Fra tragisk til magisk

Fem magiske minutter reddet sveisen til Åge Hareide. Og gjorde om ineffektive Norge til effektive Norge.

STOCKHOLM (Dagbladet): -  Resultatmessig kunne vi fått oss en skikkelig bakoversveis her, innrømmer Åge Hareide noen minutter etter kampslutt på Råsunda stadion.

For Norge ble tidvis rundspilt av Sverige i første omgang i går. At det bare sto 0- 1 ved pause, kan de røde takke omstendighetene for.

-  Det var en veldig svak 1. omgang. Vi var ikke aggressive nok og vi tapte alle andreballene, sier John Arne Riise.

-  Det var trøtte hoder og litt trøtte bein, forklarer Åge Hareide.

-  I andre omgang fikk vi brukt ballen. Spillerne skal ha honnør, sier Hareide.

-  Men det viktigste i dag var at det ble 0- 0 i Hvite-Russland. Det er vi i Norge glade for, sier en fornøyd Hareide.

Tilfeldig?

Høyrekant Thorstein Helstad røper at landslagsjefen ikke akkurat var fornøyd i pausen.

UNIONS_UTLØSNINGEN: 
Etter 0-0-kampen mot Italia og en flau førsteomgang mot Sverige, scoret Norge tre mål. På fire minutter. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
UNIONS_UTLØSNINGEN: Etter 0-0-kampen mot Italia og en flau førsteomgang mot Sverige, scoret Norge tre mål. På fire minutter. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

-  Åge sa «ta nå ned den forbanna ballen og spill den», forteller Helstad til Dagbladet.

Og det gjorde Norge til gagns. Og de fem magiske minuttene fortjener en repetisjon. 60 min.: John Arne Riise skyter med høyre. Ballen treffer Sveriges midtstopper Daniel Majstorovic - daler i en bue over keeper Eddie Gustafsson, spretter i tverrliggeren og ned via Ham-Kam keeperen og i mål. 1- 1. 62. min.: Magne Hoseth slår en ball som treffer midtstopper Petter Hansson og legger seg pent til rette for Thorstein Helstad. Han dundrer ballen nydelig i mål. 65. min.: Høyreback Jon Inge Høiland forserer ned langs linja og legger nydelig inn til Steffen Iversen - som stanger ballen i mål.

For et landslag som bare har scoret seks mål på seks VM-kvalifiseringskamper - var det som å få indrefilet og rødvin på IKEA. Det vil si - smått utrolig. -  Dette kan være tilfeldig. Men det viktigste er at vi kommer herfra med en god opplevelse, sier Thorstein Helstad som er landslagets mest effektive spiller med sju mål på 17 kamper.

Må score mer

Effektiv har ikke John Carew vært i det siste. Bare god. Det var han også mot Sverige, men besiktas-spissen kom ikke til en eneste avslutning.

-  Vi manglet marginene mot Italia. I dag synes jeg vi scorer etter gode prestasjoner, sier John Carew til Dagbladet.

Lørenskog-gutten har bare to mål i VM-kvaliken. Det er han ikke fornøyd med.

-  Det er på tide at jeg også begynner å score. Jeg er spiss, påpeker han overfor Dagbladet.

Men han har også en forklaring.

-  Når jeg må ned og hente ballen, så er det ikke så lett å komme seg i scoringsposisjoner. Det er en krevende jobb og et stort ansvarsområde. Men jeg gjør det som er best for laget, sier Carew.

-  Blir det småmobbing nå som til og med Riise scorer med høyra?

-  He-he. Nei, flirer Carew før han blir alvorlig.

-  Dette er det jeg som tenker på sjøl, sier Carew.

THORSTEIN HELTREFF: RBK-spissen Thorstein Helstad innfridde noen av landslagssjefens forventninger da han moste inn Norges andre mål.