Frankrike mot Italia i finalen? Glem det!

Det er faktisk umulig.

(Dagbladet.no) Det nye EM-oppsettet gjør at Italia og Frankrike (EM-finalister i 2000 og VM-finalister i 2006) ikke kan møtes til en ny finaledyst.

Årsaken er at de to søreuropeeiske landene ble trukket i samme gruppe - og lag som er i samme gruppe vil eventuelt møtes igjen i en semifinale - og ikke i finalen.

Slik har det ikke vært tidligere.

Dødens gruppe

VM-finalen for to år siden ble et drama over flere akter - med flere klimaks. Zinedine Zidane ble utvist og Italia vant straffesparkkonkurransen.

De to lagene havnet også i samme gruppe i EM-kvaliken, og nok en gang trakk Italia det lengste strået. Da EM-gruppene ble trukket i vinter, gikk det et sus gjennom salen da de to nabolandene igjen ble satt opp mot hverandre.

Og ikke nok med det - de har havnet i det som blir karakterisert som «Dødens gruppe», sammen med Nederland og Romania.

Hvis Italia og Frankrike går videre, vil de møte de to beste lagene fra gruppa til Hellas, Spania, Sverige og Russland. Vinneren av de to kvartfinalene møtes i semifinalen.

MANGE BALLER I LUFTA: Alessandro del Piero og Italia skal nok en gang møte Frankrike. Kanskje møtes de i sluttspillet også - men en ny finale, det blir det ikke. Foto: AP
MANGE BALLER I LUFTA: Alessandro del Piero og Italia skal nok en gang møte Frankrike. Kanskje møtes de i sluttspillet også - men en ny finale, det blir det ikke. Foto: AP Vis mer

Dermed kan Italia og Frankrike - to av de aller største EM-favorittene - som seinest i turneringen møtes i semi\'n.

Likere hviletid

Dette oppsettet er nytt. Tre av de siste fem EM-finalene har nemlig blitt utkjempet mellom to lag som allerede hadde møtt hverandre i gruppespillet.

Årsaken til endringen er at Uefa ønsker at alle lag skal få likere hvilemuligheter mellom kampene i sluttspillet. Tidligere har nasjoner klaget over at andre land har hatt gunstigere program i avslutningen.

- Dette var den eneste måten vi kunne gjøre dette på, sier Uefa-talsmann William Gaillard ifølge Reuters.

Kjenninger i EM-finalen, de siste 20 åra:

• For fire år siden møtte Portugal og Hellas hverandre i åpningskampen. Grekerne ødela hjemmefesten, og vant 2-1. De to møttes også i finalen, og nok en gang vant Otto Rehhagels menn.

• I 1996 vant Tyskland mot Tsjekkia både i gruppespillet (2-0) og i finalen (2-1).

Frankrike mot Italia i finalen? Glem det!

• I 1988 fikk Nederland revansje for gruppetapet mot Sovjet (0-1) ved å slå dem i finalen (2-0).

LØPER SEG EM-KLARE: Thierry Henry & Co. forbereder seg til EM-åpningen mot Romania på mandag.
INGEN NY FINALE-SKALLE: Zidane skallet ned Materazzi i VM-finalen.