<strong>UTVIKLING:</strong> Adama Diomande har tatt enorme steg i løpet av kort tid og snudd motgang til medgang på forbilledlig vis. Nå skal han forsøke å senke regjerende verdensmeste Tyskland på Ullevaal, før han skal fortsette den gode formen i Premier League. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
UTVIKLING: Adama Diomande har tatt enorme steg i løpet av kort tid og snudd motgang til medgang på forbilledlig vis. Nå skal han forsøke å senke regjerende verdensmeste Tyskland på Ullevaal, før han skal fortsette den gode formen i Premier League. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fra uønsket i Skeid til Premier League: - Jeg ofret alt. Jeg ofret venner og familie

Seks år etter marerittet i Skeid, lever Adama Diomande nå ut drømmen i Premier League. Den utrolige reisen hylles av eks-lagkompis Ørjan Nyland og eks-trener Arild Stavrum. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Den siste måneden har vi sett Adama Diomande score med et saksespark mot regjerende mester Leicester og slå Jamie Vardy, Riyad Mahrez og co. Vi har sett Adama Diomande frustrere Marouane Fellaini og nesten ta skalpen på Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Paul Pogba og Manchester United.

Den norske spissen har på ingen måte gjort seg bort i Premier League. Tvert imot har han funnet seg til rette - som om han endelig er hjemme - etter en lang og trøblete reise. Det er ikke en klisjé, men et reelt faktum for Diomande.

Reisen til Premier League har vært helt spesiell. Det er et noe brutalt, svært innholdsrikt, men ikke minst vakkert eventyr. Det var imidlertid lite som tydet på at det skulle ende slik da kalenderen viste august 2010.

- Jeg tok et vanskelig valg. Jeg flyttet til en plass jeg ikke kjente noen. Jeg ofret alt jeg hadde. Jeg ofret venner, familie og alt for å gå til Hødd, forteller Adama Diomande til Dagbladet.

<strong>I FORM:</strong> Adama Diomande har fått en pangstart sesongen i Hull. Foto: NTB Scanpix
I FORM: Adama Diomande har fått en pangstart sesongen i Hull. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spisstalentet var 20 år da han tok dette valget og dro fra Oslo og Skeid til Ulsteinvik og Hødd uten å vite noe om hva som ventet ham. Det er seks år siden Diomande nærmest ble tvunget til å gjøre det overraskende valget.

Hylles av Stavrum

I Skeid hadde han nemlig ingen framtid, selv om daværende Skeid-trener Arild Stavrum digget spisstalentet, som scoret åtte mål på sine 13 kamper i den tradisjonsrike klubben. Men disiplinære problemer og økonomisk klubbkrise ødela for Diomande.

- Adama er en herlig type, som jeg alltid har hatt kjempetroa på. Jeg merket med en gang at han hadde noe spesielt. Adama har råskap, en vanvittig fysikk, vinnervilje og var en spiller jeg sterkt ønsket til Skeid, forteller Stavrum til Dagbladet.

- Jeg måtte forlate trenerjobben på grunn av dårlig økonomi. Han dro like etter, men jeg vet ikke hvorfor, sier Stavrum.

Diomande og resten av Skeid-spillerne fikk 70 prosents lønnskutt grunnet den økomiske krisen. Det ble plutselig vanskelig å få nok mat på bordet, og kraftspissen ønsket seg bort.

<strong>PENGEMANGEL:</strong> Adama Diomande, her fra tiden i Stabæk, har tjent mer enn godt nok de siste årene, men fikk minimalt utbetalt under den økonomiske krisen i Skeid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PENGEMANGEL: Adama Diomande, her fra tiden i Stabæk, har tjent mer enn godt nok de siste årene, men fikk minimalt utbetalt under den økonomiske krisen i Skeid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sparket videre til Hødd

Selv om han ikke fikk lov av Skeid til å prøvespille med en tyrkisk klubb, dro det daværende spisstalentet likevel til Tyrkia. Der ble det ikke kontrakt. Skeid ville heller ikke ha det daværende spisstalentet tilbake. Skeid og Diomande ble derfor enige om å gå fra hverandre. Reisen videre gikk til Ulsteinvik og Hødd i august 2010.

- Jeg fikk fokus på fotballen. Ulsteinvik er som Pål André Helland sier en fin plass for å holde 100 prosent fokus på fotballen. Jeg hadde en veldig god trener i Lars Arne Nilsen som hadde troa på meg. Det ble et vendepunkt for meg. Etter det har det stort sett bare gått én vei, forteller Diomande.

Den nåværende Premier League-spissen snudde motgang til medgang i Hødd, og fikk akkurat det vendepunktet som landslagskollega og Rosenborg-profilen Pål André Helland fikk året etter.

Nylands første møte med Diomande

I Hødd fikk Diomande hjelp av Lars Arne Nilsen, som nå oppnår stor suksess som Brann-trener, til å få karrieren på rett kjøl. Kraftspissen utviklet seg da sammen med blant annet nåværende landslagskeeper og Tyskland-proff Ørjand Håskjold Nyland.

<strong>SÅ TALENTET:</strong> Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland så at Adama Diomande hadde et enormt talent allerede i Hødd i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SÅ TALENTET: Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland så at Adama Diomande hadde et enormt talent allerede i Hødd i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Adama utmerket seg tidlig da han kom til Hødd som en bra fyr utenfor banen og som en spiller som hadde en X-faktor på banen, forteller Nyland til Dagbladet.

- Men du hadde kanskje ikke trodd at han skulle havne i Premier League noen år senere?

- Jo, jeg har alltid hatt troa på «Dio». Han har veldig bra fysikk og teknikk og fant sin rolle raskt i Hødd.

Den store oppturen

Litt over én god sesong i Hødd var nok til at Strømsgodset ville satse på Diomande. Senere gikk turen til Dinamo Minsk, via Stabæk, før Hull kom på banen. Nå er 26-åringen en formsterk Premier League-spiss.

- Jeg har jobbet hardt over tid. Det er veldig godt at det har løsnet, men jeg må bare fortsette å jobbe hardt, forteller Diomande.

Mot Tyskland på søndag er Hull-spissen trolig et av navnene tyskerne må passe litt ekstra på.

- Vi møter Mesut Özil, Toni Kroos og en rekke fantastiske spillere, men de har nok bra oversikt over det norske landslaget også. Og da er det naturlig at jeg er en av dem tyskerne holder et ekstra øye med, tror Hull-spissen.

<strong>SÅ TALENTET:</strong> Tidligere Skeid-trener Arild Stavrum var aldri i tvil om at Adama Diomande kunne nå langt. Det skjønte han raskt da Diomande kom til Skeid i 2010. Foto: NTB Scanpix
SÅ TALENTET: Tidligere Skeid-trener Arild Stavrum var aldri i tvil om at Adama Diomande kunne nå langt. Det skjønte han raskt da Diomande kom til Skeid i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil senke Tyskland med Hødd-magi

Diomande og Nyland, duoen som spilte sammen i Hødd for seks år siden, håper at de kan bli matchvinnere i hver sin ende av banen.

- Det hadde ikke vært dumt med to matchvinner med Hødd-bakgrunn mot Tyskland. Det hadde vært utrolig artig, sier Nyland og smiler bredt.

Tidligere Skeid-trener Stavrum ser ingen begrensninger for hva eks-eleven kan utrette.

- Adama er en veldig bra fyr på mange områder, som jeg visste hadde et stort potensial. Men jeg har sett det gått galt med mange talenter tidligere, og veien fra Skeid til Premier League er lang. Men jeg digger det han har fått til. Det er til stor inspirasjon for veldig mange, forteller Stavrum.

- Jeg håper han fortsetter storspillet og banker inn noen mål mot Tyskland. Det hadde vært utrolig kult, sier den tidligere Molde-spissen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer