VM-finale 2017:

Frankrike-stjerne om sjokkplan som stoppet Norge: - Det overrasker meg

Fransk kaptein om hvorfor Norge ble slått.

SKUFFELSE: Stine Bredal Oftedal og Camilla Herrem tapte finalen mellom Frankrike og Norge.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKUFFELSE: Stine Bredal Oftedal og Camilla Herrem tapte finalen mellom Frankrike og Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HAMBURG (Dagbladet): Norge ble slått 21-23 av et solid fransk lag som trolig spilte en av sine beste kamper i VM. De hadde i alle fall planen klar for hvordan de skulle stoppe de norske jentene.

Og de lykkes.

Et norsk lag som har briljert både i angrep og forsvar ble nærmest paralysert. Norge sviktet bakover med knapt en håndfull redninger. Og offensivt ble det også bare 22 mål.

Den franske stjernespilleren Siraba Dembélé forteller at gullvinnerne lykkes med planen helt etter boka.

SJEF: Frankrike-kaptein Siraba Dembele løfter pokalen. Foto: AFP
SJEF: Frankrike-kaptein Siraba Dembele løfter pokalen. Foto: AFP Vis mer

- Det er en fantastisk følelse. Vi jobbet knallhardt for denne seieren og vi hadde forberedt oss perfekt. Vi tok Norge fullstendig på senga. Og vi lykkes hundre prosent. Akkurat det overrasket meg virkelig. Vi lykkes med kampplanen hundre prosent. Vi hadde en plan om å sjokkere Norge fra start. Det klarte vi, sier Siraba Dembélé til Dagbladet.

- Hva er hemmeligheten til Frankrike?

- Norge er verdens beste lag når de har rytme, derfor var oppgaven vår ganske enkel. Vi hadde fullt fokus på være veldig, veldig fysiske de første ti minuttene. Vi vet at Norge slår de fleste når de er i flytsonen. Målet vårt var å hindre at det skjedde. Kampplanen var å ta kommandoen fra start, og ikke la Norge få til sitt eget spill, sier Dembélé.

- Din største triumf i karrieren?

- Ja, så klart. Dette er mitt første VM-gull, sier kantspilleren, som også ble tatt ut på All Star-laget.

- Hva kan du si om det kollektive Frankrike?

- Vi spilte med hjertet utenpå drakta, hver eneste spiller kjempet for laget som en helhet. Vi gikk i krigen for hverandre og lykkes med vår plan om å stoppe Norge. Jeg er overrasket over hvor godt vi lykkes, og jeg synes ikke Norge har noen grunn til å klage. Vi vant med vår type håndball. I dag var vi verdens beste lag, sier Dembélé.

Skuffet sjef

De franske spillerne jublet vilt etter kampen. Det franske laget er alltid å regne med, men var ikke blant de største favorittene til gullet før VM. Norge, Russland og Nederland var antatt bedre, men det var lagmaskineriet i blått som vant.

Da Dagbladet snakket med Thorir Hergeirsson i går var han skuffet, men fattet. Han var i godt humør, hadde glimt i øyet, men klarte likevel ikke skjule at han var litt frustrert.

- Frankrike har dratt tempoet ned i kamper gjennom hele turneringa. Vi har lov til å være skuffet og lei oss, men vi taper mot et godt lag. Jeg klarer ikke å grave meg ned. Frankrike var bedre enn oss på de viktigste tingene, bortsett fra forsvaret. Der var vi ganske like, sier Hergeirsson til Dagbladet.

- Nå starter jobben med å finne ut hvorfor vi ikke er gode nok. Vi sa før turneringa at vi må prestere hundre prosent for å vinne VM. Det holder ikke med 70-80 prosent, sier Hergeirsson.

- Hva slags følelse sitter du med?

- Jeg er skuffet over tapet. Og prøver å tenke på hvorfor vi taper. Hva annet skulle vi gjort? Når jeg står her så tenker jeg at innsatsen i VM har vært bra. Jeg er stolt, sier Hergeirsson.

Manglet tempo

De norske spillerne slet med å sette ord på hva som gikk galt i går ettermiddag. Lite stemte for Norge. Keeperne sviktet, forsvaret glapp til tider og framover ble det bare 22 mål.

- Frankrike kommer med de tingene vi har snakket om, men de treffer oss hardt. Vi sliter med å komme til gode sjanser og vi bommer for mye, sier Stine Bredal Oftedal.

Midtbacken forteller:

- Vi hadde troen hele veien. Frankrike var veldig fysiske og vi klarte ikke å løse det. Vi burde klart å styre kampen bedre, sier landslagskapteinen.

- Hva skyldes denne kollektive kollapsen?

- Jeg tror Frankrike gjør oss dårlige. Det er et langt mesterskap, men de skal ikke være friskere i beina enn oss. Vi klarer ikke å få flyt i spillet. Det er jevnt hele veien og vi opplever aldri noen krise underveis. Men vi er ikke på det nivået vi ønsker, sier Oftedal til Dagbladet.

Camilla Herrem mener Norge ikke klarte å få det tempoet de ville ha.

- Det forundrer meg at vi ikke bruker farten i laget mer. Det er vår store styrke og vi har vært fantastiske tidligere i VM. Nå var det helt borte, sier Herrem til Dagbladet.

- Hvem sitt ansvar?

- Det er alles. Vi alle var enige om å spille med høyt tempo, men vi maktet ikke. Det forundrer meg. Jeg synes det er merkelig at vi plutselig ikke spiller den type håndball vi liker best, sier Herrem.

Fakta: Frankrike – Norge 23-21 (11-10)

11.261 tilskuere

Norge: Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø, Silje Solberg – Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristiansen 7, Stine Skogrand, Heidi Løke 3, Vilde Mortensen Ingstad, Nora Mørk 7, Stine Bredal Oftedal 1, Kari Brattset 2, Emilie Christensen, Amanda Kurtovic, Camilla Herrem, Sanna Solberg 1, Marit Røsberg Jacobsen.

Toppscorere Frankrike: Allison Pineau og Manon Houette 4.

Dommere: Line Hansen/Carina Christiansen, Danmark.

Utvisninger: Frankrike 4 x 2 min., Norge 1 x 2 min.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer