Fransk ukultur ødela for Hushovd

Nordmannen visste ikke bedre.

STOLTE PÅ LAGET SITT: Thor Hushovd (t.h) mener det franske laget han kjørte for i mange år var for gammeldagse på utstyrsfronten. Foto: AFP/LIONEL BONAVENTURE
STOLTE PÅ LAGET SITT: Thor Hushovd (t.h) mener det franske laget han kjørte for i mange år var for gammeldagse på utstyrsfronten. Foto: AFP/LIONEL BONAVENTURE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fransk ukultur måtte byttes ut med nederlandsk perfeksjon for at Thor Hushovd (33) skulle få dreisen på verdens tøffeste sykkelklassiker.

I franske Crédit Agricole (2000-2008) feilet nordmannen gang på gang i Paris - Roubaix. Etter overgangen til nederlandske Cervélo (2009-2010) og nå Garmin-Cervélo (2011), har Hushovd vært en del av seierskampen i samtlige forsøk (3.-, 2.- og 8.-plass).

- Vi hang altfor langt etter på utstyrssiden. Det var ikke den kunnskapen i Crédit Agricole om utstyr og hva som behøvdes for å henge med i toppen i de rittene. Så lenge jeg ikke visste bedre selv, stolte jeg på folkene som var rundt meg i laget, sier Hushovd til NTB.

Ikke bare utstyrskampen gikk tapt i Crédit Agricole. Lagets taktiske disposisjoner, forholdet til ernæring og treningsfilosofi var i Hushovds disfavør.

I søndagens brusteinsritt ble han satt sjakkmatt av Johan Van Summeren, som satt i solobrudd og tråkket til seier med nordmannen som lojal lagkamerat i gruppen bak.

Sov i timen En utstyrsrevolusjon startet med Lance Armstrong, sykkelprodusenten Trek og klesmerket Nike på begynnelsen av 2000-tallet. Så fortsatte det med stadig bedre kunnskap om dekkbredde og lufttrykk i disse samt stivere sykkelrammer og sterkere karbonhjul - alt med tanke på de prestisjefulle brusteinsklassikerne.

Crédit Agricole fulgte ikke med i timen og tviholdt på «gamlemåten».

- Den gang skulle jeg gjerne ha visst det jeg vet om klassikerne nå. Den erfaringen fikk jeg for sent. Men jeg ville neppe ha vunnet en stor klassiker som 25-åring uansett. Jeg ville ikke ha vært sterk nok. Styrken til det har jeg brukt tid på å bygge opp.

Angrer ikke Hushovd var i karrierestarten en allrounder. Det eneste han manglet var de store klatreferdighetene. I 1998 ble Grimstad-mannen U23-verdensmester i temposykling. Så tok han valget om å satse som spurter.

- Det var spurt jeg følte var min greie den gangen. Hadde jeg for eksempel satset alt på prologer (korte tempoetapper), kunne jeg vunnet mange flere av dem også. Men jeg angrer ikke på noe, slår Hushovd fast.

For et halvt år siden kronet 33-åringen verket med å vinne VM-tittelen for profesjonelle i landeveissykling. Fra før er det blitt blant annet to grønne trøyer og åtte etappeseirer i Tour de France samt en poengtrøye og tre etappeseirer i Vuelta a España.

Etter familieferie i Dubai i april, starter Hushovd oppkjøringen til Tour de France med etapperittet Tour of California i USA midt i mai. Deretter følger Tour de Suisse og NM i Skien.

(NTB)

ÅTTE ÅR: Hushovd syktet for Credit Agricole fram til 2008. Foto: REUTERS/Thierry Roge
ÅTTE ÅR: Hushovd syktet for Credit Agricole fram til 2008. Foto: REUTERS/Thierry Roge Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer