MÅ FÅ UT MER: Norge scorer ikke nok mål fordi vi ikke er effektive nok, skriver Dagbladets kommentator. Foto: NTB Scanpix
MÅ FÅ UT MER: Norge scorer ikke nok mål fordi vi ikke er effektive nok, skriver Dagbladets kommentator. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fotballandslaget

Framgang uten seier hjelper verken Lagerbäck eller landslagsåret 2017

Norge scorer for lite, slipper inn for mye, men ballbesittelsen er prosentvis helt ok. Med andre ord må vi få mer ut av den også.

SANDVIKA (Dagbladet): Drillo i posisjon var en fundamentalist da det kom til begrepet ballbesittelse. Han likte det ikke, ville ikke ha det og tillot en støttepasning bare i nødsfall. For Drillo handler angrepsspill om pasninger og bevegelser i banens lengderetning.

Basta.

LARS LAGERBÄCK FRA den samme soneorienterte forsvarsskolen er mer flegmatisk. For Lagerbäck er ingenting svart eller hvitt. – Man må se på ressursene, sier han. Det er med andre ord kvalitetene i laget som tilpasser angrepsoppbyggingen. Men ballbesittelse for ballbesittelsens skyld liker ingen av dem, slik Barcelona og Spania holdt på da de på høyden av sin storhetstid brukte hundrevis av pasninger til å trette ut og frustrere sine motstandere.

Skal ballbesittelse ha en mening må det være effektiv ballbesittelse.

I VM-KVALIFISERINGEN så langt har Norge scoret seks mål på seks kamper, fire av dem mot San Marino (204 på FIFA-rankingen). Det er altfor lite. På de samme kampene har vi sluppet inn ti baklengsmål. Det er altfor mange. Hvilket betyr at vi er for dårlige der fotballkamper avgjøres – i begge ender av banen.

Midt på, der man omstiller, faller i den defensive ramma eller starter angrepsspillet, har vi stort sett ballen like mye som de andre.

DET VIL ALDRI være feil å eie ballen. Når motstanderen ikke har den kan de heller ikke score. Men ballbesittelsen avgjør ikke fotballkamper om du ikke er som Barcelona og Spania mellom 2008 og 2012.

I dag er ingen der.

NORGE SCORER IKKE nok mål fordi vi ikke er effektive nok. Vi er altså ikke gode nok til å skyte/heade ballen i mål. Vi er ikke skarpe nok. Det har vært et problem lenge før Lagerbäck kom og må forbedres kraftig om EM 2020 skal være et realistisk mål. For mens vi har scoret seks mål i gruppe C har Tyskland, som vi møter i Stuttgart mandag til uka, scoret 27.

Ja, Tyskland er regjerende verdensmestere og sånn sett ikke et relevant sammenlikningsgrunnlag for laget som ligger på 85 på FIFA-rankingen.

Når det er sagt, mellom 27 og seks, og gjerne på den lave siden, finner du antallet scoringer en sluttspillplass krever.

1,67 BAKLENGSMÅL I snitt per kamp er et annet gnagsår i den norske fotballskoa. Det er ett mål for høyt. Minst. Når kvalifiseringsgrupper gjøres opp må du ligge mellom 0.6 og 0,7 i snitt for å nå sluttspillet du har spilt for, alt avhengig av gruppa. Men høyere er du som oftest sjanseløs og derfor er ett baklengsmål mindre i snitt målet Lagerbäck har for Norge.

Der har du tallene.

BAK STATISTIKKENE SOM representerer resultatenes faktum finner du innholdet verd å analysere. Det er ikke bare å lese tall for å få svar. Du må vite hvordan de er blitt til. Og for Norges del er det som vanlig selv om kampene i juni ga en liten bedring etter lavmålet i Belfast i mars.

Ser vi ytterligere (offensiv) framgang mot Aserbajdsjan, hvilket betyr at Lars Lagerbäck får sin første seier, og et lag som møter Tyskland med en forbedret forsvarsevne, ikke minst en mot en, vil konklusjonen bli at vi har tatt et skritt fram.

Står Norge uten seier etter fem kamper med Lagerbäck vil selv ikke bortekampen i San Marino 5. oktober redde landslagsåret 2017.