Fransk stjerne ut mot Norge: - Det er utrolig hva det norske folk tror på

Maurice Manificat tar et oppgjør med holdningen til både de norske langrennsløperne og deres største tilhengere.

REAGERER: Maurice Manificat tar et oppgjør med den norske kulturen og holdningen. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Maurice Manificat tar et oppgjør med den norske kulturen og holdningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den franske langrennsstjerna Maurice Manificat reagerer på hvordan det norske folk verner om Norges langrennsstjerner, selv om de siste månedene har vært preget av negative saker i den norske langrennsleiren.

- Det norske folk bare kjøpte Martin Johnsrud Sundbys og Norges Skiforbunds forklaring i dopingsaken. De tok ikke ansvar for egen handling, de la skylden på et vanskelig regelverk, og det norske folk trodde på det. De norske langrennsløperne er så store at de får støtte uansett hva de gjør. Det er galskap, men også litt vakkert. Det er utrolig hva nordmenn tror på, sier Manificat til Dagbladet.

- Ofte føler vi at Norge blir særbehandlet av FIS. Det er på en måte naturlig. Norge er størst i langrenn og har mest midler. De har veldig mye makt. Men det er et problem for langrennssporten at det er sånn, mener han.

Reagerer på den norske holdningen

Martin Johnsrud Sundbys brudd på WADA-reglementet og påfølgende dom, ble etterfulgt av TV 2s avsløringer om at Norges Skiforbund anvender astmamedisin av forebyggende årsaker. Blant annet gikk Therese Johaug ut og sa at hun bruker astmamedisin, selv om hun ikke har astma.

KRITIKK: Maurice Manificat kritiserer Therese Johaug og de norske løperne som bruker astmamedisin uten astma. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Maurice Manificat kritiserer Therese Johaug og de norske løperne som bruker astmamedisin uten astma. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er veldig spesielt at friske utøvere som Therese bruker astmamedisin. Hvorfor skal hun gjøre det? Spesielt er det trist for Martin. Utøveren har et eget ansvar og kan ikke skylde på legen. Det er vanskelig å forstå at Norge kan gå på en sånn smell. Det er noe rart over det hele, sier 30-åringen til Dagbladet.

- Sundby-saken er ikke en vanlig dopingsak, det er ikke EPO, det er ikke som med Johan Mühlegg, så Sundby er velkommen tilbake i langrennssirkuset. Men det er holdningen til den norske leiren og forskjellsbehandlingen jeg reagerer på. Men det er klart det hadde vært verre om det var EPO. De som blir tatt i EPO eller liknende, bør få livstidsstraff. Da bør det ikke være noen bønn.

Ut mot den norske sykdomskulturen

Som Dagbladet skrev tidligere denne måneden, er bruken av astmamedisin på friske utøvere ikke uforenlig med WADAs regelverk etter regelendringen i 2012. WADA konkluderte med at astmamedisin, med unntak av store mengder salbutamol hvor de satt restriksjoner, ikke er prestasjonsfremmende og dermed strykes fra dopinglisten.

Selv om alle kan bruke like mye astmamedisin i henhold til WADAs dopingregelverk, synes ikke Manificat og resten av den franske langrennsleiren at det er greit at den norske leiren holder på slik. 30-åringen, som er Frankrikes store langrennsstjerne og en av få som slo Martin Johnsrud Sundby i rene kapasitetsdueller på sine beste dager forrige vinter, reagerer på sykdomskulturen i Norge.

GULLKANDIDAT: Maurice Manificat var én av få som slo Martin Johnsrud Sundby i rene kapasitetsdueller i fjor. Han frykter det norske laget til vinteren. Foto: AP Photo/Petr David Josek
GULLKANDIDAT: Maurice Manificat var én av få som slo Martin Johnsrud Sundby i rene kapasitetsdueller i fjor. Han frykter det norske laget til vinteren. Foto: AP Photo/Petr David Josek Vis mer

- Terskelen for å bli syk i Norge er veldig lav. Det skal så lite til, og de er livredde for bakterier. På hoteller bedriver de en slags diskriminering. De lar de syke sove på eget rom. De skiller de fra resten. Sånn holder vi ikke på i Frankrike eller resten av Mellom-Europa. Det er forunderlig, mener Manificat.

- Nordmenn er altfor redde for bakterier og virus og overdramatiserer småting. Det er vel derfor de får så lett astmamedisin også. Jeg har selv kjent det som kan tolkes som tendenser til astma. Når man presser seg hardt i kulden, gjør det vondt å puste. Det er vanskelig å puste. Men jeg går ikke til legen og skaffer meg astmamedisin av den grunn. Det er galskap.

Sveen: - Det er vår plikt

Langrennsesset mener Norge særbehandles.

- Da jeg hadde bronkitt i vinter forsøkte jeg å få noe av det samme middelet som Sundby, men jeg fikk avslag. Hvorfor får vi ulik behandling? Det kan hende at de har blitt mer restriktive siden den gang. Det er i så fall bra. Vi opplever at Norge får det litt som de vil, fordi de er størst. Det er synd at det er sånn.

- Hvis man er sliten, kan man ikke bare ta astmamedisin og hente seg inn igjen. Etter at jeg har tatt meg helt ut, får jeg en dårlig dag derpå. Det gjør ikke de norske.

SÆRBEHANDLING: Maurice Manificat mener det norske laget særbehandles av FIS. Foto: NTB Scanpix
SÆRBEHANDLING: Maurice Manificat mener det norske laget særbehandles av FIS. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Medisinstudent og langrennsløper Simen Andreas Sveen mener det er utøverens ansvar å ta vare på helsen.

- Hvis man er litt svekket i luftveiene som toppidrettsutøver uten å gjøre noe med det, har man gjort en dårlig jobb. Hvis man ikke kommer opp på sitt egentlige nivå, har man gjort noe galt som toppidrettsutøver. Det er vår plikt å være best mulig forberedt, sier Sveen til Dagbladet.

Løfshus svar til Manificat

Landslagssjef Vidar Løfshus forklarer de norske virkemidlene slik:

- Toppidrett er marginer og optimalisering. Vi tar vare på utøverens helse og sørger for at de har best mulig forutsetninger for å lykkes. Vi er nødt til å overvåke om utøvere er syke. Dette mest med henhold til å være sikre på at de ikke pådrar seg alvorligere sykdommer, slik at de mister færrest mulig renn og er best mulig forberedt, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Men selvsalgt også i et perspektiv for at de skal ha best mulig helse etter endt karriere. Vi har et stort fokus på helse og er sikkert et av de teamene i verdenscupen som oftest har med lege for å forsikre utøvernes helse og være sikre på at vi tar riktig beslutning før start om de skal gå eller ikke.

Løfshus tilbyr gjerne hjelp til Manificat og co.

- Jeg er ikke opptatt av hvordan andre nasjoner velger å prioritere i forhold til sitt støtteapparat. Men i den grad konkurrenter ikke har med leie ei helg, stiller vi våre leger til disposisjon for å hjelpe om det skulle oppstå situasjoner som tilsier det, sier langrennssjefen.

- Et problem for langrennssporten

Manificat mener nordmenn bør bli mer ydmyke.

- I disse tider er det viktig å statuere et eksempel. Det er viktig å sette en standard. Norge er den største langrennsnasjonen og må gå foran. Da kan de ikke komme med bortforklaringer. Da må de ta ansvar og selvkritikk.

Fristilsspesialisten presiserer samtidig at han unner Sundby og andre nordmenn suksess til vinteren.

- Jeg kommer ikke til å reagere på noen spesiell måte om Sundby vinner alt i Lahti. Da har han fortjent det. Da har han sonet sin straff og slått tilbake. Det må vi respektere. Jeg har sansen for Sundby som type. Han er hyggelig, dedikert og dyktig. Han er en bra fyr, men jeg håper han har lært leksa si og forstår at han har begått en feil.

Har tro på Northug

Om sin egen form sier Manificat, en av Norges største konkurrenter til vinteren, følgende:

- Jeg ble syk i juli og kunne ikke trene på to uker. Jeg merker at jeg er et stykke unna formen, men jeg har god tid på meg til vinteren. Vi får håpe det blir en norsk-fransk kamp. På distanse blir de nok i overkant tøffe, men de franske sprintgutta har en god mulighet.

Manificat tror Northug blir hard å slå i VM i Lahti.

- Det er altfor mange nordmenn i toppen. Det er så mange man må slå for å vinne. Jeg vet ikke hvem som blir best til vinteren, men jeg vet at det blir mange sterke nordmenn. Kanskje er det Petters år. Han ser sterk ut. Samtidig er det mulig han er litt for tung for den tøffe løypa i Lahti.

- Men hvis han er i toppslag og går perfekt taktisk, slik han er så god på, kan han vinne. Den tøffe løypa passer nok også Sundby, Tønseth og Johaug bra. Jeg har også tro på Iversen og Dyrhaug, forteller Maurice Manificat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer