SMART MANØVER: Romain Bardet kunne feire sin første seier på verdenstouren på en etappe som vi også får se i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
SMART MANØVER: Romain Bardet kunne feire sin første seier på verdenstouren på en etappe som vi også får se i årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGVis mer

Fransk frekkis lurte Froome

Sky-stjernen mistet kontrollen, men parkerte rivaler.

(procycling.no): En strålende taktisk manøver av franske Romain Bardet (Ag2r) lurte alle på den femte Critérium du Dauphiné-etappen. 

Rett før toppen av Col d'Allos (2250 meter over havet) rykket han fra et hovedfelt som ble dominert av Team Sky. Nedover fikk 24-åringen så stor avstand bakover at ingen var i nærheten av å hente ham inn igjen før mål ved skidestinasjonen Pra-Loup.

Heller ikke sammelagtfavoritt Chris Froome (Team Sky), selv om han parkerte mange av de antatt største rivalene i den siste stigningen.

Tejay Van Garderen (BMC) overtok ledertrøya fra lagkompis Rohan Dennis, etter å ha passert mål 36 sekunder bak Bardet. Froome ble nummer tre, og ble slått med 40 sekunder.

Bardet vant sin første seier på verdenstouren og er tredjemann sammenlagt. Chris Froome ligger på femteplass. Både Tour de France-mester Vincenzo Nibali (Astana) og Alejandro Valverde (Movistar) tapte over minuttet til Froome, og er rundt halvannet minutt bak Van Garderen.

Samme løype
Critérium du Dauphiné blir ofte kalt det best egnede rittet for å spisse konkurranseformen før Tour de France.

Torsdag var den beskrivelsen så treffende som overhodet mulig.

Den femte etappen fra Digne-les-Bains to Pra Loup ble nemlig syklet i eksakt samme løype som den 17. etappen av årets Tour de France-utgave.

Etappen var også den første virkelige testen for syklistene liker å forsere fjell og sykle i harde motbakker. Men den beryktede nedkjøringen fra dagens høyeste fjell, Col d'Allos (2250 meter over havet), gjorde at det ikke bare var ferdighetene oppover som gjaldt.

Edvald Boasson Hagen hadde lite å stille opp med da Team Sky satte opp tempoet mot det nevnte fjellet. Nordmannen fra MTN-Qhubeka sakket akterut med i underkant av tre mil til mål.
 
Beholdt klatretrøya
Lagkamerat Daniel Teklehaimanot var derimot en del av dagens brudd, for tredje gang på fire individuelle etapper. Eritreeren gikk løs på en ny sykkeldag, fast bestemt på å beholde den prikkete klatretrøya.

Teklhaimanot sikret seg henholdsvis ett og to poeng på de to første stigningene for dagen. På andrekategorifjellet Col de la Colle-Saint-Michel sikret den tidligere Cervelo TestTeam-lærlingen like godt fem nye poeng.

Dermed ledet Boasson Hagens lagkompis med 14 poeng på nærmeste konkurrent i klatrekonkkurransen, og sa seg fornøyd med dagens fangst.

Fire av de opprinnelige sju utbryterne fortsatte imidlertid forsøket på å vinne etappen. Disse var Tim Wellens (Lotto Soudal), Romain Sicard (Europcar), Albert Timmer (Giant-Alpecin) og Pieter Serry (Etixx-Quick Step).

Timmer var neste mann som måtte slippe bruddet, og mens Team Sky kjørte med voldsom fart oppover fjellsiden falt også klatrere som Bauke Mollema (Trek) og Jean-Christophe Pérud (Ag2r) av hovedfeltet.

Også mannen i den gule ledertrøya, BMCs Rohan Dennis, måtte melde pass og gi fra seg sammenlagtledelsen.

Rykk og napp
Ian Stannard og Philip Deignan innledet storoffensiven fra Sky-mannskapet, men det var liten tvil om at det kaptein Chris Froome som ønsket å teste klatrebeina skikkelig mot andre Tour de France-favoritter i feltet.

Like før toppen av Col d'Allos ble de fire gjenværende i det britiske storlaget angrepet av en tydlig lokalkjent Romain Bardet. Med imponerende presisjon i de krevende svingene fikk franskmannen et minutts avstand på ei mil med utforbakke.

Bardet økte like godt luka til 1.20 minutter før han kom ned til den avsluttende motbakken rundt seks kilometer før mål.

Chris Froome gikk direkte i front av den jagende gruppa da disse var nede fra høyfjellet, men la seg tilbake bak lagkompisene etter en liten stund. Så angrep engelskmannen igjen, og fikk satt av flere av sammenlagtrivalene.

Edvald Boasson Hagen kom i mål som nummer 108, over 17 minutter etter etappevinneren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

SJAKK MATT: Chris Froome (til høyre) og Team Sky så ut til å ha full kontroll på feltet opp på etappens tøffeste stigning, men ble tatt på senga av én mann. Foto:  AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
SJAKK MATT: Chris Froome (til høyre) og Team Sky så ut til å ha full kontroll på feltet opp på etappens tøffeste stigning, men ble tatt på senga av én mann. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG Vis mer