Fra voldsløkka til Ekebergsletta

FUSAGASUGA/BOGOTA (Dagbladet): Carolina Leon Diaz (15) kommer fra en landsby i Colombia der geriljaen tar seg av lov og orden. Men denne uka tar den colombianske jenta seg fri fra landets voldsterror - og deltar i Norway Cup på Ekebergsletta.

Sammen med Jose Luis Espinoza (13) blir hun hentet til verdens største fotballfest av Røde Kors, og krysser for første gang riksgrensa til verdens mest voldelige land - Colombia. Begge kommer til å spille for et norsk lag under Norway Cup. Og det gleder de seg selvsagt noe helt fryktelig til.

- Dette blir utrolig spennende. For første gang har jeg muligheten til å treffe mennesker fra andre kulturer, sier Carolina når Dagbladet besøker henne hjemme i den lille byen Fusagasuga.
Der bor hun i et middels stort murhus sammen med foreldrene, fem søsken og tre nieser.

Redd

Vi blir vennlig vist inn i stua der familiens bil også står parkert. Den aktive og livsglade jenta forteller om dagliglivet i Colombia der hun spiller fotball på skolelaget og er involvert i et fredsprosjekt i regi av Røde Kors. Men alt er ikke bare hyggelig for Carolina.

- Jeg hører stadig geværskudd om natta. Og jeg vet at det er geriljaaktivitet bare 15 minutter herfra. Det er klart jeg er redd, sier Carolina alvorlig når hun snakker om volden i lokalmiljøet hennes.

Faren hennes, som driver en spillehall og en vaktelfarm, utdyper situasjonen, og kan fortelle om byens ordfører som ble kidnappet og skutt til døde for et par år siden.

Alle lever i frykt for geriljaen og dødsskvadronene.

Derfor bruker altså Carolina mye tid i colombianske Røde Kors' prosjekt for å begrense volden. Og «:stopp volden»-prosjektet i Norge har keeperen selvsagt hørt om.

Skutt

- Det er et flott tiltak. Nå ser jeg fram mot å representere Colombia i Norge og fortelle om hvordan vår situasjon er, sier Carolina, som også bruker en del av fritida til å hjelpe til på farens vaktelfarm.

Jose Luis Espinoza (13) bor i hovedstaden Bogota, som har seks millioner innbyggere, og skal også til Norway Cup. Backen kjenner Carolina godt fra Røde Kors-arbeid. Også Jose har opplevd Colombias brutale voldsverden på nært hold.

- For kort tid tilbake ble det skutt en mann i butikken rett over gata for der vi bor, forteller han.

Forferdelig

Den unge colombianeren bor sammen med foreldrene, søsteren, fetteren og bestefaren ikke langt fra sentrum. I første etasje driver bestefaren en butikk, mens leiligheten ligger rett over. Men nå gleder han seg også veldig til å oppleve den norske kulturen.

Begge de to colombianske ungdommene er fra familier med rimelig gode ressurser i colombiansk målestokk. Derfor slipper de å vasse i våpen og narkotika i omgangskretsene sine.

Men begge synes volden i landet er forferdelig og gjør sitt for å begrense den. Særlig gikk mordet på fotballspilleren Andres Escobar etter VM i 1994 hardt inn på begge.

Og Norway Cup blir trolig den største opplevelsen i de korte livene deres så langt. Der gleder de seg til å treffe likesinnet ungdom som kan fortelle dem om hvordan det er å leve i et land uten en overhengende voldsfrykt.

Og så har de muligheten til å rette opp Colombias skuffende VM-innsats.

<B>KEEPER:</B> Carolina Leon Diaz sparker ofte fotball på den colombianske løkka. Men hun spiller bare på skolelaget fordi det ikke finnes noe jentelag i landsbyen hennes.