BEST: Frankrike har resultatmessig gjort det best så langt i fotball-EM. Foto: Evren Atalay / Anadolu Agency / NTB Scanpix
BEST: Frankrike har resultatmessig gjort det best så langt i fotball-EM. Foto: Evren Atalay / Anadolu Agency / NTB ScanpixVis mer

Frankrike topper EM-tabellen og ingen er i nærheten av Tysklands pasningsforsøk

Her er noen av UEFAs detaljerte statistikker.

Frankrike har resultatmessig gjort det best så langt i fotball-EM. Torsdag prøver Tyskland å sørge for at det blir til liten glede.

Med fire seirer og én uavgjort topper Frankrike rankingen i sluttspillet så langt med 13 poeng. De andre semifinalistene har henholdsvis 12 (Wales), 11 (Tyskland) og 7 poeng (Portugal).

Portugiserne har en seier (etter ekstraomganger) og fire uavgjorte. På en tabell over oppnådde poeng i EM-kampene ville Portugal bare vært nummer åtte.

Fem lag er ubeseiret i EM, men to av dem har reist hjem. Sveits og Polen ble begge utslått i straffesparkkonkurranse uten å ha tapt en kamp. Wales er eneste semifinalist som har tapt.

Med søndagens målfest mot Island skjøv Frankrike også Wales ned fra tronen og ble mestscorende lag i turneringen. Hjemmelaget har 11 mål, fulgt av Wales (10), Belgia (9) og Island (8). Semifinalistene Tyskland og Portugal har henholdsvis sju og seks mål.

Poeng og mål er lette å telle, men i UEFAs detaljerte statistikker finnes mange andre tall.

Besittelse

Tyskland er EMs mest ballbesittende lag. Slik har tyskerne allerede tatt over en trone fra Spania, slik Joachim Löws lag håper å overta som europamester også. Ingen andre lag er i nærheten av tyskernes 3383 pasningsforsøk (Portugal nærmest med 2652) eller 3064 fullførte pasninger (Spania nærmest med 2340). Toni Kroos har 557 pasningsforsøk og 522 fullførte pasninger. Ingen annen har 400 i noen av kategoriene.

I ballbesittelse har Tyskland i snitt 63 prosent. Spania (61) og England (59) følger nærmest. I motsatt ende av skalaen er tre små land som alle overpresterte i EM: Island (36), Nord-Irland (37) og Albania (42).

Ballbesittelse er en overvurdert statistikk. Iallfall om besittelsen ikke brukes til noe fornuftig, noe Englands EM demonstrerte i all sin gru.

Utslått lag dominerte

Belgia topper en del statistikker som kan tyde på offensiv dominans. Laget har vunnet flest hjørnespark (41), foran Portugal (39) og Spania (37). Belgia har også flest avslutninger (98), fulgt av Portugal (95) og Tyskland (91), og avslutninger på mål (35), fulgt av Tyskland (31) og Portugal (30).

Frankrike har flest avslutninger i målstengene (5), fulgt av Kroatia (4) og Tyskland (3).

Island har gitt motstanderen flest hjørnespark (34), mens Nord-Irland og Sverige hadde færrest avslutninger (23 hver). Svenskene hadde bare tre avslutninger mellom stengene (alle i siste kamp), færre enn noe annet lag.

Sveits har gått oftest i offside, hele 17 ganger på de fire kampene før laget ble slått ut. Portugal har 16. Til sammenligning har 16 av lagene i EM-sluttspillet (blant dem de tre øvrige semifinalistene) åtte eller færre offsideavblåsninger, Kroatia færrest med to.

Disiplin

Italia var EMs mest hardtspillende lag. Italienerne laget 81 frispark (mest av alle, foran Portugal 71 og Island 68) og pådro seg 18 gule kort. Ungarn og Island er nærmest på kortstatistikken med 12 gule hver.

Imidlertid har bare Albania, Irland og Østerrike fått spillere utvist.

For øvrig var Russland mest konfliktsky i EM, selv om det samme slett ikke kan sies om lagets supportere. Russerne laget bare 33 frispark, fikk bare 27 frispark og pådro seg bare to gule kort. Ingen andre hadde så få i noen av kategoriene.

(NTB)