Fra tragisk til brukbart

Brasil vant mot Australia, men er langt unna storspillet.

Brasil - Australia 2-0.

(Dagbladet.no): Sambaspillet lot vente på seg da Brasil vant 1-0 mot Kroatia i sin åpningskamp forrige tirsdag. Mange forventet å se en mer sprudlende Brasil-utgave mot Australia i dag, men igjen skuffet stjernegalleriet.

Riktignok vant de kampen 2-0 etter mål fra Adriano og Fred, men spillet var milevis unna det som har gjort Brasil til verdens mest populære landslag. Før VM startet ble Brasil beskrevet som den største VM-favoritten noensinne. Og ja, de har vunnet begge sine kamper uten å slippe inn mål og er klare for åttendelsfinale.

Ble slaktet

Likevel spørs det om ikke erkerival Argentina nå seiler opp som den heteste kandidaten til å løfte VM-trofeet den 9. juli.

I kveldens kamp mot Australia spilte brassene en så svak 1. omgang at NRK-ekspert Egil Drillo Olsen knapt trodde det han hadde vært vitne til.

«Drillo» ble latterliggjort da han hevdet at brassene ville blitt bedre med hans spillestil, men skal man dømme ut i fra 1. omgangen mot Australia, hvor det sto 0-0 til pause, kan det nesten se ut som Drillo har rett.

Brassene virker uinspirerte, tannløse, slitne og late - og produserte knapt en eneste sjanse.

VANT, MEN...:Fred og Brasil jublet vilt for 2-0 mot Australia, men spillet var det liten grunn til å glede seg over. Foto: EPA
VANT, MEN...:Fred og Brasil jublet vilt for 2-0 mot Australia, men spillet var det liten grunn til å glede seg over. Foto: EPA Vis mer

I NRKs VM-studio ble brassene slaktet.

- Det er mulig vi blir lurt av høye forventninger, men dette var forferdelig. Jeg vet jo hva de kan med ball, men uten ball er de som et norsk 2. divisjonslag, sa Drillo - og det var nesten så Brasil burde være mest fornøyd med den sammenlikningen.

Erik Solér var ikke særlig mindre kritisk.

- Det ser ut som de tror de møter et publag. Dette er som å se VM for 24 år siden. Det var det også strålende spillere, men alt gikk saktere, sa han.

Adriano snudde kampen

Carlos Alberto Parreira holdt nok en tordentale av de sjeldne, for Brasil kom på banen med en helt annen aggressivitet i 2. omgang.

Det tok bare fem minutter før ballen lå bak Mark Schwarzer i Australia-målet.

Ronaldo - som virket hakket friskere enn da sist, da han ble beskrevet som en ruslebiff av Dagbladet.nos kommentator - tok et par overstegsfinter og trillet ballen til Adriano.

Fra tragisk til brukbart

Inter-spissen la ballen til rette på den første berøringen, og klinte med sin berømte venstreslegge på den neste. Skuddet var ikke det hardeste vi har sett fra den kanten, men hardt nok til markkryperen passerte Schwarzer og rullet inn i hjørnet.

- Det målet reddet kampen, mente Drillo.

For nå måtte Australia, som fram til da hadde ligget med 11 mann bak ballen når Brasil var i angrep, framover på banen. Dermed fikk brassene langt større boltreplass - samtidig som Australia slett ikke var ufarlige.

Spolerte kjempesjanser

Bresciano, Kewell og Viduka hadde alle sine feite sjanser for «Socceroos». Et lite knippe følger her:

- Bresciano da han etter 56 minutter nølte i lengste laget da han ble spilt alene igjennom, og Ze Roberto fikk satt inn en helt avgjørende takling.

- Kewell da Dida bommet stygt i feltet noen minutter senere. Liverpool-kanten preserte imidlertid å skyte over på åpent mål.

- Viduka da Dida ruste ut i feltet fire minutter før slutt. Boro-spissen gjorde det eneste riktige å vippet ballen over ham, men dessverre for Australia ble lobben noen centimeter for høy.

I stedet kunne Carew-erstatter Fred punktere kampen på overtid, da han trillet ballen i tomt bur etter at Robinho hadde skutt i stolpen.

- Jeg er lykkelig over at jeg kom inn og scoret, sier Fred - som tok med seg ballen som en souvernir etter kampen.

- Jeg skal gi denne ballen som en presang til pappa. Jeg håper jeg kan få alle på laget til å signere den, sier han.

•Din kommentar: Er Brasil fortsatt den største VM-favoritten?