REGELBRUDD: Publikum ropte i begeistring da Frankrikes kaptein Thierry Dusautoir ledet laget sitt fram mot New Zealands Haka-krigsdans. Det internasjonale forbundet likte det ikke like godt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike Hutchings
REGELBRUDD: Publikum ropte i begeistring da Frankrikes kaptein Thierry Dusautoir ledet laget sitt fram mot New Zealands Haka-krigsdans. Det internasjonale forbundet likte det ikke like godt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike HutchingsVis mer

Frankrike fikk omstridt bot for å utfordre New Zealands krigsdans

Konfronterte All Blacks før VM-finalen.

(Dagbladet): Den tradisjonelle maorikrigsdansen Haka har vært en del av New Zealands rugbylandslags forberedelser til kamp i over 100 år.

Det var den naturlig nok også før søndagens VM-finale, der «All Blacks» tok sin første verdensmestertittel på 24 år, på hjemmebane i Auckland.

Motstander Frankrikes svar på hakaen har imidlertid fått etterspill.

Franskmennene bestemte seg nemlig for sin egen markering under New Zealands kampmarsj. De stilte seg opp hånd i hånd i V-formasjon, og dannet deretter en ubrutt linje som beveget seg nærmere og nærmere de dansende newzealanderne.

Se klippet på YouTube

Problemet er at det ikke er tillatt under det internasjonale rugbyforbundets regler. Dermed ble Frankrike bøtelagt med 2500 pund etter finalen.

Det syns selv newzealanderne er i overkant strengt.

Overdrevet
- De kom for å delta og det var bare flott. Den kulturelle utfordringen er hva den er. Man gjennomfører den, og så setter vi i gang med det som virkelig gjelder. Jeg håper dette ikke blir overdrevet, sier All Blacks-manager Darren Shand, ifølge Guardian.

Franskmennenes kaptein Thierry Dusautoir sier at laget bestemte seg for å konfrontere hakaen samme dag.

- På ett tidspunkt var vi så nærme dem at noen ønsket å kysse newzealanderne, men jeg ba dem ta det rolig. Det var et herlig øyeblikk, og et øyeblikk vi vil huske hele livet, sier han.

Omstridt
Det konkrete regelbruddet var at Frankrike krysset 50-meterlinja på banen, og nærmet seg motstanderen.

Det internasjonale forbundet så seg nødt til å innføre regler for oppførsel under New Zealands haka-markering, etter flere opphetede konfrontasjoner mellom dem og motstandere opp gjennom årene.

Mange mener imidlertid reglene er for strenge, og at det er mye forlangt at motstanderne skal forholde seg helt apatiske under en markering som bare involverer det ene laget.

PS! Det newzealandske nettstedet Stuff har samlet et knippe videoer av de bedre Haka-konfrontasjonene.