Frankrikes store skrekk

Tre spillere har bitt syke i Qatar. - Vi må være forsiktige, sier manager Didier Deschamps.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TAR FORHOLDSREGLER: Didier Deschamps med Dayot Upamecano. Foto: Molly Darlington/Reuters/NTB
TAR FORHOLDSREGLER: Didier Deschamps med Dayot Upamecano. Foto: Molly Darlington/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Du kan nesten ikke bevege deg i presseområder i Qatar uten å høre snufsing eller hosting. Veldig mange tilreisende har pådratt seg en forkjølelse, og trolig er de store temperaturforskjellene en av årsakene.

For samtidig som det er sol og mellom 25 og 30 grader utendørs før sola går ned, er det genser og dunjakke som ofte gjelder innendørs, hvor store airconditionanlegg står og durer hele døgnet. Dette gjelder i pressesenter, på pressebusser og stadionområder.

Og det er ikke bare pressen som sliter. VM-finalist Frankrike har allerede slitt med sykdom, og frykter at det vil spre seg. I onsdagens semifinale mot Marokko måtte Adrien Rabiot og Dayot Upamecano stå over kampen (sistnevnte på benken) etter å ha vært syke.

- Det har vært sykdom, som dere vet. I Doha har vi trent utendørs. Temperaturen har falt litt de siste dagene, det er ikke så varmt som tidligere. Det er aircondition som står på hele tida. Vi har hatt noen få tilfeller med forkjølelses-symptomer og vi må være forsiktige så det ikke sprer seg, sa manager Didier Deschamps på pressekonferansen etter kampen.

- Spillere gjør en stor innsats på banen, så Upamecano sleit og kjente det etter kampen, noe som skjer når du gir alt i kamp, kroppen blir svakere. Du er mer mottakelig for å bli smittet av virus og andre ting. Vi tar alle nødvendige forholdsregler, og prøver å sørge for at viruset ikke sprer seg. Men virus er selvfølgelig smittsomme og vi må ta forholdsregler. Vi isolerte Upamecano, Adrien Rabiot også, sa Deschamps videre.

Ny spiller syk

Og nå kommer det fram at en tredje spiller i VM-troppen er syk. Kingsley Coman sleit med feber på kampdagen.

- Kingsley Coman hadde også litt feber i dag, så han var ikke hundre prosent klar, sa Deschamps.

Utenlandsk presse skriver at Frankrike frykter «kamel-viruset», og sikter til MERS (Middle East Respiratory Syndrome) - som er en alvorlig luftveisinfeksjon som forårsakes av et coronavirus, som oftest i Midtøsten.

Det er ikke bekreftet at det er dette som har rammet den franske leiren, men laget tar ingen sjanser og isolerer derfor spillere som er syke.

Benzema-rykter

Det har blitt spekulert i om Gullballen-vinner Karim Benzema, som skadet seg på trening tidlig i VM, kan bli kalt inn til VM-troppen igjen dersom viruset skulle spres seg og sette mange franske spillere ut av spill.

Deschamps var tydelig da han fikk spørsmål om dette onsdag kveld:

- Jeg vil ikke svare på det spørsmålet. Neste spørsmål. Beklager.

Flere tolker dette som at det ikke er helt utelukket, siden hovedtreneren ikke avviste ryktene. Benzema er tilbake i trening etter skaden, og er fortsatt offisielt en del av VM-troppen.

Frankrike møter Argentina i VM-finalen søndag klokka 16.00.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer