Håndball-VM

Frankrike reagerer: - Ikke normalt

Norge får store VM-fordeler av arrangøren. Rettferdig? Nei, mener våre franske rivaler.

TIME OUT: Frankrikes landslagssjef Olivier Krumbholz under en time out under VM-kampen mot Østerrike. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TIME OUT: Frankrikes landslagssjef Olivier Krumbholz under en time out under VM-kampen mot Østerrike. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
  • Norge - Angola 37-19 / Frankrike - Østerrike 41-27

TRONDHEIM (Dagbladet): Dagbladet skrev tirsdag om hvordan VM er rigget for en enklere vei til finalespillet for hjemmenasjonene Norge, Sverige og Danmark.

Olivier Krumbholz er trener for Frankrike, en av Norges fremste rivaler om et gull i desember. Han reagerer på oppsettet.

Sverige valgte Montenegro og har fått den på papiret enklest mulige veien til en semifinale i Herning. Norge har Frankrike, Danmark har Tyskland.

Om Norge vinner sin gruppe vil man være sikret å ikke møte hovedkonkurrentene Danmark og Frankrike før en eventuell finale. Samtidig vil danskene slippe å møte Norge før en eventuell finale på hjemmebane.

SIRKULERER: Flere gamle håndballklipp går nå viralt igjen i sosiale medier. Et av dem fra så langt tilbake som 2006. Det reagerer landslagsprofilen på. Vis mer

- Ikke normalt

Norge, Sverige og Danmark har også flere hviledager enn Frankrike. Noe Krumbholz tar opp i samtale med Dagbladet etter at Frankrike knuste Østerrike i Trondheim Spektrum onsdag kveld.

- Det er vanlig at man har en liten fordel. Det største problemet er fordelen man får med mer hvile. Østerrike hadde en dag mer hvile enn oss nå. Det er ikke normalt, sier Krumbholz til Dagbladet.

- I siste kamp i hovedrunden møter dere Norge. De har også hatt mer hvile enn dere i VM. Kampen er viktig fordi taperen kommer til å få Danmark i Boxen i Herning på sin vei mot en finale.

- Ja, det er riktig.

- Er det rettferdig?

Treneren slår ut med armene, smiler og går rolig vekk.

MÅL: Stine Bredal Oftedal har bestemt seg for å ta en pause fra håndballivet etter OL i Paris neste sommer. Men for tiden herjer hun fortsatt på banen - både for klubb og landslag. Video: Pluto TV, EHFCL, Myhrvold Simensen/Skingen/Dagbladet Vis mer

Svarer: - Nei

Dagbladet presenterer saken for Frankrikes stjernespiller på strek Paulette Foppa.

- Bør vertsnasjonene få slike fordeler?

- Nei, svarer hun.

PROFIL: Frankrikes Pauletta Foppa under VM-kampen mot Østerrike i Trondheim Spektrum onsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
PROFIL: Frankrikes Pauletta Foppa under VM-kampen mot Østerrike i Trondheim Spektrum onsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Foppa forteller at hun helst vil fokusere på eget lag og ikke alt som er rundt.

- Men det er en liten ulempe, i tillegg til at de har fordelen av å spille på hjemmebane med støtte for publikum, påpeker Foppa.

- Det er forskjell

Da Dagbladet snakket med Thorir Hergeirsson om VM-oppsettet sa han at han synes det ideelt sett bør være en ren trekning, men at det er mange hensyn som må tas, og som ikke kommer på hans bord.

Etter Norges seier over Angola konfronterte Dagbladet ham med franskmennenes utspill. Han påpeker at dette er et spørsmål og en problemstilling han har svart på i mange år.

- Det er forskjell, men det jevner seg ut. Noen ganger har vi brukt fridagen på å kjøre åtte timer i buss. Noen ganger er det andre land. Når man arrangerer mesterskap i tre land kommer man ikke utenom. På grunn av TV kan man heller ikke spille kamper på samme dager. Man må se denne saken fra flere sider. Det er mye mer sammensatt enn som så. Skal det bli endring må det tas på politisk nivå, utdyper Hergeirsson til Dagbladet.

- Det er ikke noe du vil jobbe for å endre?

- Jeg gir mine tilbakemeldinger til mine politikere som jeg rapporterer til, så får de ta ballen videre derfra, svarer han.