NYTTESLØST: En dum straffe og en tilfeldig retur. Slik forsvant Tyskland fra EM i en semifinale de ellers dominerte totalt. FOTO:EPI/Michael Zermanek.
NYTTESLØST: En dum straffe og en tilfeldig retur. Slik forsvant Tyskland fra EM i en semifinale de ellers dominerte totalt. FOTO:EPI/Michael Zermanek.Vis mer

Frankrike til EM-finale. Bånn urettferdig

Tyskland spilte ut Frankrike til ingen nytte.

HUSK at vi spiller mot en hel nasjon, sa Joachim Löw før denne semifinalen.

Akkurat det blir det veldig vanskelig å huske fra denne kampen. For selv hele Frankrike i EM-rus på hjemmebane var egentlig en grei match for turneringens desidert beste lag.

Da var det verre å få taket på den lumske skjebnen som kan ligge i enhver fotballkamp. Det var den som sendte Tyskland ut av EM.

Dette tapet var bånn urettferdig.

FOR da Frankrike måtte overprestere, mot de regjerende verdensmesterne som har dominert sporten de siste årene, gjorde de slett ikke det. De vant på flaks.

Det er fullt lovlig, og spolerer garantert ikke gleden over å slå ut sin hardeste rival. Men det lyver om styrkeforholdet mellom lagene, og snyter oss for den best mulige EM-finalen.

SJELDEN har Tyskland hatt mer trøbbel inn mot en avgjørende kamp. Trener Joachim Löw måtte klare seg uten sentrale brikker i alle tre leddene. Skaden til Mario Gomez gjorde at han manglet en tydelig toppspiss, uten Sami Khedira på midten ble han tvunget til å satse på den halvskadede veteranen Bastian Schweinsteiger og karantenen til Mats Hummels tvang fram et bytte på stopperplass.

Det er mye selv for en verdensmester, og gjorde det nødvendig med en annen formasjon. Det var til å kjenne igjen for Löw.

FOR nettopp i forrige viktige kamp mot Frankrike i kvartfinalen i sist VM, skiftet han både mannskap og taktikk. Det var et frivillig valg. Löw ønsket et bedre defensivt balansert lag og dyttet daværende kaptein Philipp Lahm ned fra midtbane til sideback. Det gjaldt mest av alt å snurpe igjen. Typisk nok ble kampens eneste mål dengang scoret av midtstopper Hummels:

- Det er ikke lenger snakk om stil. Bare effektivitet, klaget den allerede bortskjemte hjemlige sportpressen.

Noen dager seinere slo det samme dølle tyske landslaget Brasil 7 - 1 i en kamp sporten aldri har sett maken til.

Det avsluttet den debatten.

var tilnærmingen stikk motsatt. Löw løste sine skade og kort-problemer med å sette opp laget mer offensivt. Tanken var å slå til der dette franske laget er svakest; altså mot selve backkjeden. Derfor ble pasningskongen Toni Kroos flyttet fram som indreløper, mens Bastian Schweinsteiger tok forsvarsjobben bak i midten.

Byttet kladdet i åpningsminuttene, men så overtok den tyske nøyaktigheten absolutt alt:

  • Frankrike ble totalt utspilt gjennom hele resten av førsteomgangen av en leken motstander.

Hjemmelagets sjanser kom bare på et par sjeldne eksempler på tysk overmot.

AT en slik tysk klasseomgang endte med 0 - 1 fortalte bare om to ting. Den første er velkjent; fotball er en sport som av og til avgjøres på tilfeldigheter. Som altså at banens mest rutinerte spiller med lukkete øyner ubevisst handser i eget felt på overtid. Det er det lite å gjøre med.

Den andre var dessverre også av den kategorien:

  • Dette tyske laget savner en spiss i form.

Med så mye ballhold og så ekstrem bruk av hele banens bredde er det som oftest greit å ha en fysisk tung midtspiss. For eksempel som Miroslav Klose i avslutningen av sist VM.

Det hadde ikke Tyskland nå. Byttet til to spisser kom for seint, men egentlig hadde ingen ting forandret resultatet denne kvelden.

Så urettferdig kan fotballen være, og det verste av alt er at vi egentlig liker det.

.