Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob Ingebrigtsen (17) vant sitt andre EM-gull

Fransk og polsk stjerne forundret over Jakob: - Han kan ikke være 17 år

Europas beste 1500 meter-løpere tar av seg hatten for løpsfantomet Jakob Ingebrigtsen. Fredagens sølvvinner Marvin Lewandowski mener 17-åringen er mer som en 31-åring.

UNIK: Jakob Ingebrigtsen (17) oppnår resultater som ingen 17-åringen har vært i nærheten av tidligere. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UNIK: Jakob Ingebrigtsen (17) oppnår resultater som ingen 17-åringen har vært i nærheten av tidligere. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • SISTE: Jakob Ingebrigtsen vant sitt andre EM-gull på to dager og fikk med seg storebror Henrik Ingebrigtsen på sølvplass. Les mer om gulløpet her.

BERLIN (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen har blitt omtalt og skrevet om i en rekke år allerede, men er født 19. september 2000 og fortsatt bare 17 år.

Vidunderbarnets talent har blitt trukket fram i så lang tid at flere av verdens beste 1500-meterløpere ikke helt klarer å tro på at løpsesset fra Sandnes faktisk ikke er eldre enn han er.

Det ufattelige ble enda mer ufattelig da Jakob Ingebrigtsen kontrollerte EM-finalen på 1500-meteren i Berlin fredag og løp inn til EM-gull - uten å ha tatt ut sitt siste gir. På 5000-meteren i kveld ble eventyret enda vakrere da 17-åringen vant sitt andre EM-gull på to dager.

Polske Marcin Lewandowski har både gull og sølv på 1500 og 800 meter og er en av polsk friidretts største stjerner. I går jublet han for å vinne EM-sølvet bak 17-åringen fra Sandnes.

Tross alt var Lewandowski Europas beste senior i går.

Bare denne tenåringen Jakob var sterkere.

- Jakob kan ikke være 17 år

JUBLET FOR SØLV: Marcin Lewandowski er Europas beste senior på 1500 meter. Dessverre deltok 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen også i senior-EM i Berlin. FOto: John MACDOUGALL / AFP
JUBLET FOR SØLV: Marcin Lewandowski er Europas beste senior på 1500 meter. Dessverre deltok 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen også i senior-EM i Berlin. FOto: John MACDOUGALL / AFP Vis mer

31-åringen fra Polen sliter med å forstå at han nesten er dobbelt så gammel som Jakob Ingebrigtsen.

- Jeg ser ikke på Jakob Ingebrigtsen som en 17-åring. Han kan ikke være 17 år. Han er mer som en 31-åring i mitt hode, sier Lewandowski til Dagbladet og smiler.

- Altså, alderen stemmer nok, men det er helt sykt. Det er galskap. Jeg bryr meg ikke om hvor gammel han er, for alderen gir ingen mening. Jakob er virkelig god og er en hele verdenseliten må ta på alvor. Det er bare å glemme alder og fokusere på hans ekstreme nivå. Jeg visste at jeg måtte ta ham på alvor og ikke undervurdere Jakob fordi han er så ung. Likevel var han best, sier Lewandowski.

Henrik Ingebrigtsen og bronsevinner Jake Wightman slenger seg på:

- Jakob fremstår som den mest rutinerte av alle slik han løp denne finalen. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd at Jakob er eldre enn han gir seg ut for, sier storebror og ler.

- Det er vanvittig rått av Jakob. For en mann. Eller rettere sagt: For en gutt, supplerer Wightman.

Fransk forundring: - Utrolig

Baptiste Mischler (20) slo Jakob Ingebrigtsen (17) på 1500-meteren i junior-VM i 2016. Mischler ble beste europeer på 4. plass på tiden 3.49, mens Jakob Ingebrigtsen var to sekunder bak på 9. plass.

SUPERBRØDRENE: Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen er alle europamestere. Foto: NTB Scanpix
SUPERBRØDRENE: Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen er alle europamestere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå er ikke franskmannen i nærheten av 17-åringens nivå. Mischler er forundret over utviklingen siden 2016.

- Det er helt utrolig. Jeg husker godt da jeg slo Jakob for to år siden i junior-VM. Da var jeg bedre enn ham. Nå er det motsatt. Nå er han helt utrolig god, bare 17 år gammel. Jeg er mektig imponert, sier Mischler til Dagbladet.

- Jakob kan dominere i ekstremt mange år framover. Det er svært uvanlig å være så god i den alderen. Etter det jeg har hørt, har han trent profesjonelt siden han var liten gutt. Han ligger oppsiktsvekkende langt fram i utviklingen.

- Hvordan er det mulig?

Franskmannen tror han har fasiten på hvorfor Jakob er så unik.

- Jeg var ikke profesjonell i like ung alder som ham. Jeg tror det er grunnen til at han ligger foran alle andre. Å starte så tidlig med profesjonell trening, gjør at man utvikler seg enda tidligere, sier Mischler til Dagbladet.

- Jakob er ikke bare framtiden; han er nåtiden. Da jeg så Jakob i London-VM i fjor, tenkte jeg at han er gal som stiller opp her. Men han klarte seg bra. Hvordan er det mulig at en liten gutt er så god? Det har skjedd vanvittig raskt.

Jakob Ingebrigtsen var naturlig nok en stolt gutt etter den eventyrlige EM-gullet på Olympiastadion i Berlin.

- Hvordan er det å bli europamester i dette selskapet som 17-åring?

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Det er helt drøyt å vinne i dette selskapet. Det er disse løperne her som er på topp i Europa. Det er vilt å slå alle disse, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Jeg var ekstremt god på oppvarmingen. Jeg kjente underveis at jeg hadde et ekstra gir, hvis det kom noen opp. Dessverre kom det ingen på siden, slik at jeg ikke fikk testet ut det ekstra giret. Jeg får heller ta det på 5000-meteren, varsler 17-åringen.

Stolt storebror

Storebror Henrik Ingebrigtsen er også europamester, men i dag ble han nr. 4 og havnet i skyggen av sin lillebror.

- Jeg er utrolig imponert over Jakob. Han ligger og drar i meter etter meter i et europamesterskap. Han har stålkontroll og klarer å holde akkurat det tempoet han kan holde til mål, sier Henrik Ingebrigtsen til et samlet pressekorps etter finaledramaet.

DRØMMEDAG: 9. august 2017 vant Karsten Warholm sitt første VM-gull på 400 meter hekk. 9. august 2018 vant Warholm sitt første EM-gull. Nå vil han ha dette som sin nye bursdag. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Det virker som Jakob har holdt på med det her hele livet. Det har han for så vidt også! Men i dag framstår han som den mest rutinerte i feltet. Jakob hadde løpet og medaljen hele veien, sier Henrik.

- Jeg er veldig stolt over lillebroren min. Jeg føler at dette er en seier også for meg.

Også Filip Ingebrigtsen er stolt. Han var den store gullfavoritten, men falt i semifinalen og var ikke til å kjenne igjen i gårsdagens EM-finale.

- Ettersom jeg var ute av det, ble Jakob mannen å slå for de andre. Det klarte jo ingen. Jakob gjør alt rett. Når jeg svikter, er jeg stolt over at det er min lillebror som vinner, sier Filip Ingebrigtsen.

Sverige er skremt

Expressen-kommentator Ludvig Holmberg forteller at også det svenske folk er oppskaket etter 17 år gamle Jakob Ingebrigtsens historiske EM-gull.

- De fleste svensker visste ikke at det finnes enda en Ingebrigtsen. Mange er nok sjokkert over at han gjør det så bra og vinner gull i senior-EM som 17-åring. Interessen i Sverige er veldig stor nå. Folk vil vite mer: «Hvem er denne Jakob?» Dessuten vet jeg at mange i Sverige er misunnelige og skulle ønske at vi hadde et slikt supertalent, sier Holmberg til Dagbladet.

- Det er skremmende å tenke på at Jakob bare er 17 år og kan holde på i 20 år til. Men Norge fortjener dette etter at Sverige har dominert i så mange år. Nå er det Norges tur. Nå snur det.