestads 2 - 1 mål kan fort gjøre Sandnes til en fotballby. FOTO: Kent Skibstad / Scanpix.
ET KLASSEMÅL: Noen flere slike scoringer som Vegard Aanestads 2 - 1 mål kan fort gjøre Sandnes til en fotballby. FOTO: Kent Skibstad / Scanpix. Vis mer