TILBAKE: Pål Golberg er tilbake på landslaget. Her er han på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Pål Golberg er tilbake på landslaget. Her er han på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Pål Golberg tilbake på landslaget:

Fra vraket til OL-håp: - Brutalt å få beskjeden

Pål Golberg gløder.

LIVIGNO (Dagbladet): Pål Golberg (27) ble vraket til langrennslandslaget forrige sesong, men nå er han tilbake i varmen hos sprinterne.

Golberg har markert seg spesielt innen klassisk sprint - og dermed seiler han opp som en potensiell medaljekandidat i løypene i Pyeongchang.

Men veien tilbake på landslaget var heller ingen dans på roser.

- Det føles brutalt å få beskjeden om at du har mistet landslagsplassen. Slik er hverdagen for mange skiløpere i Norge. Mange er på vippen. Den dagen jeg ikke er motivert for å kjempe meg tilbake, da er det bare å gi opp, sier Golberg til Dagbladet.

Dagbladet møter skiprofilen på drøyt 1800 meters høyde under samling i Livigno. Blant alpetopper har langrennsløperen spisset formen.

- Golberg ser veldig positiv ut. Han har følt på det å være utenfor landslaget og jeg ser det er glød og motivasjon. Han gjorde en god jobb i fjor ved å komme tilbake, sier sprinttrener Arild Monsen.

SIKTER MOT OL: Pål Golberg på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIKTER MOT OL: Pål Golberg på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tungt og kjipt

Golberg imponerte i starten av forrige sesong - rett etter vrakingen - ved å vinne verdenscupsprinten i Ruka. Det var et tydelig signal om at han ville tilbake.

- Det er veldig motiverende å være tilbake. Jeg var også motivert i fjor, men målet var hele tiden å komme seg tilbake på laget. Sånn sett var sesongen i fjor bra, sier Golberg.

Han fortsetter:

- Jeg startet sesongen veldig bra og fram til nyttår var jeg super-happy. Etter nyttår gikk det ikke som jeg håpet, men noe av grunnen er nok at jeg satset mye på en god start, sier Golberg.

- Hvordan taklet du vrakingen?

- Den første måneden var tung og kjip. Men så kom motivasjonen. Nå skal jeg ikke falle ut igjen, men det er det resultatene som styrer. Jeg tror jeg har gjort ting riktig fram til nå og føler jeg har holdt mer igjen enn i fjor da jeg hadde en tøffere treningssommer, sier mannen fra Gol i Hallingdal.

TRENER: Sprinttrener Arild Monsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENER: Sprinttrener Arild Monsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

OL-håp

Som en spesialist i klassisk sprint, er OL-løypene som skapt for ham.

- Klassisk sprint er hovedmålet mitt i OL. Det er øvelsen min. Alle økter som er spesifikke inn mot klassisk sprint blir det ekstra trykk rundt. Desto tøffere og lengre løypa er, jo større er det en fordel for meg. Det ser ut som en løype som skiller de beste og de nest beste, sier Golberg.

Han har sett OL-løypene, men ikke testet dem selv. Det er derimot gjort god research på forhånd.

Sprinttrener Monsen har stor tro på en god Golberg-sesong.

- Jeg merker at han er blitt mer selvstendig. Han har fått et år der han måtte stå mer på egne bein. Pål flyttet fra Lillehammer til Oslo og jeg tror det har slått positivt ut, blant annet med et nytt treningsmiljø, sier Monsen.