Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frankrike tillater dopingkontroll på natterstid

Dårlig nytt for jukserne. Stein Ørn likevel skeptisk.

DAG SOM NATT: En endring i fransk lov, gjør at idrettsutøvere nå kan vekkes midt på natta for å avgi dopingprøver. Dette bildet er hentet fra etapperittet Paris-Nice. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
DAG SOM NATT: En endring i fransk lov, gjør at idrettsutøvere nå kan vekkes midt på natta for å avgi dopingprøver. Dette bildet er hentet fra etapperittet Paris-Nice. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Utfordringen ved å la idrettsutøvere sove godt om natta, oppsummerer dopingtatte Thomas Frei med denne uttalelsen fra 2010:

- Hadde jeg drukket én liter vann ekstra etter injiseringen, hadde jeg forberedt meg til Giro d´Italia nå, uttalte sveitseren etter å ha blitt hektet for EPO-bruk i BMC Racing.

Den da 25 år gamle syklisten drev med mikrodosering av det forbudte stoffet, og sjansene for å bli avslørt var små.

For å komme enda et av dopernes fortrinn i forkjøpet, i kampen med dopingkontrollørene, har flere land valgt å innføre nattlige dopingtester.

Nå har også Frankrike tillatt praksisen.
 
- Vi er nødt til å teste Tidligere var tidsrommet fra 21 om kvelden til 6 om morgenen, forbeholdt rytterne for hvile og restitusjon.

Enkelte har sågar også benyttet denne frisonen til å injisere mikrodoser med EPO, slik altså Frei innrømmet at han gjorde for fem år siden.

- Det finnes forbudte stoffer som forsvinner veldig raskt ut av kroppen igjen. Vi er nødt til å kunne ta dopingprøver hele døgnet, og i hvert fall mens det fremdeles er mulig å spore dem, uttaler den franske forbundslegen Armand Mégret Lanninon til Le Télegramme.

Innenfor den franske republikken vil det være frivillig å la seg teste om natta. Spørsmålet skal man ta stilling til hver tredje måned.

Dersom utøveren nekter, vil antidopingjegerne har muligheten til å sikre seg en rettskjennelse for likevel å kunne gjennomføre testingen.
 
Kristoff: - Den må gjelde for alle Allerede under fjorårets Tour de France truet arrangøren med nattlige dopingkontroller.

Det skjedde blant annet etter sterk anbefaling fra den uavhengige dopingkommisjonen CIRC i en rapport de laget for UCIs antidopingstiftelse.

Les også: Skepsis i Kristoffs lag til nattlige dopingtester

Men da sto fremdeles det franske lovverket i veien for kontrollørene.

Den gangen uttalte Alexander Kristoff seg positiv til ordningen, men bemerket også følgende:

- Hvis de først skal begynne å vekke ryttere midt på natta, må de nesten vekke alle, slik at noen ikke får slappet av mer enn andre.

Ørn veier for og imot Trener Stein Ørn er heller ikke udelt begeistret for endringen av fransk lov.

- Dersom man er en ren utøver, kan det være veldig skadelig å bli vekket midt på natta. Spesielt underveis i et treukers etapperitt. I denne perioden er rytterne helt på limit, og det vil forhindre restitusjon og den beste perioden for naturlig produksjon av testosteron. I en konkurransesituasjon kan man påføre enkeltutøvere store ulemper om man blir vekket på feil tidspunkt, sier Ørn til procycling.no.

Stavanger-legen ser selvsagt også det positive ved at dopingjegerne får enda friere spillerom.

- Fra en antidopingsynspunkt er slike tiltak etterlengtet. Man skal ikke ha en frisone i løpet av dagen, og sånn sett er uforutsigbarhet et viktig våpen for kontrollørene. Jeg er mer skeptisk til hvordan det skal gjennomføres. Det blir feil om land skal ha forskjellige regler. Dersom dette skal innføres, bør det skje globalt og man er nødt til å teste alle utøverne samtidig.

- Dersom veien å gå ikke er via nattlige dopingtester, hvordan vil du løse det?

- Jeg hadde heller lagt mer ressurser inn i politiarbeidet. Mer bruk av razzia og gjennomsøking av rytternes hoteller og bager. Det har vist seg å være svært effektivt tidligere, svarer Ørn.

(Artikkelen er laget av sykkelnettstedet www.procycling.no)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media