Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frankrike til finalen. Lukaku slaktes

Samuel Umtiti sikret VM-finale for Frankrike seks minutter ut i andre omgang. Belgias angrepsrekke, med Romelu Lukaku i spissen, klarte ikke å kopiere Brasil-kampen.

MATCHVINNER: Samuel Umtiti headet inn 1-0 til Frankrike. Det sto seg kampen ut. Foto: NTB scanpix
MATCHVINNER: Samuel Umtiti headet inn 1-0 til Frankrike. Det sto seg kampen ut. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Frankrike – Belgia 1–0

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Så var den virkelige moroa i gang. Frankrike og Belgia møttes i kveld til den første semifinalen i VM. Første omgang var jevnspilt med flest sjanser til Belgia, men endte målløs.

Så - i begynnelsen av andre omgang - eksploderte det i St. Petersburg. Seks minutter ut i omgangen fikk Frankrike corner. Ballen endte på hodet til midtstopper Samuel Umtiti og i mål. Dette ble også kampens eneste scoring.

Semifinalen var jevnspilt, og kunne like gjerne endt med seier til Belgia. Men spillere som Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne var ikke i nærheten av den samme verdensklassefaktoren som i kvartfinalen mot Brasil.

SKUFFENDE KVELD PÅ JOBB: Romelu Lukaku leverte ikke da det gjaldt som mest. Foto: NTB scanpix
SKUFFENDE KVELD PÅ JOBB: Romelu Lukaku leverte ikke da det gjaldt som mest. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lukaku måtte også tåle slakt i pausen av den tidligere Chelsea-vingen Pat Nevin på BBC radio.

- Verdensklassespilleren fra noen dager siden har vi ikke sett i kveld. Han har vært veldig statisk, erklærte Nevin. Bedre ble det ikke i andre omgang, da hele Belgia forventet at Manchester United-spilleren skulle gripe øyeblikket.

- Lukaku har ikke det som skal til for å spille en VM-finale. Frankrike lå et stykke over, sier tidligere England-forsvarer Martin Keown.

Frankrike er i sin tredje VM-finale.

- Uimotståelig, skriver den franske sportsavis L'Equipe i kveld. Motstander blir vinneren av kampen mellom England og Kroatia onsdag.

Kulissene for kveldens semifinalen var de aller beste.

Krestovsky stadion i St. Petersburg er et storslagent skue. Arenaen sto ferdig i 2017 og har en kapasitet på 67 000 tilskuere. Ifølge rapportene sprakk budsjettet med 518 prosent (!). Prisen skal ha vært på 9,2 milliarder kroner, og gjør stadion til en av de dyreste i verden.

Arenaen var fylt til randen i VM-sammenheng med 64 286 tilskuere. Det var omtrent like mange supportere fra hvert land.

Før semifinalen hadde lagene møttes 73 ganger. Belgia hadde 30 seire, Frankrike 24 - og 19 av oppgjørene hadde endt med uavgjort.

Favoritt

Frankrike ble av de fleste eksperter sett på som favoritt. Mange franskmenn har drømt om at VM-gullet må komme hjem igjen. Den siste triumfen var i 1998.

Frankrike styrte også innledningen på kampen. Belgia organiserte seg stramt defensivt, men kom mye mer med utover i omgangen.

SMIL OG JUBEL: De franske spillerne feiret med fansen etter triumfen i St. Petersburg. Foto: NTB scanpix
SMIL OG JUBEL: De franske spillerne feiret med fansen etter triumfen i St. Petersburg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fra 15 til 22 minutter hadde Belgia tre av omgangens største muligheter. To ganger ved Eden Hazard, der han kom inn fra venstre og prøvde å styre ballen inn i lengste hjørne. Toby Alderweireld hadde også en fin sjanse da han fikk vendt seg innenfor 16-meteren og skutt. Keeper Hugo Lloris måtte strekke seg så lang han var.

Frankrike og Benjamin Pavard hadde den største sjansen rett før pause, men høyrebacken klarte ikke å utnytte muligheten fra hjørnet av femmeteren.

Fryktinngytende

Både Belgia og Frankrike har fryktinngytende angrep. Antoine Griezmann, Olivier Giroud og Kylian Mbappé er navn de fleste klubber tar på strak arm fra Frankrike. Tilsvarende fra Belgia: Romelu Lukaku, Eden Hazard og Kevin De Bruyne.

Hazard var best av de seks i første omgang, mens Lukaku var skuffende.

- I dag ser vi den andre sida av Romelu Lukaku. Ikke den vi så mot Brasil, som var kraftfull. Verdensklassespilleren fra noen dager siden har vi ikke sett i kveld. Han har vært veldig statisk, sa tidligere Chelsea-ving Pat Nevin på BBC radio.

- Jeg kunne ikke spå utfallet før kampen. Jeg ble ikke noe klokere nå, sa tidligere Manchester United-spiller Rio Ferdinand.

Andre omgang

Nettopp kritiserte Lukaku fikk første mulighet til å sette ballen i mål i andre omgang, men headet over.

STILLE STUND: Antoine Griezmann viser med hele seg hva han tenker om en VM-finale. Foto: NTB scanpix
STILLE STUND: Antoine Griezmann viser med hele seg hva han tenker om en VM-finale. Foto: NTB scanpix Vis mer

Større suksess skulle det bli i den andre enden av banen. Seks minutter ut i omgangen fikk Frankrike corner. Ballen satte kursen mot Samuel Umtiti. Marouane Fellaini havnet på etterskudd i duellen, og ballen gikk i mål. 1-0 til Frankrike.

Dette var midtstopper Umtitis første mål på fem VM-kamper. Corneren var ikke av den avanserte sorten og burde vært ordnet opp i av det belgiske forsvaret. Fellaini så heller ikke høy ut i hatten i sekundene etterpå.

Belgia måtte nå framover på banen. De prøvde helhjertet - hadde sine muligheter - men klarte ikke å bryte ned den franske muren. Dette skulle bli Frankrikes kveld i St. Petersburg.

De belgiske spillerne forsvant raskt i garderoben. Nå blir det bronsefinale lørdag. Franskmennene tok en æresrunde og jublet sammen med de tilreisende supporterne.

Fornøyd med gutta

- Det var en dødballsituasjon som ble forskjellen, sier Belgia-trener Roberto Martínez.

- Det var en tett kamp, og det var klart at litt flaks foran mål kom til å bli avgjørende. Holdningen til spillerne var den aller beste og jeg kunne ikke bedt om mer. Vi må forstå at et lag vinner og et annet taper. Vi gjorde det vi kunne, sier han.

Saken oppdateres!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!