Fotball-VM:

Frankrike raser

Argentina stakk av med VM-tittelen etter en finalethriller mot Frankrike. Nå mener franskmennene at en paragraf i regelboka skulle vært brukt til å annullere en argentinsk scoring.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

STORMER PÅ: Argentinske innbyttere var på vei inn på banen da Messi scoret 3-2-målet. REUTERS/Lars Baron
STORMER PÅ: Argentinske innbyttere var på vei inn på banen da Messi scoret 3-2-målet. REUTERS/Lars Baron Vis mer
Publisert

Alt om VM

Det har nemlig kommet fram at flere av de argentinske innbytterne ikke maktet å holde entusiasmen inne, og løp ut på banen i det Lionel Messi bredsidet inn 3-2-scoringen.

Dagen derpå raser den franske avisa L'Équipe. Avisa viser til bilder der argentinerne allerede har løpt inn på banen før Messi har rukket å sette ballen i mål.

DRAMA: Jules Koundé rakk ikke å klarere ballen i tide, men i forkant er det tydelig at flere argentinere har løpt ut på banen. Foto: Pool via REUTERS/Lars Baron
DRAMA: Jules Koundé rakk ikke å klarere ballen i tide, men i forkant er det tydelig at flere argentinere har løpt ut på banen. Foto: Pool via REUTERS/Lars Baron Vis mer

Ifølge den franske avisa skulle dommer Szymon Marciniak ha annullert målet, fordi det var innbyttere på banen.

L'Équipe viser til Lov 3, paragraf 9 i IFABs reglement, hvor det blant annet står:

Dersom et mål scores, og dommeren innser - før han setter spillet i gang igjen - at det har vært ekstra mennesker på banen, må målet annulleres dersom de er: En innbytter, en spiller som er byttet ut, en spiller som er utvist eller en del av støtteapparatet til laget som har scoret. Det skal gis et frispark fra stedet der den ekstra personen er på banen.

Det betyr at dersom den polske kampdommeren hadde fått med seg argentinerne var ute på banen, så hadde han hatt retten til å annullere Lionel Messis andre scoring i finalen.

«Dette er strengt ulovlig», skriver L'Équipe.

I FOKUS: Lionel Messi og dommer Szymon Marciniak. Foto: AP Photo/Jorge Saenz
I FOKUS: Lionel Messi og dommer Szymon Marciniak. Foto: AP Photo/Jorge Saenz Vis mer

Til tross for Messis andre scoring, var ikke dramatikken helt over. Mbappés tredje scoring i kampen sendte finalen til straffer, der Emiliano Martínez ble den store helten for Argentina med to strafferedninger.

Gonzalo Montiel satte den avgjørende straffen for Argentina, som kunne feire sin første VM-tittel sin 1986. Argentina står dermed med tre VM-titler totalt.

Frankrike vant VM på hjemmebane i 1998, og gikk inn i finalen som regjerende mester, etter å ha tatt hjem pokalen i Russland i 2018.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer