Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frankrike-legenden slaktes: - Skandale

Thierry Henry er en av tidenes beste spillere fra Frankrike. Nå skal han stoppe Frankrike i VM - som assistenttrener for Belgia. Det setter følelser i sving i Frankrike.

KLAR FOR SEMIFINALE: Thierry Henry har vært assistenttrener for Belgia i to år. Foto: NTB scanpix
KLAR FOR SEMIFINALE: Thierry Henry har vært assistenttrener for Belgia i to år. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Frankrike - Belgia, kl. 20.00

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Lagene til Frankrike og Belgia er på plass i St. Petersburg, og teller ned til VM-semifinalen i kveld.

En av aktørene som skal i aksjon på mektige Krestovsky stadion har muligens gått under radaren hos flere. Og det er ikke så rart: Tidligere Frankrike- og Arsenal-spiller Thierry Henry (40) har selv ønsket å ha en lav profil som assistenttrener for Belgia. Men nå er ikke fokuset til å unngå.

- Det er utrolig det som skjer. Hva om Thierry Henry slår oss ut? Det er en skandale at han er her, sier den franske journalisten, forfatteren og TV-profilen Gilles Verdez (53).

Ifølge den belgiske storavisa Het Laatste Nieuws lot Verdez ordene falle i et TV-program på CNews.

- Hvordan kan han kjempe mot Frankrike etter alt landet har gjort for ham? Han burde ikke hatt befatning med denne kampen i det hele tatt. Han burde tatt seg noen dager fri fra VM, tordner den franske profilen, som er kjent for sine sterke meninger.

I programmet fikk han motbør. Hva hvis Belgias spanske trener, Roberto Martínez, hadde møtt Spania? Skulle han da satt seg selv på sidelinja? lød et av motspørsmålene.

Ett intervju

Henry ble ansatt som assistenttrener i 2016. Etter dette har han bare gitt ett intervju til belgisk TV om jobben.

- Jeg er ikke hovedtrener. Jeg er heller ikke assistenttrener. Jeg er T3, den tredje treneren. Dette er ikke mitt show. Jeg er her for å hjelpe treneren og spillerne. Det er treneren som skal snakke, sa han.

Helt konkret handler jobben hans om å drille angrepsspillerne. På trening kan han trekke dem til side og si: «Hør her!» Så påpeker han hvordan de kan jobbe med bevegelsesmønster og posisjonering foran mål.

At Henry vet hva han prater om er hevet over tvil. På 123 kamper for Frankrike scoret han 51 mål. Han spilte i klubber som Monaco, Juventus, Arsenal og Barcelona. Karrieren ble avsluttet i New York Red Bulls i 2014.

Men nå faller det mange franskmenn tungt for brystet at Henry skal kjempe mot deres egne. Han ble verdensmester med laget i 1998, sammen med Didier Deschamps, som er trener for Frankrike.

MIDTPUNKT: Thierry Henry (i midten) holder humøret oppe på Belgias trening. Foto: NTB scanpix
MIDTPUNKT: Thierry Henry (i midten) holder humøret oppe på Belgias trening. Foto: NTB scanpix Vis mer

Henry sier at han aldri har fått et tilbud fra Frankrike. Det er ingen hemmelighet at det oppsto vondt blod etter den berømte handsen i VM-playoffen mot Irland i 2009. Han følte at han ikke fikk nok støtte. Heller ikke at han fikk den avskjeden han fortjente mot slutten av karrieren.

Frankrikes keeper, Hugo Lloris, spilte sammen med Henry i to år på landslaget. Han medgir at det blir rart å møte legenden i de belgiske fargene.

Heldig

På en pressekonferanse mandag sa han:

- Jeg var heldig og spilte sammen med ham i to sesonger. Det er en stor spiller. En gentleman av fransk fotball. Det blir rart å se ham med det belgiske laget, men dette er hans karriere.

Lloris fortsatte:

- Jeg tipper hjertet hans vil være splittet. Han har opplevd mange store øyeblikk med Frankrike. Han er den som har scoret flest mål for Frankrike. Og han er den som har nest flest landskamper. Han har satt sitt stempel i historien til Le Bleus. Vi vet at han har stor innlevelse i det som skjer. Han vil gjøre alt for laget sitt.

Trener Deschamps tror også at det blir en vanskelig situasjon for Henry, men sier at dette var noe han måtte regne med da han gikk inn i trenerstaben til Roberto Martínez.