UHELDIG: Belgiske Frank  Buysschaert var uheldig som ødela Louis van Gaals nese på 70-tallet. Foto: IK Images/NTB Scanpix og privat
UHELDIG: Belgiske Frank Buysschaert var uheldig som ødela Louis van Gaals nese på 70-tallet. Foto: IK Images/NTB Scanpix og privatVis mer

Frank er skyld i van Gaals karakteristiske nese: - Jeg fikk aldri sagt unnskyld

Frank Buysschaert blir stadig minnet om historien.

(Dagbladet): Frank Buysschaert (61) lever sammen med familien i belgiske Kortrijk. Når storfamilien møtes forteller 61-åringen ofte en gammel historie. Historien om hvordan han ødela nesa til den sparkede Manchester United-manageren Louis van Gaal (64).

Dagbladet tar en telefon til Belgia for å få Franks versjon av saken. Etter litt kommunikasjonsproblemer i starten skjønner han omsider at vi ringer for å snakke om Louis van Gaal.

- Ah. Nesa, sier en oppstemt Frank Buysschaert.

I bakgrunnen ler kona høyt når hun skjønner hvorfor en avis fra Norge plutselig ringer.

I debuten Bilder av en ung van Gaal viser at nederlenderens karakteristiske nese tok form tidlig i karrieren. Det var under en treningskamp mellom belgiske Kortrijk (andredivisjonslag) og Royal Antwerp (førstedivisjonslag) på 70-tallet at det ulykksalige skjedde.

18 år gamle Frank Buysschaert startet med fotball som 15-åring, og skulle endelig få sin debut mellom stengene for Kortrijk i andre omgang. På motsatt banehalvdel sto spissen Louis van Gaal (21).

I løpet av omgangen ble et langt oppspill slått mot van Gaal. Hele forsvaret til Kortrijk stoppet opp, men dommeren blåste aldri i fløyta. Det endte med at Buysschaert stormet ut for å ta ballen før nederlenderen.

Buysschaert var redd for at han skulle ta med seg ballen utenfor 16-meteren med hendene, og brukte derfor all kraft for å slå den unna. Samtidig kom van Gaal stormende i et forsøk på å ta ballen, og det endte med at Buysschaert meide ham i bakken med albuen.

STOR MANN: Frank Buysschaert var fysisk stor som 19-åring. Foto: Privat
STOR MANN: Frank Buysschaert var fysisk stor som 19-åring. Foto: Privat Vis mer

- Det er veldig lenge siden. Det var et skikkelig hardt sammenstøt, sier han via sin sønn Dempsey, som fungerer som engelsk tolk. Sønnen har hørt historien mange ganger tidligere.

Sterk fysikk Buysschaert er ingen lettvekter, bare se på bildet øverst i saken - et bilde som viser Frank Buysschaert i en alder av 19 år. Han jobbet alltid med fysikken, og vant fire lokale kroppsbygger-konkurranser som ung.

Han var naturlig sterk som følge av jobben som sveiser, og hadde nettopp avtjent militærtjeneste før debuten mot Antwerp og van Gaal.

Van Gaal ble liggende på bakken i en blodpøl etter sammenstøtet. Nesa var brukket og blodet strømmet ut. Til slutt måtte de frakte han bort på en båre.

- Jeg fikk aldri sagt unnskyld. Han hadde allerede forsvunnet, sier Buysschaert, som ikke har hatt kontakt med van Gaal siden.

Lille Louis Frank Buysschaert var i sjokk og syntes på ingen måte det var en morsom episode, men forteller at han kan le av det nå - 43 år seinere. Vennene minner ham stadig på hendelsen, og kaller ham «Lille Louis».

Fotballkarrieren til Buysschaert varte ikke lenge. Etter to år i Kortrijk fikk han en bakterieinfeksjon i et sår på kneet, og holdt på å stryke med. Han gikk ned 20 kilo i vekt, men overlevde den skremmende opplevelsen. På det tidspunktet var han tiltenkt en rolle som førstekeeper i klubben.

Han holder seg fortsatt i form, men spiller ikke fotball.

Buysschaert syns van Gaal var helt grei som spiller, men mener han er en bedre manager. Han har fått med seg at nederlenderen nå er ferdig i Manchester United.

- Han er en bra mann som sier det han mener. Han er en god trener, sier Buysschaert, som googlet van Gaal og fant sistnevnte som ung.

- Du kunne se at nesa var flat, sier han.

Det er den fortsatt. For van Gaal er det et tydelig minne om møtet med «Lille Louis».

Kilde: Det nederlandske magasinet Staantribune.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram