Framtida for sine føtter

Nitid terping på skudd de siste ukene gjorde Jan Gunnar Solli til matchvinner. Nå utropes han til RBKs nye midtbanesjef allerede neste år.

ULLEVAAL (Dagbladet): - Jeg lovte gutta på benken å sette ei «kasse» før jeg kom innpå. Å avgjøre cupfinalen er alle gutters drøm. Det er utrolig deilig at jeg skal få oppleve noe sånt, jubler Solli, etter å ha senket Bodø/Glimt med to mål i ekstraomgangene.

Solli var jokeren til trener Åge Hareide før cupfinalen. Hans friske og raske bein var medisinen en RBK-maskin på klabbeføre trengte for å bryte opp kompakte og defensivt gode nordlendinger. Og byttet med Roar Strand fikk nesten en symbolsk karakter. Inn kom framtidas mann. Ut gikk Strand, som ubønnhørlig nærmer seg slutten av sin strålende karriere.

- Bygge lag rundt

- Et godt bytte, kan man vel si, humret Strand etter kampen.

Og Hareide nærmest lover Solli mer spilletid, og plass i startelleveren når neste sesong begynner.

- Jan Gunnar starter også mot Røde Stjerne borte, siden Ørjan Berg må stå over. Men for framtida er Jan Gunnar en type det er høyaktuelt å bygge et lag rundt. De eldre på laget vårt holder ikke evig. Så det skiftet kommer en gang, uansett, sier Hareide til Dagbladet.

Og hvis du lurer på hvorfor Solli er så populær hos Hareide & Co, så handler det om mye mer enn at han avgjorde cupfinalen. Solli er spilleren som aldri klager på å sitte på benken. Han er spilleren som alltid er først ut, og sist inn fra treningsfeltet. Han er treningsivrig, og så ydmyk at selv garvede talentutviklere som Bjørn Hansen blir rørt når de snakker om ham.

Skuddtrening

- En stor del av Jan Gunnars talent er viljen til hele tida å lære mer. Jeg blir overrasket om han ikke er fast på laget tidlig i løpet av neste sesong, sier RBKs spillerutvikler, Bjørn Hansen, til Dagbladet.

Før cupfinalen har Solli trent spesielt på avslutninger.

- Han har hatt et tungt skudd. Så vi har sett på muligheter, og prøvd å gjøre ham bevisst på å bruke det oftere, sier Bjørn Hansen.

Og Solli mener kaldheten i scoringene mot Glimt kom som et resultat av skuddterpingen på trening.

- Det har helt klart hatt mye å si. I dag satt stamfoten perfekt på begge målene. Det handler mye om å tørre å klinke til, sier Solli.

Han stråler når han hører hva Hareide og Hansen sier om hans Lerkendal-framtid.

- Sier de det, altså? Ja det må jeg ta med meg videre. Målet er selvsagt å spille fra start i hver kamp, men jeg er tålmodig, sier Solli.

- Hvor tålmodig da?

- Nja, jeg ser jo at åra begynner å tale litt mot en del av de andre på midtbanen. Men jeg er ikke den nye Roar Strand. Jeg håper jeg kan spille lengst mulig sammen med han og Ørjan Berg. De er veldig gode spillere, som fortsatt kan lære meg mye.

Måtte bære

I går fikk Solli pasninger til sine to mål fra veteranene Ståle Stensaas, og Erik Hoftun, som raidet fram som en rein ving i kampens siste angrep, og la ballen perfekt ut.

- Jeg brølte 45, 45, til Erik, og fikk ballen perfekt. Da jeg så Erik gå fram i angrep, så kjørte jeg alt det jeg hadde etter, sier Solli.

Hoftun gliste også bredt etter scoringen.

- Ja, i RBK kan alle gå i angrep. Alle utenom keeperen. Bare Espen Johnsen står igjen, kan resten av laget angripe, ler Erik Hoftun.

I går festet gutta sammen på utestedet Blæst i Trondheim. Med musikkfreaken Solli som DJ.

- Deilig å snurre noen plater. Men det blir ikke så voldsom feiring. Jeg skal jo møte med landslaget allerede i kveld, smiler Solli.Matchvinneren fikk kjeft da han som siste mann i garderoben prøvde å gå ut, uten å hjelpe til med å bære en av de tyngste utstyrskassene ut i bussen.

- Sånn er det i RBK. Her er jeg fortsatt junior. Det hjelper ikke å avgjøre cupfinalen her i gården, lo Solli på vei ut av stadion etter sitt livs største fotballkamp.

FINALEHELTEN: Jan Gunnar Solli scoret to ganger i ekstraomgangene, og sørget for en ny kongepokal til Trondheim. - Jeg lovte gutta på benken å sette ei «kasse» før jeg kom innpå, sier den glade finalehelten. Her jubler han sammen med Vidar Riseth. Foto: Robert S. Eik<!--/BTEK1--><!--BTEK2-->RYDDEGUTT: RBK-direktør Rune Bratseth feiet RBK-garderoben.- Det må se skikkelig ut etter oss, sier Bratseth før han hastet på bankett på Grand.