Fram med skytterne

Feyenoord - Rosenborg 1-0. Rosenborg har storspilt seg gjennom Champions League uten en tradisjonell og verdifull Rosenborg-kvalitet: Dyktige langskyttere. Slike kvaliteter kreves i mellomrunden, og da må det ganske omfattende rokeringer til.

Vi så det på en kveld da navnene til Champions League-helter som John Carew og Jan Derek Sørensen plutselig manglet på lystavlene, og det kladdet litt i overgangene mot et Feyenoord som møtte Rosenborg med enorm respekt:

  • Rosenborg manglet en eller flere langskyttere som kunne truet Feyenoord med andre midler enn de Feyenoord allerede hadde forberedt seg på.

John Carew fikk nesten aldri vendt ansiktet mot mål, og tilsvarende sjelden ble det dermed farligheter ut av Jan Derek Sørensens herjinger på høyresida.

Dermed var de to mest profilerte og fryktede Rosenborg-spillerne langt på vei ufarliggjort. Og da var det ikke så mange igjen å stanse. Det burde det ha vært - hadde Rosenborg hatt et sett med dyktige langskyttere.

Har spart på kruttet

Årets utgave av Rosenborg er for lengst betegnet som tidenes beste. Og det til tross for at langskytterne enten er forsvunnet utenlands, omskolert - eller ikke like skuddvillige lenger.

Helt konkret:

  • Runar Berg har reist til Venezia.
  • Roar Strand er høyreback.
  • Og Bent Skammelsrud har så langt i Champions League spart på kruttet.

Erstatterne til Berg og Strand - Berg og Winsnes - har bidratt til å skape tidenes beste Rosenborg-utgave. Men ingen av dem har de samme skuddferdighetene fra distanse. Ørjan Berg er flink til å prikke inn ballen, men har ikke samme tyngden i skuddet som lillebror Runar. Og Fredrik Winsnes liker best å opptre som nest siste mann på ballen.

Store endringer

Savnet av et varemerke på kvalitetsnivå med overgangene og samhandlingen, forteller mye om hvor oppsiktsvekkende bra Rosenborg er for tida.

Men: Det forteller mer om at laget kan bli enda bedre.

I så fall må det gjøres til dels store endringer på laget. Dagbladet foreslår disse - i påvente av eventuelle nykommere som klubben jobber med i disse dager:

  • Roar Strand må tilbake som indreløper.
  • Fredrik Winsnes dyttes ut på venstreflanken.
  • Og Rosenborg handle inn en back som kan gi Christer Basma konkurranse, og erstatte ham i skadeperioder som dette.

Malplassert

Roar Strand startet sitt backvikariat ypperlig - med mot og frekkhet framover. I går straffet innstillingen seg, en tendens vi så i cupfinalen lørdag.

Poenget er uansett at Strand er en av Norges beste midtbanespillere - og i denne sammenheng - en av de bedre skytterne.

At han i tillegg har en gjennombruddshissighet som både Ørjan Berg og Fredrik Winsnes mangler, gjør ham ikke mindre viktig på Rosenborgs sentrale midtbane.

Ny dimensjon

Fredrik Winsnes har hatt en meget god sesong på Rosenborg, og kan ikke vrakes fra laget. Men han kan gjøre en glimrende jobb som venstre flankespiller. Defensivt er han ypperlig, teknisk sett holder han høyt nivå, og venstrebeinet hans kan gi Rosenborg en ny pasningsdimensjon fra denne vinkelen.

Verken Mini eller Totto er for tida i stand til å gjøre denne jobben tilfredsstillende.

Fredag trekkes neste runde av Champions League, med Rosenborg som en oppsiktsvekkende sterk outsider i dette selskapet. Og forventningene blir ikke mindre av at Rosenborg har en utmerket kvalitet i laget som de ennå ikke har vist skikkelig fram i Champions League: Skytterne.