Fransk åpning i Open

Franskmannen Jean van der Velde er årets sensasjon i golfmesterskapet The Open. Så langt har han rundspilt de store golftoppene, men det spørs om nervene holder foran dagens finalerunde med 4,4 millioner kroner i potten.

Den kraftige franske vinden har så langt slått ut supergolfere som Tiger Woods, Colin Montgomerie og Greg Norman på golfbanen utenfor Carnoustie i Skottland. Overraskelsen Jean van de Velde slår i hytt og pine, men makter hele tida å redde seg inn - og få ballen i hullet på par.

Fransk ære

Under gårsdagens runde holdt franskmannen ledelsen fra start til mål, og han har en ledelse på fem slag til nestemann på lista foran dagens finale. En lang birdieputt på hull 18 i går kveld var selve høydepunktet for den franske sensasjonen.

Etter tre runder på banen mange karakteriserer som verdens vanskeligste, ligger van der Velde på par.

- Jeg håper å bli første franskmann som vinner The Open siden Arnaud Massy gjorde det i 1907, sier van de Velde.

Jean van der Velde ble profesjonell golfspiller for 12 år siden, men har aldri slått skikkelig gjennom. Han har tidligere vunnet én stor turnering, det var Roma Masters i 1993 etter playoff med Greg Turner. Den gangen stilte van der Velde han med skadd ankel etter fall i skibakken. Dette er hans femte deltakelse i The Open.

Svensk skuffelse

Svenske Jesper Parnevik skuffet i går, og endte ti over par, mens verdens beste golfspiller Tiger Woods ligger sju over.

- Jeg har spilt veldig dårlig den siste uka, mer er det ikke å si om det. Nå håper jeg bare det skal gå min vei i dag, sier Woods.

#

OverVeldet: Franskmannen Jean van der Velde har overgått alle, inklusive seg selv, i The Open. # Foto: SCANPIX/AP

Plugg:

Etter dagens finalerunde i Carnoustie pakker flere av golfspillerne kofferten for å dra til de nordiske hovedstedene for å delta i golfturneringen SAS Invitational. Colin Montgomerie kommer til Bogstad i morgen, mens Tiger Woods skal til Stockholm og Mark O'Meara til Helsingfors. Verdenstoppene skal spille mot Nordens beste golfspillere som Jesper Parnevik, Patrik Sjöland, Robert Karlsson, Thomas Bjørn, Anssi Kankkonen og Per Haugsrud. Turneringen avsluttes på tirsdag med finalen Verden mot Norden i København.