Fra tvil til drømmen om alt

Under manager Jürgen Klopp har Liverpool blitt et av verdens beste lag. Slik snudde han middelmådighet til suksess.

INGEN HAR VÆRT LENGER I PREMIER LEAGUE: Jürgen Klopp er den manageren i Premier League som har vært lengst i én og samme klubb. Foto: Peter Byrne/PA/NTB
INGEN HAR VÆRT LENGER I PREMIER LEAGUE: Jürgen Klopp er den manageren i Premier League som har vært lengst i én og samme klubb. Foto: Peter Byrne/PA/NTB Vis mer
Publisert

- Vi må endre oss fra tvilere til troende. Nå.

Jürgen Klopps melding til fansen under tyskerens første pressekonferanse som Liverpool-manager oktober 2015, var klar og tydelig.

Klopp satte ord på det mange i og rundt storklubben følte og hadde kjent på kroppen lenge.

- For øyeblikket er Liverpool-familien litt for nervøse, litt for pessimistiske, litt for mye i tvil. De feirer fotballen og det er en fantastisk atmosfære på stadion, men de har ikke troen for tida. De ser tilbake for fem år siden, ti år siden, 20 år siden, uttalte Klopp og fortsatte:

- Historie er fantastisk, men bare for å mimre. Nå har vi muligheten til å skrive ny historie om vi ønsker det.

Skru tiden fram seks og et halvt år, og vi sitter med fasiten. Den viser at Liverpool har vunnet «alt» etter at Klopp tok over roret etter nordirske Brendan Rodgers: Premier League, Champions League, FA-cupen, Ligacupen, UEFAs Supercup og VM for klubblag.

Det har blitt totalt seks trofeer i løpet av seks sesonger. Det startet med den forløsende finaleseieren over Tottenham i Champions League i 2019 - da Klopp endte sin egen finale-forbannelse etter seks strake finaletap.

Søndag kan 54-åringen og mannskapet hans bokføre det sjuende trofeet på tre år i Champions League-finalen mot Real Madrid. Liverpool har gått fra å være et «nesten-lag», til å kjempe på absolutt alle fronter - fra å tvile på suksess, til å drømme om å vinne alt.

Da mannen med det karakteristiske gliset og de gjennomsiktige brillene inntok kystbyen, hadde ikke Liverpool vunnet Premier League siden 1989/90, FA-cupen siden 2005/06 eller Champions League siden 2004/05. Ligacupseieren i 2011/12 var den siste turneringsseieren klubben hadde å vise til.

Nå er det ingen som tviler lenger.

De to bokførte gullene etter straffedrama i hjemlig cup denne sesongen viser hvorfor Liverpool omtales som «mentality monsters». Det energiske maskineriet til Klopp gir aldri motstanderen fred på banen - og spillerne gir tilsynelatende aldri opp.

Så hvordan klarte Klopp å snu den bedrøvelige situasjonen?

VENTETIDEN OVER: Liverpool vant Premier League for første gang på 30 år i 2020. Foto: Laurence Griffiths/AP/NTB
VENTETIDEN OVER: Liverpool vant Premier League for første gang på 30 år i 2020. Foto: Laurence Griffiths/AP/NTB Vis mer

Øye for detaljer

Klopp tok en etterlengtet pause da han ga seg som Borussia Dortmund-manager etter snaut sju sesonger - tre år før kontrakten hans opprinnelig gikk ut.

Det gikk nesten et halvt år før han tok over Liverpool, og tyskeren rakk å lade batteriene før han tok på seg den store oppgaven. Han avbrøt «sabbatsåret» han hadde planer om å fullføre etter trenerjobben i Tyskland - og det var bred enighet om at Klopp hadde mer å tape enn Liverpool på det innledede forholdet.

54-åringen er veldig opptatt av detaljer. Han ønsker å ha de beste folkene og overlater ikke noe til tilfeldighetene. Han sier selv at han er best til å samle sammen eksperter i alle ledd.

Eksempler på dette er ernæringsfysiolog Mona Nemmer, som fikk ansvaret for spillernes kosthold juli 2016 - og innkasttrener Thomas Grønnemark, som fikk mange til å heve øyenbrynene da han ble ansatt i 2018.

En spesialist på innkast. Uhørt i fotballen for bare noen år siden.

- Du kan ikke ha nok spesialister rundt deg, uttalte Klopp etter ansettelsen av danske Grønnemark, som innehar verdensrekorden for lengste innkast, og fortsatte:

- Jeg vil alltid være fyren som tar avgjørelsene om når vi skal bruke alle spesialistene, men du kan ikke ha nok av dem.

Liverpool samarbeider også med et tysk selskap for å gjøre spillerne bedre forberedt under straffesparkkonkurranser.

STYRER ERNÆRINGEN: Mona Nemmer har ansvaret for spillernes kosthold. Foto: Jane Stokes/ProSports/Shutterstock/NTB
STYRER ERNÆRINGEN: Mona Nemmer har ansvaret for spillernes kosthold. Foto: Jane Stokes/ProSports/Shutterstock/NTB Vis mer

Genuint interessert

I dag er det ikke unormalt at klubber rundt om i verden har profesjonelle aktører ned til aller minste ledd. For å skape et velsmurt maskineri, så må alle delene vies oppmerksomhet og vedlikeholdes.

Det er mange måter å styre et fotballag på. Noen managere liker å holde seg i bakgrunnen og la assistentene styre den daglige oppfølgingen - Klopp lar også assistenten Pepijn «Pep» Lijnders ta kontroll over treningene.

Samtidig sies det at Klopp er genuint interessert i spillerne, støtteapparatet og deres private liv.

Tyskeren skal ha blitt forfjamset da en i Liverpools støtteapparat ikke visste om det da backen Andy Robertson skulle bli far.

- Hvordan kan du ikke vite det? Det er det største i livet hans nå. Kom igjen! smalt det fra Klopp.

Klopp gratulerer spillerne personlig på trening når de har gebursdag, normalt foran lagkameratene. Han får også vite det dersom noen i familien sliter med noe, og inviterer gjerne spillere til en privat samtale dersom de har behov for å snakke om det.

Manageren opprettet tidlig en WhatsApp-gruppe, slik at han kan holde kontakt med spillerne når de er på ferie. Da noen av dem sendte Klopp videoer av at de løp på tredemølle for å holde seg i form, kom svaret raskt:

- Ah, interessant, så du tror det er det løping handler om? Uriktig.

Tyskeren ville ikke at spillerne skulle løpe på mølle, men holde seg i form utendørs på strender, løpebaner eller parker.

Samtidig holder Klopp også avstand til spillerne og delegerer oppgaver til de mer etablerte spillerne som Jordan Henderson og James Milner. Han lar seniorspillerne løse opp det som måtte være av intern splid i gruppa. På den måten blir det ikke for mye involvering.

Samholdet i Liverpool-garderoben virker utad å være veldig god. Det er få historier i pressen om krangling på bakrommet og det generelle inntrykket er at det er få spillere med stjernenykker på Anfield.

KLAPP OG KLEM: Jürgen Klopp er gjerne fysisk med spillerne sine. Foto: Magi Haroun/REX/NTB
KLAPP OG KLEM: Jürgen Klopp er gjerne fysisk med spillerne sine. Foto: Magi Haroun/REX/NTB Vis mer

- Ikke en bestevenn

De som er tettest på Klopp, sier at en av de største styrkene hans er det gode forholdet til alle i klubben; eierne, støtteapparatet, spillerne, supporterne og pressen. Utenfra virker det som han har full kontroll.

Noe av grunnen kan være hans karismatiske framtoning. Når Klopp entrer et rom, blir han det naturlige blikkfanget. Han liker å snakke, bruker ofte humor og har en naturlig selvtillit som skinner i takt med de kritthvite tennene.

Han er en karikaturtegners drøm, med en følelsesrik ansiktsmimikk - på godt og vondt. De få gangene Klopp har møtt motgang de siste sesongene, kommer hans mer mørke side fram i rampelyset. Tyskeren er en dårlig taper - og klarer sjeldent å skjule det i kampens hete.

Med Klopp får du det du ser.

Som den anerkjente The Times-journalisten Henry Winter har skrevet:

- Han er alt du ønsker i en sjef: briljant i jobben og også morsom, utfordrende, en forbedring som gjør tvilere til troende.

Samtidig har Klopp respekt. Selv om han gjerne gir spillere en god klem på gressmatta, så vet de hvor grensa går.

- Han er vennen din, men han er ikke din bestevenn, uttalte tidligere Liverpool-stopper Dejan Lovren om tyskeren.

Treningsfeltet Melwood sies å være hellig for Klopp. Når du er på Melwood, så er du på jobb. Derfor utestengte han koner og kjærester, agenter, øvrige familiemedlemmer og venner fra treningsanlegget så fort han tok på seg managerjobben.

KJÆRESTER INGEN ADGANG: På treningsfeltet Melwood er spillerne på jobb. Foto: Craig Brough/Reuters/NTB
KJÆRESTER INGEN ADGANG: På treningsfeltet Melwood er spillerne på jobb. Foto: Craig Brough/Reuters/NTB Vis mer

Puslespill over tid

Spillerne og støtteapparatet må ha troen på prosjektet om du skal implementere en ny filosofi i en klubb. Du må overbevise alle om at den beinharde jobben mot klubbens felles mål er verdt det. Og du må få tid til å bygge laget du ønsker - en mangelvare i dagens moderne fotball.

Klopps spillestil omtales ofte som «rock'n'roll»-fotball hvor ordet «gegenpress» - å vinne ballen tilbake så fort som mulig høyt i banen - blir flittig brukt. Det er en spillestil som krever mye av hver enkelte. Med tiden under Klopp har også Liverpools spillestil endret seg.

54-åringen hadde ikke mannskapet til å spille som han ønsket på Anfield i starten. Liverpool hadde ikke godt nok forsvar til å motstå presset fra motstanderen, og angriperne Christian Benteke, Daniel Sturridge, Roberto Firmino og Adam Lallana hadde ikke tempoet som skulle til for å levere det Klopp ønsket i motsatt ende av banen.

Liverpool gikk fra å score ett ligamål på kontringer i 2015/16-sesongen (12. plass) - til å score ni mål etter å ha vunnet ballen høyt i 2017/18 (1. plass). Med vingene Sadio Mané og Mohamed Salah inn portene på Anfield i henholdsvis 2016 og 2017, fikk Liverpool en annen dimensjon i angrepet.

Den viktigste puslespillbiten for å holde tett bakover, var signeringen av Virgil van Dijk vinteren 2018. Signeringene av keeper Alisson Becker og midtbanespiller Fabinho styrket forsvaret - og samtidig håpet. Liverpool bygde et forsvar som kunne demme opp for press.

Samtidig gikk høyrebacken Trent Alexander-Arnold gradene til å bli fast inventar på A-laget, mens venstreback Andy Robertson, som ble hentet for en slikk og ingenting, sakte ble introdusert til førsteelleveren.

Resten er, som de sier, historie.

Kona ville bli

Og til Liverpool-fansen glede og rivalenes fortvilelse: Klopp skal ingen steder med det første.

28. april la Liverpool ut denne meldingen:

«I am in love and I feel fine».

Klubben bekreftet like etterpå at 54-åringen hadde signert en ny kontrakt som løpet fram til 2026, etter at hans opprinnelige avtale gikk ut 2023/24-sesongen - som ble sett på som tyskerens punktum på Merseyside.

Liverpool-fansen kan sende takkekort til Klopps kone Ulla Sandrock, som ifølge Klopp var en viktig årsak til kontraktsforlengelsen.

- Hvorfor? Fordi Ulla har lyst å bli værende. Som en god ektemann, hva skal du gjøre når kona di ønsker å bli? Du blir! Det er ikke den eneste grunnen, men det er en av grunnene, sa Klopp.

Klopp skal selvfølgelig ikke ha all æren for at Liverpool har blitt et slagkraftig mannskap igjen, det er mange i klubben som fortjener heder og ære. Men at tyskeren har vært en veldig viktig del av revolusjonen, det er det ingen tvil om.

Liverpool-fansen er iallfall ikke i tvil lenger.

Kilder: Liverpools offisielle hjemmesiden, The Athletic, Goal, The Guardian.

PAR I HJERTER: Jürgen Klopp og kona Ulla Sandrock. Foto: Mcpix/REX/NTB
PAR I HJERTER: Jürgen Klopp og kona Ulla Sandrock. Foto: Mcpix/REX/NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer