Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stöckl om norsk «sjokkmann»:

- Framtidas hopper

Marius Lindvik skapte usikkerhet før OL-uttaket. Trener Alexander Stöckl innrømmer krevende prosess rundt 19-åringen som ble juniorverdensmester torsdag kveld.

STORTALENT: Marius Lindvik er det største talentet i Hopp-Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STORTALENT: Marius Lindvik er det største talentet i Hopp-Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Første omgang i polske Zakopane førte til rystelser i hoppverden sist søndag. Med et svev på 138 meter lå den ukjente nordmannen Marius Lindvik på andreplass i verdenscuprennet

- Lindvik, hvem? spurte folk i bakken og på sosiale medier.

- Framtidas hopper, svarer trener Alexander Stöckl.

IMPONERT: Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IMPONERT: Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I det norske hoppmiljøet er Lindvik blitt sett på som et talent lenge. Takket være god innsats i kontinentalcupen fikk han prøve seg i verdenscupen i helga. Lørdag var Rælingen-hopperen på laget som tok Norge til tredjeplass i lagkonkurransen. Søndag ble andreplass etter første omgang i det individuelle rennet til åttendeplass etter to omganger. Torsdag kveld ble han juniorverdensmester i sveitsiske Kandersteg. Han var 9,3 poeng foran Constantin Schmid fra Tyskland i normalbakken.

Så store har framgangene vært, at trener Alexander Stöckl, sportssjef Clas Brede Bråthen og resten av teamet ønsket en siste vurdering av Lindvik i helga. Var nivået så høyt at han fortjente en OL-plass?

Krevende

Etter en samlet vurdering ble svaret nei. De fem plassene gikk til Daniel-André Tande, Anders Fannemel, Johann André Forfang, Robert Johansson og Andreas Stjernen.

Til Dagbladet sier Stöckl at avgjørelsen ble tatt lørdag kveld i Zakopane. Dette var datoen Den internasjonale olympiske komité (IOC) hadde satt for å melde på utøvere til OL.

- Hvor vanskelig var uttaket?

- Det var krevende. Vi hadde med en utøver å gjøre (Lindvik) som har vist ekstremt gode hopp. Trenerteamet og sportssjefen hadde en lang prat i bakken. Vi satt og diskuterte forskjellige løsninger. Hva ville være fordelene - og hva ville være ulempene - ved å ta med en så ung utøver.

Stöckl fortsetter:

- Vi pratet gjennom hele helga og forsøkte å samle mest mulig informasjon. Forskjellige meninger og avveininger ble vurdert. Til slutt kom vi fram til en felles beslutning. Jeg er ekstremt privilegert som har et trenerteam og en sportssjef som står hundre prosent bak avgjørelsen og kjører på. Den lojaliteten er viktig for å lykkes.

Junior-VM

Lindvik har bygd seg opp gjennom kontinentalcupen denne sesongen. Dette er nivået under verdenscupen. Men presterer du på godt nivå over en viss periode, får du sjansen til å hoppe inn en ekstra kvoteplass i verdenscupen.

Lindvik var ikke i Holmenkollen onsdag kveld, da NM i hopp skulle avvikles. På grunn av værforholdene ble storbakkerennet avlyst, men 19-åringen er nå på plass i junior-VM i Sveits. Torsdag kveld hadde han nervene under kontroll og vant med lengder på 108,5 og 101 meter.

- En solid seier som viser at vi har en hopper som takler favorittstempelet greit, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Fredrik Villumstad endte på 11. plass. Thomas Aasen Markeng ble nummer 14 og Jesper Ødegaard 17.

NUMMER ÅTTE: Marius Lindvik imponerte i Zakopane sist helg. Foto: NTB scanpix
NUMMER ÅTTE: Marius Lindvik imponerte i Zakopane sist helg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lindvik deltok også i et verdenscuprenn på Lillehammer i 2015. Da ble han nummer 32. Stöckl mener han har framtidas hoppteknikk.

- Han sitter ekstremt lavt i tilløpet fram til full strekk. Han er offensiv på hoppkanten og påvirker underlaget med maks energi. Han løfter høyt, samtidig som han er ekstremt rask til å lukke første fase av hoppet. Måten han bruker armer, kropp og ski på med tanke på bæreflate er bra, sier Stöckl.

- Minner om meg

Norges ener - Daniel-André Tande - har trent mye sammen med Lindvik. På grunn av omgangssjuke så han søndagens renn i Polen fra TV-stolen.

- Det var utrolig kult å se at han gjorde det han vanligvis gjør i kontinentalcupen. Jeg synes hoppstilen minner om min egen, påpeker Tande.

Stöckl sier at han ikke har fått noen reaksjoner på at Lindvik er utelatt i OL. Også blant hoppekspertene er det enighet om at det var «et trygt uttak» som det er vanskelig å kritisere.

Sju nordmenn deltar i verdenscupen i Willingen i Tyskland denne helga. Lindvik er altså ikke blant dem.

Mandag går OL-flyet til Sør-Korea. Nordmennene har et uttalt mål om å kjempe om medaljer i alle øvelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!