Frankrikes heteste fotballby

23. juni spiller Norge mot Brasil i den ramsalte middelhavsbyen Marseille.

Marseille er lik om. Så enkelt kan det sies om denne ramsalte byen som lever og ånder for sitt fargerike fotballag, Olympique de Marseille. Marseille må oppleves innenfra. Og den beste nøkkelen er fotballen. Gjennom den sparkes man inn i byens hjerte. Og det er stort.

Turister ser ofte Frankrikes nest største by som et blekksprut- og fiskesuppespisende mafiareir, der innbyggerne snakker en syngende fransk dialekt. Det skal innrømmes at Marseille sjelden skrur på sjarmen overfor tenlandske tilreisende som myldrer langs hovedgata Canebière. Men det er nettopp det som utgjør Marseilles sjarm.

HavnebyenFrankrikes største havn er landets dør mot Middelhavet og resten av verden, med et sterkt innslag av ulike innvandrere. Byen var opprinnelig gresk, men ble erobret av Cesar i år 49 før Kr. Marseilles skjønnhet lar seg ikke fange opp av et Instamatic-kamera. Men den er raus. For å få del i den, må en engasjere seg. Og da er intet bedre enn fotballen. På kafeene langs den gamle havna snakkes det fotball. På alle språk. - Norge har et bedre lag enn Frankrike. Det spiller viril fotball, hevder kelner Didier på Café OM, og tipper at det vil være mulig å få kjøpt billetter på svartebørs i Marseille under VM.

Bortgjemte stederFalmede fotballbilder pryder også veggene hos Etienne Cassaro i den gamle bydelen Le Panier, med åletrange smug og bratte trapper, absolutt ikke å anbefale om kvelden. Stedet har ikke telefon, åpner og stenger når det passer og tar bare kontanter. Sjefen dunker kundene i ryggen og tar seg gjerne en slurk av vinflaska i forbifarten. Men dette er Marseille, med byens beste ansjospizza og stekte suppions, mini-blekksprut. Bussturen ut til stadion er rene sightseeingen, på cornichen, kystveien langs et knallblått middelhav. Stade-Vélodrome er Marseilles tempel, med plass til 60 000 elleville fans. En OM-kamp der må oppleves, og for dem som ikke får plass, er det nesten like høy temperatur på en rekke barer inne i sentrum. På vei ut til stadion ligger den maleriske, bitte lille havna Le Vallon des Auffes, med fiskerestauranten Fonfon, som serverer byens beste bouillabaisse-fiskesuppe, Marseilles store spesialitet. Med en tørr, hvit Cassis, Bandol eller Côteaux d'Aix til den helferske sjømaten.