TILBAKE PÅ PALLEN: Therese Johaug har slitt voldsomt denne sesongen, men fikk en etterlengtet opptur på dagens 10 kilometer i NM. Marthe Kristoffersen tok sølvet og Marit Bjørgen gullet. - Herlig å stå på pallen, det gir mye selvtillit og betyr utrolig mye for meg, sier Johaug til Dagbladet. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TILBAKE PÅ PALLEN: Therese Johaug har slitt voldsomt denne sesongen, men fikk en etterlengtet opptur på dagens 10 kilometer i NM. Marthe Kristoffersen tok sølvet og Marit Bjørgen gullet. - Herlig å stå på pallen, det gir mye selvtillit og betyr utrolig mye for meg, sier Johaug til Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Fra tårer til jubel for Therese

- Betyr utrolig masse for meg.

|||STOKKE (Dagbladet): En gråtende Therese Johaug har ikke vært et uvanlig skue i verdenscupen denne sesongen.

21-åringen har strevd voldsomt med formen, og hoppet av Tour de Ski dagen etter at hun havnet fire minutter og 16 sekunder bak vinneren av jaktstarten.

Johaug var heller ikke blant dem som fikk klarsignal til OL under tirsdagens andre uttak.

På dagens 10-kilometer i NM fikk hun endelig den oppturen hun så sårt har trengt.

Johaug skøytet seg inn til 3. plass og fikk dermed følelsen av å stå på en seierspall igjen.

- Therese er tilbake. Jeg tror det er første gang hun er blant de tre beste norske i år, og det er moro å se henne på pallen. Det viktigste for henne i nær framtid var å få lov til stå der, sier sportssjef Åge Skinstad til Dagbladet.

- Hva betyr dette løpet for OL-sjansene hennes?

- Hun tok et godt steg mot OL, bekrefter han.

- Har fått roen jeg trenger
Fra Johaug og opp til vinneren Marit Bjørgen skilte det imidlertid så mye som ett minutt og 26 sekunder. Det var likevel av underordnet betydning for 21-åringen i dag.

- Det var herlig å stå på pallen, det gir mye selvtillit og betyr utrolig mye for meg. Nå var det lenge siden sist, sier hun til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun var spent før start, men etter en middels åpning kjente hun at kroppen omsider lystret.

- Jeg hadde en veldig nervøs start på løpet hvor jeg stresset litt, men så fikk roet meg ned og tenkte på de tekniske oppgavene. Det var deilig å kjenne at jeg kunne jage hele veien. Nå har jeg lagt inn en god søknad til OL.

- Følte du et press for at du måtte prestere?

TOK ET STORT SKRITT MOT OL: Therese Johaug har posert i Norges OL-tøy, men har ikke blitt tatt ut etter de svake resultatene i år. I dag styrket hun sjansene betraktelig. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TOK ET STORT SKRITT MOT OL: Therese Johaug har posert i Norges OL-tøy, men har ikke blitt tatt ut etter de svake resultatene i år. I dag styrket hun sjansene betraktelig. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Nei, egentlig ikke. For å være ærlig har jeg ikke tenkt på OL etter at jeg kom hjem fra Tour de Ski. Nå har jeg fått roen jeg trenger.

- Hvordan var selvtilliten din før dette?

- Du får ikke god selvtillit når du går dårlige renn. Jeg har forsøkt å nullstille meg, men når du får slag på slag i trynet er det ikke lett. Etter i dag har selvtilliten bygd seg opp betraktelig, sier hun smilende til Dagbladet.

Suveren Bjørgen
Verken Skinstad eller Egil Kristiansen hadde forventet at Marit Bjørgen skulle være så ekstremt overlegen som hun var. Men de er klare på at det også var et toppløp internasjonalt.

- Få, om noen, ville hatt sjans mot Marit i dag. Det så du på måten hun forserte motbakkene på, og dobbeltdansen i lette partier.

- Hva tenker du om at de andre var så langt bak?

- Marit var fantastisk, men hun har ikke gått Tour de Ski. Hun har hatt en bedre oppladning enn de andre, sier han.

Johaug synes det er vanskelig å bedømme hvor godt løpet hennes ville vært internasjonalt.

- I Otepää var det ett minutt fra vinneren og ned til nummer seks.

- Så kanskje blant de 10 beste?

- Det er vanskelig å si, rett og slett.

- Før har du ikke visst hva som har feilet deg denne sesongen. Vet du det nå?

- Jeg tror jeg har vært sliten i hodet. Det har blitt mye trening, samlinger og sponsormøter. Jeg greide aldri å slappe av.

- Var du overtrent?

- Nei, jeg har ikke vært redd for det. Testene mine har vært bedre enn noen gang, sier Johaug.