SKUMMEL PRAKSIS: Tom Henning Øvrebø peker på flere dilemmaer ved å spørre spillerne underveis i kampen om de handset eller filmet seg til straffespark. Selv har han forsøkt én gang i år, men han vil ikke anbefale andre dommere å gjøre det. 
Foto: Marit Hommedal / Scanpix .
SKUMMEL PRAKSIS: Tom Henning Øvrebø peker på flere dilemmaer ved å spørre spillerne underveis i kampen om de handset eller filmet seg til straffespark. Selv har han forsøkt én gang i år, men han vil ikke anbefale andre dommere å gjøre det. Foto: Marit Hommedal / Scanpix .Vis mer

Frarådes å spørre spillerne om de jukset

Øvrebø forsøkte i én kamp. Da reagerte FFK-spillerne.

(Dagbladet): Etter at Simen Wangberg brukte hånda til å utlikne mot Molde sist søndag, mente mange at RBK-stopperen selv burde tilstått overfor dommer Svein Erik Edvartsen.

Andre luftet tanken om ikke Edvartsen selv kunne konfrontert Wangberg, og spurt ham rett ut om han hadde jukset.

Den siste framgangsmåten ble forsøkt i en annen tippeligakamp i sommer, da Fredrikstad møtte Brann i juli. Tom Henning Øvrebø var dommer, og gikk litt utenfor normen da han løp bort til Diego Guastavino etter at teknikeren hadde utliknet til 2-2.

Fjerdedommer Trond Ivar Døvle mistenkte nemlig en hands på Brann-spissen i sekundene før ballen lå i nettet - en mistanke som viste seg uberettiget - men for sikkerhets skyld valgte Øvrebø å spørre målscoreren selv.

I etterkant er Øvrebø usikker på om den praksisen er å anbefale.

- I ytterste konsekvens kunne det skjedd at spilleren faktisk mente det var hands, men så viste TV-bildene at det ikke var tilfelle, og at ballen bare ble skutt opp i hånda hans. Det er ikke nødvendig oppfatningen til spilleren som er den korrekte. I tillegg kan omgivelsene få inntrykk av at spillerne dømmer. I situasjonen med Guastavino var det enkelte spillere på FFK som trodde at Guastavino godkjente målet, og ikke dommerteamet. Her hjemme går det gjerne greit, men internasjonalt kan trykket bli mye større, der man ikke har den samme kommunikasjonen og snakker språket, sier Øvrebø til Dagbladet.

- Skal vokte seg vel for å gjøre det
Dommersjefen i NFF, Rune Pedersen, var tilfeldigvis observatør på akkurat den kampen. Og Øvrebøs håndtering av Guastavino-målet ble et diskusjonstema i etterkant.

- Ja, vi diskuterte det. Uten å gå i detalj, så kan jeg si på generelt grunnlag at tilbakemeldingen var at det ikke var det mest hensiktsmessige å gjøre. Det kan unntaksvis gjøres, men man skal vokte seg vel å for å gjøre det.

Nordstrand-dommeren peker på at annet dilemma ved å spørre spilleren direkte.

BURDE EDVARTSEN SPURT?: Ole Gunnar Solskjær var blant dem som mente Simen Wangberg burde tilstått dette handsmålet overfor dommer Svein Erik Edvartsen. Andre mente Edvartsen selv burde tatt initiativ til å spørre. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
BURDE EDVARTSEN SPURT?: Ole Gunnar Solskjær var blant dem som mente Simen Wangberg burde tilstått dette handsmålet overfor dommer Svein Erik Edvartsen. Andre mente Edvartsen selv burde tatt initiativ til å spørre. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

- Ta kampen på Lerkendal sist søndag som eksempel: Hva om det viste seg at Wangberg hadde gult fra før? Skal man da, om han hadde innrømmet at det var hands, gi ham et nytt gult kort, eller være rausere og ikke gjøre det? Det hadde blitt kraftige reaksjoner om han ble utvist etter å ha vært ærlig. Jeg håper det er rom for at dommere kan få være litt mer fleksible i sånne situasjoner, for det ville føltes mer naturlig å ikke gi noe gult kort da.

Media henger ut spilleren
Øvrebø har ingen andre erfaringer med å konfrontere spilleren på den måten han gjorde med Guastavino, derimot har han spurt spillere i ettertid, når det uansett har vært for seint å annullere.

Men han tror fordømmelsen ville rettet seg mer mot spilleren enn dommeren, om det viste seg at spilleren hadde løyet.

- Om det viste seg at Guastavino hadde handset, og han hadde nektet, ville kanskej journalistene gått mer på ham enn på meg. For da hadde han ikke bare jukset, men også benektet det etterpå. Men nå var Guastavino både ærlig og fair, jeg understreker det, sier Øvrebø.

Han har like fullt registrert en dreining i medias holdning de siste årene - nå føler han det er spillerne som får unngjelde ved bevisst juks, og ikke dommerne som lot seg lure.

- For fem, seks år siden ville media gått på dommeren, men nå er det spilleren som blir tatt. Det er veldig ålreit. Det gjør at spilleren kanskje kvier seg for å prøve tilsvarende ting igjen, for da vet de at de blir hengt ut i media, sier han.

FIKK SPØRSMÅL AV ØVREBØ: Øvrebø spurte Guastavino om han handset i forkant av 2-2-målet mot Fredrikstad i juli, men Brann-spissen pekte på brystkassa si og målet ble stående. 
Foto: Jon Olav Nesvold / Scanpix
FIKK SPØRSMÅL AV ØVREBØ: Øvrebø spurte Guastavino om han handset i forkant av 2-2-målet mot Fredrikstad i juli, men Brann-spissen pekte på brystkassa si og målet ble stående. Foto: Jon Olav Nesvold / Scanpix Vis mer