Manificat: - Vi er ikke kvitt Petter Northug ennå

Fransk stjerne advarer Klæbo og Iversen

Til Dagbladet røper nå Maurice Manificat hvorfor han forsvant fra alle startlistene i sesonginnledningen. Samtidig advarer han Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo - og spår mer action fra Petter Northug.

GULLKANDIDAT: Maurice Manificat, her fra verdenscupseieren i Ulricehamn i slutten av januar, er tidenes mestvinnende franske langrennsløper og har skumle hensikter i VM i Seefeld. Foto: TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall
GULLKANDIDAT: Maurice Manificat, her fra verdenscupseieren i Ulricehamn i slutten av januar, er tidenes mestvinnende franske langrennsløper og har skumle hensikter i VM i Seefeld. Foto: TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD/ULRICEHAMN (Dagbladet): Langrennssportens kanskje mest sprudlende og snakkesalige utøver er fransk og heter Maurice Manificat.

Stiller du ham et spørsmål i mixed zone, snakker han gjerne så lenge at alle andre langrennsløpere har forsvunnet fra området når franskmannen setter punktum, noe Dagbladets utsendte har erfart mang en gang.

Manificat er også en av sportens aller sterkeste utøvere, ikke minst i motbakker og i skøyting. Nylig vant han en ny verdenscupseier på 15 kilometer fristil i Ulricehamn foran Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth.

Flere ganger har han hatt beste etappetid opp monsterbakken i Val di Fiemme. Totalt står 32-åringen med hele 10 verdenscupseire, 31 pallplasseringer og fem mesterskapsmedaljer. Med det har han akkurat gått forbi legendariske Vincent Vittoz' åtte verdenscupseire og 26 pallplasseringe.

Manificat har blitt tidenes franske langrennsløper. Til Dagbladet forteller han om sin evige kamp mot norske rivaler og venner.

- Norge er Norge

Han sliter med å peke på hvem han frykter mest i VM.

JAKTER MEDALJER: Maurice Manificat (t.v.), her etter OL-bronse på lagsprinten sammen med Richard Jouve, jakter nye medaljer i VM i Seefeld. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler
JAKTER MEDALJER: Maurice Manificat (t.v.), her etter OL-bronse på lagsprinten sammen med Richard Jouve, jakter nye medaljer i VM i Seefeld. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer

- Det er Klæbo. Det er Sundby. Det er Iversen. Det er Krüger. Det er Tønseth. Det er Røthe. Det er Holund. Norge er Norge. Dere har så mange gullkandidater og kort å spille på. Det er ganske vilt, sier Maurice Manificat til Dagbladet.

Den enorme norske bredden, spesielt på herresiden, gjør at Eirik Myhr Nossum, Arild Monsen og Vidar Løfshus sammen kan finne en balanse som gjør at de får brukt hele troppen og hvilt de største stjernenes bein i enkeltrenn.

Likevel ligger nå både allsidige Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen an til å gå alt utenom den avsluttende femmila, noe som betyr at duoen går sprint, skiathlon og lagsprint i løpet av åpningsdagene torsdag til søndag i VM.

Advarer Klæbo og Iversen

Flere av de utenlandske rivalene stusser over at Norge ikke lar Klæbo og Iversen hvile til lagsprinten, selv om de også er gullkandidater på skiathlon-øvelsen. Det samme er for øvrig også reserven og olympisk mester på distansen, Simen Hegstad Krüger.

- Norge har så mange og ta av. Selv om Klæbo og Iversen kan være sterke nok til å tåle et så hardt konkurranseprogram, har Norges å mange andre å sette inn som kan kjempe om gullet. Det uttaket er vanskelig, sier Manificat til Dagbladet.

JOHAUG-SPESIAL: Karstein Johaug snakker med Dagbladets Øyvind Godø om storesøster Therese Johaugs comeback, familieforholdet og hvordan søsteren har tenkt å vinne gull i VM i februar. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- I vårt lag blir det nok en annen plan enn i Norge. Jeg gikk lagsprinten i OL, men gjør det neppe i år. Det tar veldig på å gå skiathlon dagen før, så selv i vårt lag, med mindre bredde enn i Norge, er det et vanskelig dilemma og en hard diskusjon om jeg bør gå begge, eller om vi bør prioritere to av våre veldig gode sprintere med friske bein.

- Avgjørelsen blir nok tatt i siste sekund. Iversen og Klæbo bør vurdere nøye om det er verdt å bruke krefter på skiathlon når det står så mange gode reserver klar i bakhånd, mener franskmannen.

Manificat er fascinert av den norske bredden og kampen om å få gå på laget.

- Jeg kan bare tenke meg hvordan diskusjonen er i Norge med Klæbo og Iversen, som kan kjempe om medaljer på alle distanser. De er så sterke. Iversen vant så enkelt fellesstarten i Tour de Ski. Han er som Northug var før.

- Samtidig tror jeg Klæbo kan få til både skiathlon og lagsprint, selv om det er to dager på rad. Han er veldig ung og sterk. Iversen også. Han er en vinner når han er i form.

- Vi er ikke kvitt Northug ennå

Den franske langrennstjerna sammenlikner både Iversen og Klæbo med Petter Northug og hans avslutningsegenskaper. Manificat har enorm respekt for idrettsutøver Northug og også god sans for humoristen.

- Vi er ikke kvitt Petter Northug ennå. Selv om han har lagt opp, vil han fortsette å svirre i miljøet. Han vil fortsatt skape overskrifter gjennom alt det syke han gjør og sier og bli skrevet om. Northug vil ikke forsvinne, sier Manificat til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Petter har vært fantastisk å konkurrere med. En fantastisk idrettsutøver og en popstjerne i sporten vår. Det er bare å takke ham for alle gode opplevelser.

Selv hadde franskmannen en tung start på sesongen. Den oppmerksomme langrennsentusiast la nok merke til at Manificat ikke stilte til start verken i verdenscupåpningen i Ruka eller påfølgende helg på Lillehammer og bare gikk ett verdenscuprenn før Tour de Ski.

- Jeg er ikke som Johnsrud Sundby

Nå forteller 32-åringen hvorfor.

- Hvorfor konkurrerte du ikke i sesonginnledningen?

- Fordi jeg var helt ute av form. Kroppen fungerte bra fram til sommeren, men så begynte jeg å slite. Jeg var veldig sliten etter Toppidrettsveka og hadde vondt i ryggen. Jeg mistet mye trening og fikk ikke gjort det jeg burde. Jeg slet og var helt ute av form, forteller Manificat til Dagbladet.

- Treneren min sa: «Du er 32 år gammel. Du er eldre enn du var før. Du må bygge deg opp sakte, men sikkert.» Jeg er ikke som Martin Johnsrud Sundby. Jeg er ikke stabilt i toppen i hvert renn. Jeg må velge mine renn med omhu og prioritere hardt. Det har vært noen tunge øyeblikk, men når man vinner og kommer på pallen, veier det opp for alt det vonde.

Gullsjansene

Løypene i mellomhøyden i Seefeld skal passe Manificat bra. Selv om drømmedistansen.

15 kilometer fristil ikke står på programmet denne gang, har franskmannen store ambisjoner i VM.

- Jeg liker traseene i Seefeld. De passer meg ganske bra. Jeg trives i mellomhøyde og høyden. Jeg er selvsikker og har troa på å få til noe stort der, sier Manificat.

- Hva er din beste medaljemulighet i VM?

- Min beste medaljesjanse er nok 30 kilometer skiathlon. Det er en god distanse for meg og blir hovedmålet. Femmila er annen veldig god mulighet for meg. Jeg vil også kjempe på 15 kilometer klassisk og så klart stafetten. Vi har et sterkt lag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer