Frankrikes sjarmoffensiv

Frankrike er VM-vert og storfavoritt. Likevel må landslaget ty til en sjarmoffensiv for å overvinne et kresent og kravstort hjemmepublikum. VM-feberen har definitivt ikke slått ut Frankrike 12 dager før avspark i Saint-Denis.

Mens tidligere vertsland har vunnet fem mesterskap foran fanatiske fans, tyder lite på at Frankrike skal få glede av en liknende hjemmefordel.

Offensivt frieri

- Når jeg ser på fansen føler jeg ofte at VM er en forgiftet gave. Mange kommer ikke for å applaudere eller oppmuntre. De vil kritisere. Vi har ikke en supporterkultur som andre land, sier landslagssjef Aimé Jaquet.

- Når det er sagt, håper jeg fortsatt at fansen støtter oss når VM starter. Vi er et sterkt lag, og vi fortjener det.

Jaquets defensive spillestil har gitt udiskutable resultater. For det er tre tap på 44 kamper som gjør Frankrike til en VM-favoritt.

Men tilhengerne krever estetisk fryd. Derfor frir Frankrike til fansen med en offensiv vri foran VM: En back byttes med en offensiv midtbanespiller.

Dessverre har publikumsfrieriet også ført til baklengsmål - som da Drillos holdt Frankrike til 3-3 i februar. Men det er den nyfunnede dristigheten som skal ta de blå helt til finalen.

- Den franske utfordringen ligger i å ta sjanser. «Les bleus» må på offensiven. Vi skal være dristige, sier Jaquet.

Ingenting burde heller være mer naturlig for det franske landslaget, med en overflod av teknisk briljante, offensive spillere.

Nye Platini

Zinedine Zidane er Juventus' playmaker i Serie A. Han er enda viktigere i blått. Den høyreiste teknikeren er hjernen i laget, med varmesøkende pasninger og et overnaturlig grep om ballen.

I tillegg kan 25-åringen lure et helt forsvar på egen hånd - dersom han gidder. Som da han vendte Drillos-backene ut i reklameskiltene og lobbet over Grodås.

- Med Zidane kan vi vinne VM, sier Jaquet om spilleren mange sammenlikner med legenden Michel Platini.

Zidane slipper å jobbe alene. Arsenal-duoen Petit og Vieira er håndplukket for elegant grovarbeid, mens Juve-kollega og kaptein Deschamps er dirigenten.

Like imponerende er backrekka. Desailly, Blanc og Thuram danner en massiv forsvarsmur, som bare overmodig fransk spill kan knekke.

46 mål

Alt lukter gull dersom Frankrikes spisser finner målteften. Auxerres Stephane Guivarc'h nettet 46 klubbmål siste sesong. På landslaget har han jublet bare en fattig gang.

Likevel er Guivarc'h Frankrikes sterkeste kort blant spissene. Zidanes offensive midtbanepartner Youri Djorkaeff er toppscoreren på laget.

- Mitt sportsliv er over 13. juli. Da skal jeg og spillerne heve trofeet høyt på Stade de France, sier Jaquet.

Den jevne franskmann er ikke overbevist, og tendenser til VM-hysteri holdes godt skjult.

En undersøkelse viser at hele 35 prosent av befolkningen ikke bryr seg om VM i det hele tatt. Selv om aggressive reklamekampanjer hele tida prøver å engasjere.

- Frankrike har ikke forstått verdien av VM, sier Michel Platini, nå president i organisasjonskomiteen.

2500 dansere

Det siste nasjonale krafttaket skjer 9. juni. Med kulturell hjelp skal Paris males i trikolorens farger kvelden før avspark.

60 millioner kroner er investert i 2500 dansere, 20 meter høye nasjonalfigurer og fire massive opptog. Prosesjonen ender på Champs-Elysées, der samholdet i fotballverdenen feires.

- VM er en viktig milepæl i Frankrikes historie, sier president Jacques Chirac.

Foreløpig snakker han for døve ører. Men et par lekre franske mål kan fort forandre på det.