- Fram med puppene!

STAVANGER (Dagbladet): Norge- Polen 22- 19. Heidi Tjugum måtte ha hjelp fra Cecilie Legangers personlige trener Oddvar Bjørnstad før hun i går endelig fant VM-formen. - Det handlet rett og slett om å få fram puppene, sier hun.

Heidi Tjugum hadde aldri trent med Bjørnstad før i går. 53-åringen har jobbet tett med Cecilie Leganger i mange år - og møtte opp på morgenøkta klokka 10.00 i går etter forespørsel fra keepertrioen og Marit Breivik. Tydeligvis dukket han opp til riktig tid. Mot Polen var nemlig Tjugum som forvandlet fra da hun sto defensivt og dårlig mot Tsjekkia sist tirsdag.

- Jeg fikk spesialtrening i dag. Den handlet om å uttrykke autoritet og makt. Sende de riktige signalene til motspillerne: Vise meg fram. Fortelle skytteren: «Kom faen ikke her», sier Heidi.

Klem fra Breivik

Dagbladet snakket lenge med Oddvar Bjørnstad, mens han ventet på å gratulere Tjugum etter kampen. Jentene skulle på bussen til Sola der flyet til Trondheim ventet. Keeperhelten var sist ut av dusjen, og i mellomtida kom Cecilie Leganger og Marit Breivik forbi. Landslagssjefen ga Bjørnstad en klem og takket for innsatsen.

- Han skal være med på kampene videre, sier Breivik til Dagbladet.

Så kom Heidi. Hun takket 53-åringen for hjelpen.

- Det var deilig! sier hun.

Hvordan kan så en helt helt ny person komme på ei treningsøkt og forløse formen til en rutinert håndballkeeper på null komma niks?

- Ta makta

Bjørnstad terpet med Heidi på det å være offensiv, ta makta fra skytteren:

- Det er noe defensivt over det å stå i mål basert på forhåndsinformasjon om skytterne, slik som Heidi gjerne gjør. Du lar skytterens vane bli bestemmende for hva du som keeper skal forsøke. Hvorfor ikke gå ut og møte skytteren i stedet - og stole på egne ferdigheter? spør Bjørnstad

- Det var kanskje derfor polske Isabela Czapko skjøt pusten ut av Heidi i 2. omgang?

- Nettopp! Heidi gikk så offensivt ut mot Czapko at skytteren ble overrasket. Ved å komme hurtig ut, tar du kontrollen fra skytteren. Alt Czapko rakk, var å treffe henne i magen.

- Kunnskapssugen

Bjørnstad er stolt over hvordan Tjugum løftet seg i går:

- Du kunne faktisk se mennesket vokse utpå der - etter bare én økt.

For Heidi begynte kampen ganske middelmådig.

- Det virket som om hun nesten var litt overtent, sier Cecilie Leganger.

Med hjelp fra godt forsvarsspill fikk likevel Heidi seks tiltrengte redninger på relativt enkle skudd før pause.

På vei inn til garderoben tok Bjørnstad affære fra sin egen og høyst ordinære tribuneplass:

- Jeg hoppet ned fra tribunen og tok tak i Heidi på vei ut til pause. Jeg sa til henne: «Vær enda mer offensiv! Vær enda frekkere!»

«Ja!» svarte Heidi. Gikk på banen i andre omgang, og leverte redninger av ypperste Leganger-klasse.

- Hun lovte å gjøre det - og gjorde det, sier Bjørnstad.

FRAM MED PUPPENE: Heidi Tjugum viste autoritet på banen i går.