GULLJAKT: Frankrike har slitt mot Norge, men i kveld møtes lagene til VM-finale. Foto: Valeria Witters / Bildbyrån
GULLJAKT: Frankrike har slitt mot Norge, men i kveld møtes lagene til VM-finale. Foto: Valeria Witters / BildbyrånVis mer

VM-finale: Norge - Frankrike:

Fransk trussel før VM-finalen: - Småjentene skal få bank

Robust Frankrike-lag vil spille på fysikken.

  • Norge - Frankrike, kl. 17.30

HAMBURG (Dagbladet): 18 dager etter at de norske VM-spillerne satte seg på flyet til Tyskland er de framme i finalen. I ettermiddag er Frankrike motstander i Norges niende kamp i dette VM.

Og trolig er det et av mesterskapets beste forsvar som venter i en fullstappet arena med drøyt 11 000 tilskuere i Hamburg.

FRANSK SJEF: Olivier Krumbholz. Foto: AFP
FRANSK SJEF: Olivier Krumbholz. Foto: AFP Vis mer

Men franske stjerner er klare på hva som skal til.

Den franske vingen Siraba Dembélé (31) forteller:

- Jeg vil jo helst ikke fortelle deg hemmeligheten for hvordan vi skal slå Norge. Du kommer jo fra Norge. De har et fantastisk lag som spiller hurtig. Vi skal legge en plan som stopper dem, sier Dembele til Dagbladet.

- Ser du noen svakheter?

- Jeg vet ikke helt. Norge er kanskje det tøffeste laget vi kan møte. For å vinne et VM, så må man ofte slå Norge. De er alltid helt der oppe. Nå får vi sjansen, sier Dembele.

De franske spillerne er robuste og kjent for god fysikk. Flere er høye av vekst og sterke både framover og bakover på banen. Det er også noe Norge er klar over.​

- Norge er veldig, veldig gode. De spiller rask, nytenkende håndball. Vi er store og sterke, men de er raske. Kanskje svakhetene deres ligger i forsvaret. De er ikke spesielt høye. Vi må jobbe godt inn mot finalen, sier Frankrike-trener Olivier Krumbholz til Dagbladet før kampen.

Få kjenner det norske laget bedre en den franske veterantreneren. Han har trent landslaget siden 1998 (!).

GOD: Siraba Dembele. Foto: NTB Scanpix
GOD: Siraba Dembele. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi ser noen muligheter. Norge er favoritter, men vi er ikke redde. I en finale kan alt skje. Det er en stor anledning der kampen lever sitt eget liv, sier Krumbholz.

Frankrike tror noe av nøkkelen til seier er å stoppe Norges relativt kortvokste angrepstrio i midten: Nora Mørk (1,67), Stine Bredal Oftedal (1,67) og Veronica Kristiansen (1,75).

- Norge er gode på nesten alt. De er raske, løper mye og sterke. Det vi kanskje kan slå dem på er høyde. Småjentene skal få bank, sier Dembele til Dagbladet med glimt i øyet.

Målfattig?​

Norge og Frankrike har møttes en rekke ganger på håndballbanen og begge lagene har vært blant den ypperst verdensklasse i ei årrekke.

Lagene har møttes tre ganger tidligere i år, i mindre høytidelige former enn i kveld. Alle tre kampene er endt med norsk seier. 23-22, 24-11, 30-23. Den forrige kampen av stor betydning var EM-semifinalen for ett år siden. Da vant Norge 20-16. Det har nemlig en tendens til å bli relativt målfattig når to av verdens beste forsvar møtes.

- Vi møter et typisk fransk lag. De er sterke, med en intensitet i forsvaret som er typisk fransk. Det er bra fart i laget og de har mange atleter. De har et enkelt kollektivt spill med sterke individuelle spillere, sier Norge-sjef Thorir Hergeirsson.

Hergeirsson forteller videre:

- De har nesten alltid vært et bedre forsvarslag enn angrepslag, men ikke misforstå. De er gode i angrep også. Den sterkeste fasen er forsvaret deres, sier Hergeirsson.

Landslagssjefen er klar over at han trolig møter et lag et lag som kan matche fysikken til egne spillere.

- De som spiller mest hos oss er ikke veldig høye, nei. Men de er ekstremt fysisk eksplosive, raske og smarte. Moderne håndball - spesielt på kvinnesida - har plass til alle typer. Det har også herrehåndballen, selv om det er flertall av høye, store gutter. Det finnes også eksempler på mindre spillere som er under 1,90 meter, sier Hergeirsson.

«​Franske» Stine

Stine Bredal Oftedal spilte fire år i Issy Paris før hun dro til Györ i sommer. Dermed har hun god kjennskap til fransk håndball.

- Frankrike har gode kvaliteter med flere gode enkeltspillere. De er fintesterke, sier Oftedal.

- Hva tenker du om veien fram til finalen der dere valser over både Spania, Russland og Nederland?

- Oi. Ja, jeg er litt overrasket over resultatene, men det er ikke tilfeldig heller. Vi har jobbet kjempebra. Vi har hevet oss betraktelig fra mesterskapet i fjor (EM) der vi også vant. Da blir differansen større, noe jeg er glad for, og faktisk stolt over, sier Oftedal til Dagbladet.

- Har Frankrike sjanse til å henge med på tempoet til Norge?

- Ja, det har de. De er fysisk sterke bakover og har fart til å løpe begge veier. De føler seg nok som en underdog. Frankrike har hatt en stigende form, sier Oftedal.

Toppscorer Nora

Nora Mørk er toppscorer i VM med 59 mål. Ni mål skiller ned til Nederlands Lois Abbingh, og bare et lite under kan frata Mørk tittelen etter finaledagen. Nederland møter Sverige til bronsefinale.

- Toppscorertittelen tenker jeg ikke på, sier Mørk.

Fokuset er på finalen i ettermiddag.

- Frankrike har ikke spilt supert her nede. De har til tider spilt bra og i en finale kan alt skje. Vi er gode på å håndtere favorittrollen som mange gir oss, sier Mørk.

Mørk roser den norske innsatsen - hun mener høyde ikke har noe å si før kampen.

- Vi har spilt fantastisk i hele VM, hvis vi tar bort ti minutter fra kampen mot Sverige. Rent spillemessig er dette kanskje det beste norske laget jeg har spilt med. Vi er taktisk smarte, fysiske, sterke og vi har erfaring, sier Mørk.

- Fysikk er Frankrikes store styrke?

- Ja, det mener jeg absolutt. De har mange forskjellige spillertyper som kan finne på mye forskjellig, sier Mørk.

Norge - Frankrike starter klokka 17.30.