Fotball-VM

Frankrike holder pusten

Det er knyttet stor spenning til onsdagens oppgjør mellom Frankrike og Marokko, både på og utenfor banen. - Da kan følelsene om man vinner eller taper fort komme ut av kontroll, sier ekspert.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

Frankrike møter Marokko til VM-semifinale. Vi lader opp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Frankrike - Marokko, 20:00

OSLO/PARIS (Dagbladet): - Tar de seieren mot Frankrike er de ikke bare historiske, men ultrahistoriske. Ikke bare har de nådd finalen, men de har slått den tidligere kolonimakten. Det betyr mer enn om seieren skulle kommet mot en annen fotballstormakt, det være seg fra Europa eller Latin-Amerika.

Det sier Morten Bøås til Dagbladet. Han er seniorforsker ved NUPI og jobber i hovedsak med tema knyttet til fred og konflikt i Afrika, i tillegg til problemstillinger som landrettigheter og statsborgerskapskonflikter.

SENIORFORSKER: Morten Bøås. Foto: NUPI
SENIORFORSKER: Morten Bøås. Foto: NUPI Vis mer

Marokko tok seg sensasjonelt til semifinalen i VM på bekosting av Portugal sist lørdag, og ble samtidig det første afrikanske og arabiske landet til å nå så langt i turneringen.

- Enda mer emosjonelt

Onsdag kveld venter Frankrike på motsatt banehalvdel i Qatar. Bøås er tydelig på at kampen er mye mer enn bare «en kamp», og forklarer at det er et tydelig bakteppe knyttet til oppgjøret. Han sier at det har blåst en anti-fransk vind over Vest-Afrika, som også har blafret i Marokko.

- Det er et gryende ungdommelig opprør mot den tidligere kolonimakten i Nord-Afrika og Vest-Afrika som gjør et bakteppe for denne kampen. Det er ikke bare et spørsmål om å nå finalen, men å ta den plassen fra Frankrike. Det gjør det enda mer emosjonelt og da kan følelsene om man vinner eller taper fort komme ut av kontroll, sier seniorforskeren.

Dagbladet skrev tirsdag om at Frankrike ruster opp med 10 000 politifolk før onsdagens oppgjør. 5000 av dem skal utplasseres i Paris-regionen, særlig rundt området Champ- Élysées.

10. desember måtte fransk politi ta i bruk tåregass mot fotballfans i den franske hovedstaden etter at det oppsto uroligheter da Marokko og Frankrike vant sine respektiver kvartfinaler.

URO: Politiet stilte med beskyttelsesutstyr for å håndtere urolighetene som oppsto i Paris' gater etter at Marokko slo Portugal i kvartfinalen. REUTERS/Benoit Tessier
URO: Politiet stilte med beskyttelsesutstyr for å håndtere urolighetene som oppsto i Paris' gater etter at Marokko slo Portugal i kvartfinalen. REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

- Dessuten har du klasseaspektet: Dette blir nesten som en klassekrig å regne for fattige fransk-marokkanere og andre nordafrikanske migranter som bor i forstaden utenfor Paris og andre byer, som endelig har en sjanse til å «ta igjen», fortsetter Bøås.

Dagbladet har reportere på plass i Paris onsdag som forteller at det inntil videre er rolig i gatene.

Også på Youngstorget i Oslo sentrum, der VM-kampene blir vist på storskjerm, oppsto det kaotiske scener etter Marokkos seier i kvartfinalen.

Se video nedenfor!

VILL JUBEL: Det feires ikke bare i Casablanca eller Qatar for den historiske seieren til Marokko i VM, det feires også i Norge. Vis mer

Kan slå begge veier

Til tross for alle konfliktlinjene i spill, påpeker Bøås at det kan slå begge veier.

- Det kan potensielt komme mange unge franskmenn med nordafrikansk opprinnelse inn til sentrum av Paris, og det kan ende i uroligheter. Det kan også bli en fin kveld hvor uansett hvem som vinner, er man enig om at det ble en god kamp, sier han, og legger til at mye også avhenger av hvordan fransk politi forholder seg til mindre provokasjoner.

- En mild respons fra politiet kan føre til at ting glir over, det motsatte kan resultere i opptøyer.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer